nabeschouwing167x60(Zondag,4A)- Azijnzeikers en bromberen zullen ongetwijfeld zeggen dat het treffen tussen GOL Sport en FC Rijnland niet hoogstaand was. Met een andere blik op het spelletje was de conclusie anders: meeslepend, sensationeel, onvoorspelbaar en met sentimenten. Nadat alle rookwolken waren opgetrokken, het was inmiddels 16.40 (!), was de uitslag 3-3. Genoeg voor FC Rijnland om de nacompetitie in te gaan en net te weinig voor GOL Sport om het seizoen van een vervolg te voorzien.

 

Het was gezellig druk op het nieuwe sportpark van de groenwitten. De Leidse derby trok bijna 200 toeschouwers en zij kregen vooral een tweede helft te zien die nog lang zal heugen. Op het zonovergoten sportpark was de missie ronduit transparant te noemen. GOL Sport moest winnen, FC Rijnland mocht niet verliezen.

 

Beide ploegen hadden dat verhaal in het hoofd zitten, maar er werd vrijuit begonnen. Nu of nooit en gaan voor de eigen kans. In de eerste helft leverde dat niet echt vuurwerk op, zonder dat het saai werd. Eigenlijk was er balans, waarbij beide ploegen hoofdzakelijk speldenprikken uitdeelden. Dat was tevens een compliment voor de beide verdedigingen, want in dat opzicht was er controle en lange tijd een logische brilscore. GOL Sport was het eerst serieus gevaarlijk met een prima aangesneden vrije trap van Avni Kucukcelik, maar Jeffrey Smeele liet zich niet foppen. Even later dook Arjan Kluivers gevaarlijk op in de zestien, maar hij kon het voorbereidende werk van Boudewijn Kamphues geen vervolg geven.

 

De grootste kans was voor Murat Yildirim die zichzelf een vrije doortocht verschafte, maar hij stuitte op de doelman van de Rijnlanders. Een lob van diezelfde Yildirim kwam niet uit de verf, terwijl Stefan ‘Paling’ Distelvelt in de slottellen van de eerste helft een vrije trap afvuurde op het doel van de thuisploeg. Oguzhan Yazici had er goed het oog in en de rebound van Peter Bleyenberg leverde niets op.

 

De late kans voor FC Rijnland had de gelijkmaker kunnen zijn, want GOL Sport had ondertussen toch gekregen waar het op hoopte. Atilla Sozsav vond de weg sprintende Mo Achahbar en die had een heerlijke lob in huis voor de 1-0. De nummers vier en vijf mochten voor de tweede helft dus nog hoop koesteren, waarbij FC Rijnland nu wel in last was vanwege de achterstand.

 

Het duel was nu ook definitief opengetrokken en dat bleek een voorbode voor een waar spektakelstuk aan de Kade. Kort na rust knikte Kamphues eerst op de lat en Rodrigue Muhizi verraste Smeele bijna in de korte hoek voor de 2-0.

 

FC Rijnland resultaatBinnen een kwartier na rust moest Ferry van Leeuwen als eerste het veld verlaten vanwege een fikse blessure. Achteraf bleek dat hij nog een stel volgers zou krijgen voor en vroegtijdige aftocht. Niet enkel werden alle wissels opgebruikt, maar scheidsrechter Vis had de nodige prenten in huis in de tweede rondgang. En het moet gezegd; alle beslissingen waren juist en hadden louter te maken met niet snuggere acties over en weer. Onsportief werd het echter nooit, gezien de belangen was het zelfs een middag met wederzijds respect.

 

Voordat de beide teams incompleet raakten, leek de wedstrijd beslist te worden door de thuisploeg. Niet toevallig stond Achahbar aan de basis. De buitenspeler had zoals zo vaak dit seizoen een meerwaarde voor zijn team, hoewel zijn behendige spel ook vaak prima beteugeld kon worden door zijn bewaker Pablo Luiten. Toch kreeg de nummer zeven de bal voor en Murat Yilidrim werkte zowel de bal als zichzelf over de doellijn.

 

Even later was het echter raak aan de andere kant. Een onschuldig lijkende hoge bal van Luiten stuiterde over doelman Yazici heen, die graag even onzichtbaar had geworden. De 2-1 bracht een andere kijk op de uiteindelijke uitslag en eventuele winnaar, maar even later mikte Kamphues over de lat waardoor de rappe 2-2 uitbleef.

 

FC Rijnland was nog niet geknakt, maar GOL Sport stond nog wel aan de goede kant van de score.  De ervaren Adil Moutaoussut stak de helpende hand echter toe. Met een opzichtig zwaaiende arm zorgde hij voor een tijdelijke knock-out bij zijn opponent en dit pal onder de ogen van de leidsman. GOL Sport moest dus verder met tien man.

 

De hoogte-en dieptepunten volgde elkaar in een bliksemtempo op. Nu was het de beurt aan FC Rijnland om onbedoeld steun te bieden aan de opponent. Distelvelt vergreep zich op het middenveld aan een GOLS-Sport speler en ook nu kon de scheidsrechter niets anders doen dan de rode kaart trekken. Een compleet onnodige actie, die de nodige woede opleverde bij de spelers en bank van FC Rijnland richting de speler die dus even zijn hoofd verloor.

 

Nu was het dus weer tien tegen tien, maar het evenwicht in manschappen was slechts van korte duur. Ruim een kwartier voor tijd ging de sterk spelende Dexter Pardon in de fout. De verdediger werd niet gespaard door de man in het zwart, nee dit keer in het blauw, en dus was het 2-1 en 10 tegen 9. Het boek leek nu toch echt dicht voor de ploeg van Ronald Mink, mede door eigen toedoen.

 

Vijf minuten later was het echter 2-3 (!). GOL Sport maakte geen gebruik van de ruimte en bleef vooral verzanden in persoonlijke hoogstandjes zonder dat de bal richting de voorhoede werd gespeeld. Achahbar kwam zo nauwelijks meer in het stuk voor en daardoor kwam FC Rijnland dus niet in verlegenheid. Sterker nog; zoals gezegd scoorden de geelgroenen tweemaal in korte tijd. Kluivers, die zijn ploeg de gehele wedstrijd, in niet mis te verstane taal,  vooral had voorzien van tips en aanwijzingen eiste in die fase een absolute hoofdrol voor zich op.

 

Met een droge schuiver klopte hij de aan de grond genagelde Yazici voor de 2-2. Dat was een kwartier voor tijd. Nauwelijks bekomen van de schrik kreeg GOL Sport daarna nog een tik op de neus. Kluivers zag zijn tweede inzet in korte tijd van richting veranderen door de muur en opnieuw kon hij zijn vreugde de vrije loop laten. De aanhangers van FC Rijnland geloofden hun ogen niet en lachten zich de tranen in de ogen van blijdschap en verbazing tegelijkertijd.

 

In de slotfase miste GOL Sport de overtuiging om nog terug te komen, maar dat had toch nog anders kunnen lopen. Even voor het einde van de reguliere speeltijd kopte Achahbar nog even een bal op de lat en de 3-3 had op dat moment voor een ongemeen hectische blessuretijd kunnen zorgen. In die extra tijd kwam de 3-3 er overigens nog wel, via invaller Khalid Ongout, maar daarna overleefde FC Rijnland de laatste tellen van een wedstrijd met een verhaal die bleef boeien. Alleen zien was geloven.

 

Uiteraard was Ronald Mink dolgelukkig en emotioneel, maar dat had niet enkel met de winst te maken. ,,Dit zijn zware tijden voor de club. Links en rechts vallen er mensen weg of zijn ernstig ziek. FC Rijnland is één grote familie en dat laat zich voelen. Daarom heb ik de groep zo ongeveer gesmeekt om alles uit de kast te halen en deze overwinning op te dragen aan die mensen. Als dat dan lukt en ook nog eens op deze manier…dan doet dat wel wat met deze jongen.”

 

Collega Taoufik Maatoug was uiteraard in een andere stemming. ,,Wanneer we na de 2-0 gewoon de 3-0 maken dan is het klaar. Dat laten we na en dat is vaak het geval geweest dit seizoen. We hebben het echter niet verspeeld tegen FC Rijnland. Met alle respect, maar we hebben twaalf punten verloren aan Leidsche Boys en Roodenburg. Daar zit de grootste pijn. Uithuilen en uitzien naar volgend seizoen. De neergezette prestatie is in elk geval beter dan in de voorbije jaren en volgend seizoen gaan we nog nadrukkelijker meedoen in de vierde klasse.”

 

Of FC Rijnland dan nog een tegenstander is valt te bezien, want de nacompetitie zou dus derde klasse kunnen opleveren voor Mink en de zijnen. Zover keek spits Kamphues nog niet vooruit, maar hij wist wel waarom dit karwei na een krankzinnige middag geklaard was. ,,Door onze snelle 2-1 kregen we er weer geloof in. Daarnaast gingen zij achteruit lopen en dat was een kolfje naar onze hand. Wat een verhaal is dit. Bizar. Zo mooi voor de club en we kunnen wel een succesje gebruiken.”

 

Opstelling GOL Sport: Yazici, Al-Mokadem, Gadir (83.Ongout), Kucukcelik, Alkuhaili, Sozsav, Muhizi (83.Bayrak), Achahbar, Yildirim (69. Bukuru), Moutaoussut, Dastyar.

Opstelling FC Rijnland: Smeele, Luiten, Kluivers, Van Leeuwen (57.Geraets), Pardon, Van Putten, Bleijenberg (62.Brandt), Van Houten, Kamphues, Distelvelt, De Koppen (90. Zweistra).