nabeschouwing167x60Wanneer FC Rijnvogels met 3-0 wint komende zaterdag van Volendam en die ploeg wint een week later van Swift met 1-0, promoveren de Katwijkers alsnog naar de hoofdklasse. Een voorbeeld hoe het kan gaan. De werkelijkheid vertelt echter dat FC Rijnvogels al na de eerste wedstrijd een verrekijker nodig heeft om de hoofdklasse te zien. In Amsterdam werd van Swift verloren (2-0) en daarmee kreeg de thuisploeg waar het recht op had.

 

Het sportcomplex, niet ver van het Olympisch Stadion en middenin een woonwijk gelegen, van Swift werd omzoomd door veel meer Katwijkers dan hoofdstedelingen. De bezoekers waren niet alleen in de meerderheid, maar zij zorgden aanvankelijk ook voor de sfeer. De confetti dwarrelde over het veld en het rode vuurwerk nevelde het veld in het begin rode mistbanken. Twee bussen waren volgeladen om de spelersbus achterna te reizen, maar van alle feestfestiviteiten kwam vrijwel niets terecht.

 

Hein van Heek resultaatHet verslag werd al geplaatst op deze website en daaruit mag worden opgemaakt dat het niet de dag werd van de nummer twee uit 1B. Na dit soort fout afgelopen wedstrijden willen trainers en spelers nog wel eens wegduiken en frustraties en teleurstellingen voor zichzelf houden. Trainer Hein van Heek stond de pers tien minuten na afloop ‘gewoon’ te woord.

 

,,Waarom niet? Iedereen heeft het kunnen zien en waarom zou ik daar voor weglopen? Uiteraard had ik het graag anders gezien, maar dit was wat het was. Onvoldoende dus.”

 

Aanvankelijk leek FC Rijnvogels zich direct stevig in de wedstrijd te willen manifesteren en dat zag ook de Leiderdorper. ,,De eerste vijf minuten waren sterk van onze kant. Dat gaf een goed gevoel, maar al snel werd het minder. Ik denk wel dat we recht hadden op twee pingels in de eerste helft. Bas Mourits werd een keer omver geduwd en in een andere situatie omlaag getrokken. Daarnaast kreeg Niels (Hogewoning, red.) een prima kans, maar zijn inzet was te zacht. Dat waren onze momenten waardoor het anders had kunnen lopen.”

 

Zo liep het niet en Swift kwam op 1-0 na een vlotlopende aanval. Daarna redde Peter Messemaker, nadat Mo Bouabgha oog in oog met de doelman de rust niet bewaarde. Na de pauze kwamen er meer kansen, maar dan hoofdzakelijk voor de ploeg uit de eerste klasse A. ,,Dat klopt. Enkel Thomas (Dijk, red.) kreeg nog een kans, maar naar mijn idee hadden zij er zes kunnen maken. Gelukkig gaf Peter thuis, anders was het veel meer geworden dan 2-0. Joey (Zandbergen, red.) deed het verdedigend nog wel goed, maar ik had er uiteindelijk heel wat kunnen wisselen. Het niveau werd niet gehaald en ik heb moeten constateren dat we erg vaak verkeerde keuzes hebben gemaakt. De inspeelbal was niet goed, de moeilijke oplossing werd gezocht en het ontbrak aan overtuiging. Alles bij elkaar opgeteld resulteert dit in deze middag.”

 

Swift 2 resultaatUiteindelijk werden Raymond Baten en Carl Krayenoord nog gebracht, maar zij konden ook geen potten breken. De invalbeurt van Baten was nogal opvallend. In de laatste competitiewedstrijd werd gevreesd voor zijn hart en viel hij een paar keer weg. Onderzoek gaf aan dat hij een gekneusde rib bleek te hebben en een klaplong. Dat laatste bleek uiteindelijk gelukkig niet waar en zodoende was Van Heek j.l. donderdag verrast dat Baten op de training verscheen. De middenvelder kon net als zijn teamgenoten geen stempel op de wedstrijd drukken.

 

Tot overmaat van ramp kreeg Messemaker nog een gele kaart, waardoor hij tegen Volendam moet toekijken. ,,Hij zou een elleboogstoot hebben gegeven. Als dat zo is dan had hij rood moeten krijgen en een penalty tegen. Volgens de scheidsrechter (Roeleveld, die doorgaans terug te vinden is op de velden in de topklasse, red.) had de aanvaller echter de eerste overtreding gemaakt. Ach, het zal wel. Ik vond de beste man niet groots fluiten. Hij was erg zenuwachtig en dat verwacht je niet echt van een arbiter met zoveel ervaring op een ander niveau.”

 

De 2-0 kwam voort uit een verkeerde terugspeelbal van rechtsbuiten Mitchel Beijersbergen. Van Heek begreep weinig van zijn actie. ,,Tegen ’s-Gravenzande gaf hij laatst precies zo’n bal. Onbegrijpelijk. Of het nu gedaan is? Het kan nog wel natuurlijk, maar dan moet alles meezitten. We hebben de pingels gewonnen en dat zou straks nog beslissend kunnen zijn. Zo lang er hoop is, moet je er voor gaan en dat zullen we dan ook zeker doen tegen Volendam.”

 

Reservedoelman Robbert van der Post lijkt Messemaker niet te kunnen vervangen vanwege blessureleed, terwijl Gert-Jan Vleiland als derde keeper al een tijd niet tussen de palen staat vanwege een gescheurde milt. De opgave van de roodwitten wordt er niet eenvoudiger op.

 

Foto’s: Piet van Kampen