nabeschouwing167x60GHC hoopte op flinke belangstelling voor het treffen met bijna-buur Voorschoten’97. Beide clubs hadden en hebben spelers in hun selectie die eerder deel uitmaakte van de andere club en er heerst gezonde rivaliteit. Helaas kon er niet worden gespeeld op het hoofdveld en dus moest er worden uitgeweken naar kunstgras (zie eerder geplaatst verslag). Terwijl het cats en dogs regende, besloten veel liefhebbers thuis te blijven. Achteraf bezien niet ten onrechte, het treffen stelde teleur. Vooral voor GHC dat Voorschoten’97 de 0-1 zag wegkapen. Trainers en spelers hadden zo hun (uiteenlopende) idee over de wedstrijd.

 

GHCV97 resultaatHet beslissende doelpunt kwam op naam van Maurice Fransen vanaf elfmeter. Na een luchtduel tussen Tim Gonlag en Joshua Steenvoorden wees de arbiter van dienst resoluut naar de stip. Gonlag had in zijn ogen een elleboog gebruikt. Steenvoorden raakte daarbij geblesseerd aan de neus en er ging een tand door de lip. Foto’s spreken vaak boekdelen, maar spelers en trainers hebben ook altijd een mening.

 

GHC-verdediger Danny Maaskant zag het incident van dichtbij. ,,Ik was het niet eens met de penalty. Ze sprongen allebei naar de bal en dat ging logischerwijs met de armen omhoog om kracht bij te zetten. Tim Gonlag is groter dan Joshua Steenvoorden en die heeft geen elleboog nodig. Hij zal best geraakt zijn, want hij had een bloedneus. Maar er zat niets kwaads in en ik beoordeel dit als een luchtduel, niets meer noch minder. Nee, ik vond juist dat GHC een pingel had moeten hebben. Ik wilde in de laatste minuut uithalen voor de 1-1 en toen kreeg ik een tik op mijn kuit en was de balans kwijt. Al met al vind ik dus dat we flink zijn benadeeld.”

 

Zijn trainer Dennis Olman vond zelfs dat zijn ploeg zelfs geflest was. ,,De scheidsrechter begon goed, maar in mijn ogen was hij de weg kwijt na de pauze. Veel beslissingen vielen uit in het voordeel van Voorschoten’97. Een elleboogstoot? Waarom geeft hij dan geel en geen rood? Die straf staat er toch op? Ik ben hier ziek van. Ik heb ellebogen gezien ja, maar dan wel van een speler met een groengeel shirt aan. En ik vind ook dat de leiding van hen ons kaarten probeerde aan te naaien. Daardoor missen wij nu bijvoorbeeld Michael (De Roode, red.) volgende week en dat was echt een onterechte gele kaart. En ja, Maaskant werd geraakt. Wij kregen echter geen strafschop.”

 

Zoals zo vaak in het voetbal was de lezing van de andere en in dit geval winnende partij geheel en al anders. Eerst slachtoffer Steenvoorden, die niet minder dan twaalf jaar in het Feyenoord-shirt speelde in de jeugd. ,,Het is nu zondag en ik heb nog steeds een neus die beurs is en een opgezette lip. Dus ik ben weldegelijk geraakt door een elleboog. Ik had ook een bloedneus gisteren. Dus voor mij is er geen twijfel over de penalty. Een juiste beslissing van de scheidsrechter. Als  de scheidsrechter geen strafschop had gegeven dan was de kwetsuur voor niks geweest.”

 

Trainer Marcel de Hoogt van Voorschoten’97 had de overtreding niet goed kunnen zien. ,,Maar dat Joshua geraakt is, mag duidelijk zijn. Het duurde minuten voordat hij opgelapt was en hij had een flinke bloedneus. Nee, ik zag er geen rode kaart in. Een penalty lijkt mij als straf wel voldoende. Ik denk dat het ook veelzeggend is dat er nauwelijks protesten waren van GHC-kant.”

 

De Hoogt wilde zich liever niet bezig houden met de randzaken. ,,Mijn focus lag en ligt bij het voetbal zelf. Ik vind dat Voorschoten de terechte winnaar was. Wij hadden verwacht dat GHC er flink op zou knallen. Nabil (Amarzagouio, red.) was terug van een blessure en er werden nieuwe spelers gebracht. Hun storm is echter uitgebleven en dat heeft ons verbaasd. Ik was blij met hun verdedigende start. Wij probeerden te voetballen en dat is aardig gelukt. Sterker nog, we hadden het los van het doelpunt soms beter kunnen en moeten uitspelen. Michael (de Roode, red.) is een prima voetballer, maar hij liet zijn man regelmatig lopen. Daar hadden we meer gebruik van moeten maken. Pas in het laatste halfuur heb ik kunnen zien dat GHC meer ging forceren, maar verdedigend zat het goed in elkaar bij ons.”

 

Olman: ,,Wij hebben bewust meer behoudend gespeeld. Eigenlijk het spelletje van Voorschoten. Dat heeft puur te maken met het feit dat wij de laatste weken niet in goeden doen zijn en dat we meer zekerheid wilden inbouwen. Van daaruit zouden we voorzichtig loeren op onze kansen. Ik vind dat het bij ons juist goed in elkaar stak. Wij kregen betere kansen dan Voorschoten. Ik geef mijn ploeg een compliment, ondanks de nederlaag. Tegen dit soort beslissingen doe je simpelweg niets.”

 

Voorschoten miste een handjevol spelers. Doelman Matthijs Keemink was afwezig vanwege een rugblessure, Roberto Escudero en Derek Prins waren geschorst, Charlie Windhorst en Kasper Michel waren niet fit. Toch moest De Hoogt een beroep doen op zijn centrale verdediger MIchel. ,,Hij kwam gelukkig niet onder zware druk te staan en hij kon zich eenvoudig staande houden. Je kon wel zien dat we Escudero misten. Hij legt de nodige creativiteit in zijn spel en dat kwam er nu niet altijd uit. Het was niet hoogstaand, maar de overwinning kwam ons toe. Het begint er op te lijken.”

 

BIJ GHC  stapelen de problemen zich wel op. De Roode en Gonlag zijn geschorst voor de komende wedstrijd en Max Bueno de Mesquita is er voorlopig niet bij vanwege een reis. ,,Dat laatste wisten we al een tijd, maar op gele kaarten zitten we zeker niet te wachten. Het wordt puzzelen de komende week, maar we komen er wel uit hoor. We zitten in een lastige fase, maar dat weten we hier allemaal. De voorbije tijd kwamen er steeds meer scheurtjes bij en in dat opzicht is het jammer dat we nu geen punt pakten. 0-0 was een juiste uitslag geweest.”

 

Maaskant: ,,We hebben nog steeds een uitstekend seizoen. Het zou jammer zijn als we ver terugvallen, maar er komt vast weer een moment van de ommekeer. DSVP is de volgende tegenstander en daar moeten we eigenlijk normaal gesproken van kunnen winnen. Het wordt nu enkel even koppen tellen, maar onze trainer is hard bezig om zijn TC 1 te halen (j.l. zaterdag werd Olman beoordeeld op het coachen van een wedstrijd als één van de vijf aandachtspunten en daarvoor kreeg hij zaterdagavond de mededeling dat hij was geslaagd, red.) dus hij komt er vast wel uit.”

 

Steenvoorden ziet de komende maanden wel zitten met zijn ploeg. ,,Zo gek was het niet geweest wanneer wij al vijf of zes punten meer hadden gehad. Te vaak hebben we teveel kansen laten liggen, maar het ziet er wel steeds beter uit. Misschien niet zo tegen GHC, maar dat kwam vooral omdat GHC zoveel inzakte. Als wij effectiever worden en de bal meer over de grond spelen, zijn we nog tot iets moois in staat. De toekomst? Ik verwacht hier te blijven spelen, maar ik heb nog wel de ambitie om hoger te gaan voetballen. Dat is geen geheim. Ik pik mijn doelpunten mee en draai best een lekker seizoen.”

 

Note red: op de foto het bewuste duel tussen Tim Gonlag en Joshua Steenvoorden.