interview167x60Voetbal beheerst  een groot deel van het leven van de 44-jarige Mark de Horn, coördinator jeugdvoetbalopleiding . Ooit trok hij als jochie de kistjes aan bij UVS en verhuisde als B-junior naar buurman Lugdunum. Als senior heeft hij nooit een balletje getrapt want op vroege leeftijd is De Horn al ‘het trainerschap in gerold’, zoals hij het uitdrukt. Het was zijn ambitie. En wie ambities heeft, bereikt dan meestal ook wel iets.

 

Op 18-jarige leeftijd stak hij triomfantelijk al het papiertje Oefenmeester 3 in zijn tas om vervolgens het TC 2 diploma daaraan toe te voegen. Met deze kennis in zijn bagage begon Mark acht jaar geleden een eigen bedrijf: Jeugdvoetbalopleiding. Het is een succes.

 

Maatwerk

Mark de Horn resultaatDe Horn onderkent als geen ander dat een gedegen jeugdopleiding van vitaal belang is voor een club. Het lijkt een open deur in trappen, want dat roept immers iedereen. ,,Je moet echt van onder af aan beginnen”, benadrukt hij. ,,Een goede jeugdafdeling is de levensader van een vereniging”,  is een statement van de man die landelijk al veel projecten achter de rug heeft. Niet alleen veel hier in Duin- en Bollenstreek, maar ook landelijk. ,,Zelfs PSV heeft al interesse getoond voor zijn werk bij de E- en F-pupillen”, zegt hij met enige gepaste trots. Ook al oogt hij bescheiden, De Horn verstaat zijn vak. Als hij wordt ingehuurd voor een project bij een club gaat de vakman gericht te werk. ,,Clubspecifiek, laagdrempelig, betrokkenheid en kwalitatief maatwerk dat zijn de criteria die ik hanteer”, licht Mark belangrijke voorwaarden toe om succes te kunnen oogsten. ,,Ik vertaal de visie van de club en wil dit in de praktijk ook toepassen.” Dat er al een behoorlijk aantal verenigingen meerdere malen een beroep op hem heeft gedaan, zegt voldoende over zijn kwaliteiten. 

 

Kwaliteit jeugdtrainers bepalend

Ook De Horn kent het probleem dat in de voetbalwereld veel jongeren vanuit de F-jes uiteindelijk niet doorstromen naar de A-junioren maar al te goed. ,,Het is bij de meeste clubs een piramide. Er is een brede onderlaag van F-jes en E-tjes maar uiteindelijk stromen er te weinig talenten door naar de A-junioren”, betreurt Mark. ,,Eigenlijk zonde.”  Aan deze ontwikkeling liggen een aantal zaken ten grondslag. De Horn onderkent dat voetballen vroeger voor veel jongens sport en hobby nummer één was. Maar de maatschappij is veranderd. Andere interesses, andere mogelijkheden volop. Doch de grote makke waarom er te weinig jeugdspelers uiteindelijk via de A-junioren het eerste elftal van hun club weten te halen, ligt aan de basis. De basis, een goed jeugdplan, een goede jeugdopleiding maar vooral goede en bekwame jeugdtrainers. ,,De kwaliteit is bepalend”, weet De Horn uit ervaring. ,,Er zijn vaak goedwillende ouders die een jeugdelftal willen trainen, maar zij missen de ervaring en kennis. Dan loopt het dikwijls op een frustratie uit bij zowel de jongens al bij de trainer. Als die jongens weinig leren raakt het plezier in het spelletje er al vroeg uit en haken zij af”, kent Mark een aantal praktijkvoorbeelden. ,,Een vereniging moet een jeugdtrainer niet aan zijn lot over laten”, is zijn stelling. ,,Kwaliteit en continuÏteit zijn van zeer groot belang. Als het mis gaat worden de kinderen onrustig en stapt de trainer op. Men kan dan weer van vooraf aan beginnen. ,,Maar als de jongens plezier in het spelletje krijgen worden zij vaak ook steeds beter, vooral met een goede begeleiding.” Daarom ziet De Horn het inhuren van expertise van buiten af niet als een zwakte, maar juist als een goede en sterke visie van een club.

 

Aandacht

,,Gelukkig krijgt de jeugd ook steeds meer aandacht”, juicht Mark deze ontwikkeling toe.  Hij gaat verder dan de voetbalclubs alleen en heeft de gemeente Amsterdam en scholen in de hoofdstad benaderd om het voetballen bij de jeugd te promoten. ,,Vooral bij jonge meisjes is het voetballen helemaal in. Hierdoor zou het voetballen bij de meiden een boost kunnen krijgen. Zij zijn in de regel nog gemotiveerder dan de jongens”, weet De Horn die al heel wat aan jeugdvoetbal heeft gesleuteld. Zijn kennis zou wel eens het juiste gereedschap kunnen zijn om bij diverse clubs het jeugdvoetbal op een hoger plan te krijgen. Of het nu met thema avonden zijn, praktische clinics, technische ondersteuning, jeugdvoetbalactiviteiten, ledenwervingsacties en allerlei andere activiteiten, het is moeite waard om de website www.jeugdvoetbalopleiding.nl eens aandachtig te bestuderen. Structuur in de jeugdafdeling brengen en “echt van onder af aan beginnen.”