header NAbeschouwingHet is momenteel het beste wat Leiden te bieden heeft op de zondag. UVS versus FC Boshuizen. GHC speelt immers in de equivalent op zaterdag. De Leidse krakerrrr eindigde onbeslist, in een wedstrijd die twee kanten op kon. UVS kon voor de rust afstand nemen, maar deed dat niet. FC Boshuizen kwam in de tweede helft op voorsprong en had de bokshandschoen bijna op het oog van de blauwwitten, maar de vorentscheidung bleef uit. Daarna kwam er alsnog evenwicht en na alle plussen en minnen was de eindstand de enige juiste.

 

Onze redactie proefde de sfeer, peilde de stemmingen en keek met een schuin oog naar de wedstrijd. Een overzicht van een bij vlagen vermakelijke middag, waar het dikwijls echter ook niet allemaal meeviel. Wat meer volk op de been, een graadje of tien warmer en een zonnetje erbij en deze derby krijgt qua entourage meer dan nu het geval was.

 

UVS-FC BoshuizenRuim een uur voor aanvang van de Leidse derby tussen UVS en FC Boshuizen hebben beide trainers zo hun eigen verhaal. Voor de UVS-trainer, Paul van de Zwaan, is de derby als alle andere wedstrijden en ziet geen enkele reden om zijn ploeg ook maar enigszins aan te passen aan de tegenstander. ,,Het is moeilijk om vaste patronen bij die gasten te ontdekken. Het heeft daarom geen enkele zin om ons daarop in te stellen. Het gevaar van Boshuizen zit hem vaak in de onvoorspelbaarheid van een aantal individuele talenten.” Overigens denkt Van der Zwaan dat de derby bij de blauw-witte kikkerpolderclub meer leeft dan bij de kadebewoners.

 

Collega en opponent Mario Koswal: ,,Als we mee willen doen voor een hoge klassering moet er vanmiddag gewoon worden gewonnen. Daar ga ik tegen UVS ook voor spelen. We moeten alleen nog leren het individuele ondergeschikt te maken aan het teambelang. Als het ons gaat lukken om de hoofdklasse te bereiken, dan spelen de gebroeders Neuteboom volgend seizoen bij Boshuizen.”

 

De witte rook die afgelopen dinsdag uit de schoorsteen kwam aan de kade op Southpark, waar Houssin Bezzai als voorzitter werd geïnstalleerd, wordt door Koswal hartstochtelijk toegejuicht: ,,Ik wil duidelijkheid en hopelijk gaat die er nu komen. De nieuwe voorzitter is een echte voetbalman en daar ben ik heel tevreden over.”

 

Voor Bezzai is het voorzitterschap een nieuwe uitdaging. De kersverse preses is nog steeds actief als voetballer van het Sassenheimse Ter Leede (2e elftal). Bovendien speelde hij in de jeugd bij UVS om daarna als prof elders aan de slag te gaan.

 

De wat gespannen UVS-voorzitter, Huub de Veld, was niet gecharmeerd van allerlei veiligheidsmaatregelen waarmee de thuisclub voor de tweede maal dit seizoen te maken kreeg. Al had de spanning meer te maken met de wedstrijd tussen de Leidse eersteklassers. ,,Deze wedstrijden zijn toch de krenten in de pap”, aldus de voorzitter.

 

Om kwart over één arriveert de Leidse (!) scheidsrechter, Den Hoed, in de bestuurskamer die de wedstrijd tussen beide kemphanen zal leiden. Hij moet het Leidse feestje dus compleet maken. Vorig seizoen stond een collega van hem in de schijnwerpers tijdens de confrontatie. Bij FC Boshuizen schieten ze er nog wel eens wakker van.

 

Oud-voorzitter Bart van Leeuwen voorspelt een overwinning voor zijn club. ,,We zitten momenteel in een flow en spelen erg goed de laatste wedstrijden. Bij de tegenstander loopt het de laatste tijd wat minder. Vandaar dat ik denk dat UVS wint.”

 

Boshuizen-icoon Dick Sira heeft geen goed gevoel over deze middag. ,,Teveel invallers aan onze kant en het zelfvertrouwen is zoek. Maar goed, het kan zo maar omslaan. Het zijn in elk geval twee ploegen die willen voetballen.”

 

Voor het beladen duel waren voldoende ingrediënten voor handen om de circa 400 belangstellenden een smakelijke diner voor te schotelen. Het werd echter een tamelijk steriel gelijkspel, waar beide clubs weinig mee opschieten. Beide elftallen houden echter wel zicht op een goede klassering, zeker nadat twee concurrenten (Nieuwerkerk en De Meern) op zondagmiddag drie punten aan de neus voorbij zien gaan.

 

Om twee uur vangt de wedstrijd aan en komen er kansen voor beide ploegen. Een overzichtje (in minuten) van de schermutselingen voor de doelen.

1: Firat Koc vloert Jochie Sebrechts. De meest opvallende speler aan UVS-kant krult de toegekende vrije trap op de buitenkant van de paal.

13: Sebrechts vuurt vanuit de tweede lijn. Schot verdwijnt metertje naast het doel van Jeffrey Loozen.

15: Een vrije trap van Shaban M’Famme gaat niet al te ver over.

18: Sebrechts breekt op links door. Zijn voorzet komt ter hoogte van de penaltystip, waar verdediger Sven Verlaan in het luchtledige trapt.

20: In het strafschopgebied heeft spits Mats van der Poel teveel tijd nodig. Hij krijgt nog een tweede kans, maar speelt af waar zelf schieten een betere optie zou zijn geweest. Buitenspel nu.

25: Bart van der Weijden trapt een bal wild naar voren, maar Van der Poel is de toevallige ontvanger. Hij kan de bal in de zestien niet drukken.

28: M’Famme haalt verwoestend uit. Niels van den Burg moet zich strekken om een doelpunt te voorkomen.

31: Een hoekschop van Sebrechts wordt binnen gewerkt door Verlaan. Arbiter annuleert de treffer vanwege een volgens hem gemaakte duwfout.

39: Sebrechts schiet hard in. Doelman ligt in de weg. Rebound is voor Jesper Neuteboom. Zijn inzet wordt van de lijn gehaald door Ovidius Maksimovas.

43: Koc neemt UVS-doel onder vuur. Van den Burg weer met een benodigde parade.

51: Mo Berdai trekt aan de noodrem. Vrije trap net buiten de zestien. Linkerkant van het veld. Levi Marengo vindt een gaatje en FC Boshuizen komt op voorsprong: 0-1.

Levi Marengo resultaat

67: Sebrechts komt vrij na voorbereidend werk van Elroy Lammers en Van der Poel. Inzet gaat net naast het doel van de al geklopte Loozen.

69: M’Famme is vrij op rechts. Zoekt het eigen succes. Bal voorlangs, twee medespelers komen een teen tekort.

70: Counter FC Boshuizen. M’Famme oog in oog met Van den Burg. Afleggen op Nizar Lachkar betekent 0-2. M’Famme doet het zelf en de 0-2 blijft uit. Grootste onbenutte kans van de wedstrijd.

74: Scheidsrechter constateert een Boshuizen-overtreding. Sebrechts mag aanleggen vanaf elfmeter: 1-1.

Jochie Sebrechts resultaat

86: Van der Weijden schiet zijn inzet gepareerd worden door Loozen. Geen 2-1.

90.+ Enkele hachelijke momenten voor het UVS-doel. FC Boshuizen komt niet tot scoren. Tijd om na te keuvelen.

 

Koswal was na afloop doodziek van het gelijke spel, al was dat gezien de wedstrijd de juiste verhouding. Hij doelde op het moment dat bij een 0-1 voorsprong van de blauw-gelen Shaban M`Famme de wedstrijd op slot had kunnen en moeten gooien. In een 3 tegen 1 situatie ging M`Famme voor eigen succes, maar faalde hopeloos.

 

Bij Boshuizen-verdediger Nick van As droop de teleurstelling van zijn gezicht af. ,,Het was  zeker geen penalty. UVS wordt altijd geholpen. We moeten elkaar meer gunnen”, verwijzend naar de fase waarin Boshuizen de wedstrijd had kunnen beslissen. ,,UVS en Boshuizen zitten beide in de wachtkamer. Het geloof in een goede afloop is er zeker bij mij.”

 

Van der Zwaan: ,,Ik vraag me nog steeds af waarom dat doelpunt van Sven werd afgekeurd. Deze week de videobeelden maar eens terugzien. Maar voor het overige is dit een juiste weergave. Wij hadden meer balbezit, maar zij dé kans op 0-2.”

 

Opstelling UVS: Van den Burg, Berdai, Neuteboom, Verlaan, Valies (Hermenet), Van der Weijden, Mink (Westdorp), Akhamrane, Lammers, Van der Poel, Sebrechts.

Opstelling FC Boshuizen: Loozen, Rojer, Van As, Dogan, Maksimovas, Koc, Bouchkache, Moses (Lakhar), Marengo, Gangadin (Said), M’Famme Ramadhani.

 

Foto’s van de hand van Jack Wolters Sportfotografie. Bij 1: een nog redelijk gevulde tribune, bij 2: doelpuntenmaker Marengo en bij 3 Sebrechts, net nadat hij scoorde vanaf de stip.