HomeRedactioneelNabeschouwingenGelijkspel logisch gevolg van tactisch schouwspel bij Kagia-Roodenburg

Gelijkspel logisch gevolg van tactisch schouwspel bij Kagia-Roodenburg

-

nabeschouwing167x60(Zaterdag,3A)- Kagia op plek één, Roodenburg derde met twee punten achterstand en een wedstrijd minder gespeeld. Dat was de situatie op de ranglijst voor de aftrap van de match in Lisserbroek. Beide teams leken vooral niet verliezen als hoofddoel te hebben gekozen. Zowel Roodenburg als Kagia speelde tactisch zeer gedisciplineerd.

Roodenburg voetbalde defensief en wachtte de acties van Kagia ergens tussen het eigen strafschopgebied en de middellijn af. De Leidenaren zochten hun mogelijkheden in de snelle counter. Kagia leek zich hiervan zeer bewust en nam zo min mogelijk risico. Rustig tikkend en van achteruit opbouwend werd er gezocht naar openingen. Balverlies werd vermeden door eerder de bal opzij of terug te leggen dan met een diepe bal de spitsen proberen te zoeken. Tot sensationele en hectische toestanden op het veld leidde dit vanzelfsprekend niet. ,,Jammer voor de wedstrijd dat Roodenburg niet wilde voetballen. Nu werd het een wat fletse topper”, oordeelde trainer Jerry Ubink van de Kagianen.

Na twintig minuten spelen kreeg Roodenburg waar het op uit was: een goal via een snelle uitval. Via rechtsbuiten Abdel Elbaroudi en spits Wesley Lancel belandde de bal bij Erwin Verkuijlen. Die draaide goed weg van zijn man en schoot hard en onhoudbaar raak: 0-1. In het speelbeeld veranderde daarna niets. Beide ploegen leken beducht voor elkaar en het motto bleef safety first. De enige echte kans was voor Kagia-speler Jeffrey Nijenhuis. Zijn volley verdween over en naast het doel.

Al binnen een paar minuten na rust werd het thuispubliek getrakteerd op de gelijkmaker. Het was een doelpunt om van te smullen. Van links buiten het strafschopgebied krulde Vincent van der Kamp de bal over keeper Michiel Huygens in de verre hoek. Aan de lach en het ietwat verontschuldigende gebaar te zien was het geen bewuste poging van de buitenspeler, maar het doelpunt was er niet minder mooi om.

Nog geen zeven minuten later stond Kagia opnieuw op achterstand. Jeroen van Hooidonk zette goed door en zette voor. Verkuijlen controleerde de bal en schoof de bal rustig achter Sander Goudriaan: 1-2. Het moet een zeer frustrerend moment zijn geweest voor de Kagia-keeper. Tot op dat moment had hij zo goed als niets te doen gehad, maar moest hij toch twee keer de bal uit het net halen na onhoudbare ballen.

Twintig minuten voor tijd kwam dan toch de gelijkmaker. Uit een vrije trap van Van der Kamp scoorde Ben van der Lans. De druiven hadden echter heel zuur kunnen zijn voor Kagia als Roodenburg de kansen erna had benut. Wesley Lancel raakte de paal en Mark Bok kreeg nog een enorme kans alleen voor de keeper. Goudriaan reageerde zijn frustraties af via een paar goede ingrepen en een weergaloze redding: hij tikte een kopbal onder de lat vandaan. Kagia schoot nog een keer rakelings naast, maar de stand bleef 2-2.

Kagia pasfoto S Goudhaan 2012 6De keeper (foto) van de thuisclub was wel blij met dat punt. Goudriaan: ,,We kregen nauwelijks kansen, zeker in de eerste helft. Roodenburg liet zich ver terugzakken en wij konden zo onze spitsen niet bereiken. Toen we nog in de tweede klasse speelden, lieten we het initiatief aan de tegenstander. Nu moeten wij het spel maken en dat is lastig. Voor mij persoonlijk was het ook niet zo’n leuke wedstrijd. Als keeper ben je volstrekt kansloos op dat soort doelpunten”, gaat Goudriaan verder. ,,Gelukkig liet ik later zien niet voor niets tussen de palen te staan. Mijn sterke punt is vooral het keepen op de lijn. Dat zag je wel bij die kopbal die ik net onder de lat kon wegtikken. We hebben in ieder geval niet verloren en draaien mee met de top. Een periodetitel ligt binnen onze mogelijkheden.”

Dat beaamde de man of the match van Roodenburg, Erwin Verkuijlen: ,,Kagia zie ik als kandidaat voor een periodetitel, net als SEV, DWO en ons. Als ik puur naar de wedstrijd van vandaag kijk, schat ik ons wat hoger in dan Kagia. Laten we eerlijk zijn, die jongens hebben toch nauwelijks kansen gehad? Hun doelpunten kwamen uit de lucht vallen. Goed, ze hebben heel veel balbezit gehad, maar kansen creëren was er niet bij. Wij zijn een heel uitgebalanceerd team en kunnen ons ook aanpassen aan de tegenstander. We hebben snelle jongens op de flanken, fysieke kracht centraal voor- en achterin en mensen met loopvermogen.”

Verkuijlen geeft aan dat daar zijn kracht ligt en zeker niet in het fysieke. ,,Ik ben iemand die negentig minuten voluit gaat en daar ook de energie voor heeft. Iedereen van ons weet wat we kunnen en dat is meer dan we vandaag lieten zien. We gaan nog verder groeien. Ik wil wel eens een echte prijs winnen in de vorm van een kampioenschap. Het seizoen duurt nog heel lang, maar als dát eens zou kunnen!”

Zijn trainer Patrick Heijmans pareerde overigens de opmerking van zijn collega over het behoudende spel van Roodenburg. ,,Een bewuste keuze. We wilden het compact houden en dat hebben we prima gedaan. Het lukte ons tot nu toe niet erg om in andere wedstrijden het spel te maken, dus waarom zouden we dan nu in het mes lopen? Kagia was niet bij machte om er doorheen te komen. Het stond gewoon goed bij ons en op basis van de kansen was er maar één ploeg die recht had op meer dan een punt. En voor alle duidelijkheid: dat was niet Kagia.”

Kagia – Roodenburg 2-2 (0-1). 20. Verkuijlen 0-1, 49.Van der Kamp 1-1, 56.Verkuijlen 1-2, 69.B.van der Lans 2-2. Scheidsrechter: F.Groenen. Toeschouwers: 200.

Kagia: S.Goudriaan, Timmermans, Scholte, B.van der Lans, Sluymer, Thissen (57.Imanse), R.Goudriaan, Clemens, Arjan van der Lans (67.Ganzevles), Nijenhuis, Van der Kamp (83.Boot)

Roodenburg: Hugens, Ouwerkerk, Rhious, Farhane, Van Hooidonk, Koelink, Elbaroudi, Van Kooperen, Lancel (84. M’kadmi), Bok, Verkuijlen.