header interview vd weekBeslissend is de Leidse derby tussen gastheer UVS en FC Boshuizen zeker nog niet, maar alle ingrediënten zijn op voorhand weer aanwezig om uit te zien naar het gevecht in de Kikkerpolder. De blauwwitten hebben de smaak ogenschijnlijk te pakken en leiden de dans in de derde periode. FC Boshuizen lijkt het juist even kwijt te zijn.

 

Op de ranglijst ging UVS na afgelopen zondag over het team van Mario Koswal heen, maar gelet op de stand en de grilligheid van de competitie valt er geen zinnig woord te zeggen over de afloop in de beslissende maanden. Onze redactie voelde de gebroeders Neuteboom toch maar even aan de tand om te zien hoe het met het badwater staat aan beide kanten.

 

Beide ploegen namen afscheid van 2012 met een nederlaag van 1-2. UVS redde het niet tegen VELO en FC Boshuizen moest koploper VOC laten voorgaan. Op dat moment had de ploeg van Paul van der Zwaan 16 punten en stond achtste, de kadeploeg was vierde met 22 punten. UVS opende 2013 vervolgens sterk bij Magreb’90 (1-4), kreeg het schaamrood op de kaken van de nederlaag tegen het zwakke RKDEO, maar herstelde zich recent met zeges op De Meern en Nieuwerkerk. De geelblauwen kwamen pas driemaal in actie in dit jaar. Van PFC werd teleurstellend verloren, tegen Magreb’90 werd met kunst-en vliegwerk geremiseerd en afgelopen zondag nam Neptunus de punten mee naar huis. Gevolg is dat UVS nu hoger staat, maar qua verliespunten ziet het plaatje van FC Boshuizen er nog steeds iets rooskleuriger uit. Het kan dus alle kanten op, maar beide ploegen kunnen zich niet al teveel verliespartijen veroorloven in de race om de derde periode en de derde en tweede plaats in de reguliere stand, want in de kopgroep willen Magreb’90, Neptunus/Schiebroek, De Meern, Nieuwerkerk, SJC en Kocatepe hetzelfde als de Leidse vertegenwoordiging in 1B. VOC is al ver weg en lijkt niet meer te achterhalen. Hoewel men daar aan de Boshuizerkade niets meer over wenst te horen gezien de dramatische eindfase van het afgelopen seizoen waarin FC Boshuizen de rol had van de huidige nummer 1. Aanstaande zondag wordt er om 14 uur afgetrapt en zal er in elk geval iets meer duidelijkheid komen. Aan Jesper (UVS) en Bart Jan (FC Boshuizen) werden enkele vragen voorgelegd.

 

UVS kent weinig zorgen en lijkt klaar voor de botsing. Zeker na het tanken van vertrouwen in de laatste twee wedstrijden.

 

Jesper Neuteboom resultaatJN: ,,We hebben een fitte groep en zondag missen we enkel Joeri (Onderwater, red.) vanwege een schorsing. Uiteraard is dat jammer, maar we hebben wel wat oplossingen voor handen. Het gevoel na zondag is goed, maar we hebben uiteraard nog niets. Hopelijk is er een einde gekomen aan de stilstand of zelfs achteruitgang die we hebben moeten doorstaan dit seizoen. Ik denk dat de ogen zijn open gegaan. Er wordt scherper getraind en ik ben van mening dat alle spelers de manier van werken door hebben van de trainer. Er zit nu een vuurtje in en dat hadden we nodig.

De eerste klasse is nu veel sterker dan vorig seizoen. De onderlinge verschillen zijn erg klein en daarom is het lekker geweest om twee concurrenten te verslaan. Maar ik ben nog steeds voorzichtig. Wij hebben een goeie ploeg, maar daarvan zijn er dit seizoen zat in deze afdeling.”

 

FC Boshuizen zat maanden op het vinkentouw voor de tweede plaats, maar is teruggezakt en moet oppassen niet verder af te glijden.

 

BJN: ,,We zitten in een slechte flow. Zondag is absoluut heel belangrijk voor ons om de rollen weer om te draaien. We hebben winst nodig om bij te blijven. Feitelijk staat dat los van de tegenstander, maar het spreekt voor zich dat we iets recht willen zetten. De vorige drie ontmoetingen verloren we van ze en in de meest recente lieten we de winst uit handen glippen. 1-0 voor, een enorme kans missen en vervolgens draaide het om. De wedstrijd van Neptunus hadden we eveneens niet hoeven te verliezen. Je maakt de kansen niet en dan krijg je het deksel op de neus. Er is nog van alles mogelijk. Acht ploegen zitten boven elkaar. Daar zitten ploegen bij die al ver weg stonden, maar na een paar keer winnen staan ze er weer bij en vallen andere weer af. Het is een boeiende klasse.”

 

Wat is jou bekend over de tegenstander van zondag?

 

JN: ,,Zij draaien even wat minder, maar dat kan zomaar omslaan. Ook als wij mochten winnen is FC Boshuizen nog niet geklopt. Er zal veel druk op de wedstrijd staan, maar ik denk wel dat zij de meeste druk ondervinden. Doordat Garry Mendes Rodrigues weg is, hebben ze wel wat ingeleverd. Niemand kan die rol op zich nemen. Maar het mag duidelijk zijn dat we ze niet mogen laten voetballen, want dan ga je eraan. Dat betekent dat wij er vanaf de eerste minuut moeten staan en met zijn elven. Als er 1 of 2 verzaken dan redden we het niet. Dat hebben de maanden hiervoor wel aangetoond.”

 

Bart Jan Neuteboom resultaatBJN: ,,Veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd en dat geldt zeker voor FC Boshuizen en UVS. Dat was vorig seizoen al zo en is nu niet anders. Vorig seizoen hebben we het hen nog knap lastig gemaakt daar, terwijl wij met negen man stonden. Thuis verloren we ook, maar ook toen kregen we kansen. Twee keer de lat en we hadden een pingel moeten hebben. Niet dat zij onterecht wonnen, maar ik wil er maar mee aangeven dat deze wedstrijden beslist kunnen worden in momenten. Dat was ook eerder dit seizoen. De 2-0 lag voor het oprapen, maar die blijft uit. Vervolgens nam UVS het over en nemen ze de punten mee.

Ik denk dat er inderdaad bij ons nog meer druk op staat. Het kan juist een voordeel zijn dat onze groep er minder mee bezig is, omdat de meeste spelers uit Den Haag of verder weg komen. Bij UVS leeft de derby meer. Zoals ik al zei, wij moeten zo langzamerhand, ongeacht de tegenstander. Ik ben eerlijk als ik stel dat we kwaliteit hebben ingeleverd en dat we minder een team zijn dan vorig seizoen, maar daar staat tegenover dat de groep wel heel breed is. We kunnen aardig wat opvangen en de concurrentie is groot. Het klopt dat de samenstelling nog wel eens wijzigt, maar dat heeft vanzelfsprekend ook te maken met blessures, schorsingen, vakanties, de tegenstander en noem maar op. Ik bemoei me daar verder niet mee, het is aan de trainer. Feit is dat hij genoeg te kiezen heeft. Het maakt het enkel voor de vaste patronen wat lastiger. Voor mij is het wel makkelijker praten, omdat ik vrijwel altijd speel.”

 

Mogelijkerwijs moet er uitgeweken worden naar kunstgras. Een voordeel voor beide teams?

 

JN: ,,Dat moeten we afwachten. Afgelopen zondag kon er wel gespeeld worden op het hoofdveld en juist niet ’s morgens op het kunstgras vanwege sneeuw. Het is waar dat wij prima uit de voeten kunnen op kunstgras, maar dat is voor een technisch en handig team als Boshuizen ook het geval.”

 

BJN: ,,Het hoofdveld van UVS is groter en dat kan een voordeel zijn voor ons. Anderzijds hebben wij genoeg zaalvoetballers zeg maar en dan is kunstgras ook een prima ondergrond. Ik denk dat het niet veel uitmaakt. Zelf blijf ik wel een type voor natuurgras.”

 

Jullie hebben nooit onder stoelen of banken geschoven om graag samen te spelen. Bij voorkeur volgend seizoen al.

 

JN: ,,Dat is juist. Ik speel nu alweer vier jaar voor UVS en ik sta voor en belangrijke keuze. De voorgaande jaren heb ik telkens snel ‘ja’ gezegd, maar ik heb nu bewust de tijd genomen. Ik wil graag met Bart Jan spelen. Ik ben net 29 geworden en als ik nog iets wil dan moet dat nu gebeuren. Er zijn wat gesprekken gaande, maar in principe wil ik voor UVS spelen. Het zou mooi zijn wanneer Bart Jan kan overkomen. Het mooiste zou zijn dat we dan hoofdklasser zijn, maar dat kan ook gewoon in deze klasse. Ik heb een tijdje het gevoel gehad dat UVS stil stond. Nu ziet het er weer wat anders uit. Ik wil UVS en mezelf de tijd geven. Volgende maand moet wel duidelijk zijn hoe de toekomst eruit gaat zien. Er zijn alternatieven, maar op zich ben ik nog niet serieus bezig met plan B.”

 

BJN: ,,Samen spelen staat bovenaan mijn lijstje. Dat is gewoon een wens, omdat het er eerder amper van gekomen is. De kans heeft zich bij UVS eerder niet voorgedaan, maar we zijn nu jaren verder. Het kan ook zo zijn dat hij juist naar FC Boshuizen komt, al zie ik dat minder snel gebeuren. Als het niet lukt om samen te spelen dan kan het plaatje er voor mij ook anders uit komen te zien. Ik ben ambitieus genoeg. Jesper moet in elk geval niet per se op mij wachten als hij elders een kans krijgt. Hij moet in de eerste plaats aan zichzelf denken en niet aan zijn kleine broer.”

 

Doorgaans komen de Neutebomen op zondagavond bij elkaar om de wedstrijden te analyseren. Dat moet al drie keer geen pretje zijn geweest voor de jongste Neuteboom wanneer de Leidse derby beslist was in het voordeel van UVS.

 

BJN: ,,Laat ik in de eerste plaats hopen dat ik het veld kan aflopen. Vervolgens lachend. Afgelopen zondag ben ik niet ver voor tijd geblesseerd geraakt namelijk. In die fase wilden we de 2-2 forceren en ben ik naar het front gegaan. In een duel voelde ik een spiertje in mijn linkerbovenbeen. Ik hoop op een verrekking, maar dat moet woensdag helder worden bij een echo. Het is hoe dan ook niet ideaal, want dit zijn de wedstrijden voor mij waar ik het voor doe. Misschien is dit wel de laatste wedstrijd tegen Jesper en ik wil nu wel eens van hem winnen. Mocht ik kunnen spelen en verliezen dan loop ik er ’s avonds niet voor weg, hoor. We zijn allebei nuchter en reëel, dat hebben we van onze ouders. Natuurlijk zal er ook nu een dolletje zijn, maar we kunnen klinisch analyseren over voetbal. Als een ploeg wint, is dat blijkbaar de terechte winnaar. Het wordt enkel tijd dat ik nu een keer aan die kant van de uitslag sta.”

 

JN: ,,Als UVS wint dan zal ik kort na de wedstrijd wel even bij Bart Jan langsgaan met een glimlach, ja. Maar dan is het ook over. Ik ben niet een figuur die daar dan over door zuigt. Wij zijn veel meer van het evalueren en analyseren. Het kan daarnaast ook nog zo zijn dat de ene club de ander nodig heeft in het vervolg van het seizoen. Hoewel ik niet geloof in het feit dat FC Boshuizen een stap harder of juist minder hard loopt in het voordeel of nadeel van ons. Wij moeten het trouwens zelf doen, maar het kan natuurlijk wel gunstig zijn wanneer concurrenten punten verliezen aan een stadsgenoot.”

 

Een slotwoord. Uitslagen voorspellen blijft lastig.

 

BJN: ,,Op dit moment is UVS meer de favoriet, denk ik. Vorig seizoen, zeker in het tweede duel, waren wij dat. UVS is meer een team, maar wij hebben zat creativiteit in huis om de mindere fase weer te overwinnen. Het zou mooi zijn als we daar zondag mee beginnen. Winnen van mijn broer lijkt me nu ook wel eens leuk en de hoogste tijd.”

 

JN: ,,Welk scenario er uitrolt, boeit me niet zo. Als we maar winnen. Daar teken ik voor, want dan zetten we echt een prima volgende stap. Als we nu weer terugvallen, hangt de vlag er meteen weer anders bij en daar zijn we al geweest.”

 

Voor de eerste derby, in het seizoen 2011/2012, hield onze redactie eveneens een interview met de gebroeders Neuteboom. Wellicht leuk om ook nog eens te lezen.

https://www.leidenamateurvoetbal.nl/index.php/redactioneel-voetbalverslagen/voorbeschouwingen-wedstrijden-west2/925-broers-neuteboom-kijken-uit-naar-stadsderby

 

Fotomateriaal van: Jack Wolters Sportfotografie