header leiden lugdunumMet tegengestelde belangen wordt zaterdag de Leidse stadsderby tussen Leiden en Lugdunum gespeeld. Beide ploegen hebben de punten keihard nodig: Lugdunum voor de derde periode en Leiden in de strijd tegen degradatie. De bezoekers zijn favoriet, maar de Morsbewoners achten zich zeker niet kansloos. Alexander Meyers (Leiden) en Nick van Bemmel (Lugdunum) blikken vooruit.

 

De derby roept bij Lugdunum-speler Van Bemmel geen bijzondere gevoelens op. ,,Ik heb ‘m al zo vaak gespeeld dat het geen toegevoegde waarde meer heeft. In deze fase is elke wedstrijd voor ons belangrijk, omdat onze focus volledig op de derde periode gericht is. Gezien ons spel van de laatste week reken ik op zes punten in het paasweekeinde.” Twee dagen na de burenruzie speelt Lugdunum nog een thuiswedstrijd tegen Ariston ’80.

 

De groenwitten haalden de afgelopen drie wedstrijden zeven punten en begonnen zodoende goed aan de derde periode. Van Bemmel: ,,Het vertrouwen komt langzaam terug. Het moge duidelijk zijn dat wij een voetballende ploeg zijn. Dat brengt veel risico met zich mee. We hebben daar veel pech mee gehad, maar hopelijk is de medaille nu omgedraaid. Het aantal tegengoals is de laatste weken aanzienlijk geslonken, we hebben iets meer zekerheid kunnen creëren.”

 

,,De 2-2 van eerder dit seizoen tegen Leiden was een grote teleurstelling, we hadden een overwinning ingecalculeerd. Het was een heel moeizame wedstrijd, waarin we vroeg onder druk gezet werden en snel met 0-2 achter kwamen. Ik verwacht zaterdag een wedstrijd waarin Lugdunum veel aan de bal zal zijn en veel kansen zal creëren. Leiden heeft in principe twee manieren om ons te bestrijden: druk zetten zoals in de eerste wedstrijd of met de kont naar achter leunen. Ik verwacht dat laatste.”

 

Vervolgend: ,,Ik schat ons hoger in dan de positie waar we nu staan, we hebben de kwaliteiten voor de top vier.  Het is nu aan ons om dat te bewijzen. Er is nog niets gespeeld, er zijn nog promotieplekken te verdienen.”

 

Over zijn persoonlijke prestaties houdt Van Bemmel een positief gevoel over. ,,Ik heb een redelijk goed seizoen achter de rug tot nu toe. We hebben ook een leuke groep. Ik ben gelukkig bij Lugdunum.” Gelet op de voorgeschiedenis moet echter geconcludeerd worden dat Van Bemmel onder zijn niveau acteert. Hij doorliep de jeugd van UVS, op twee seizoenen Rijnsburgse Boys na, en werkte stages af bij Ajax en Feyenoord.

 

,,Ik ben een periode gestopt geweest tussen mijn Rijnburgse Boys – en Lugdunumtijd. Daarin was ik was zwaarder geworden. Inmiddels ben ik weer topfit en dat resulteert hier en daar wel in wat belangstelling. Zoals het er nu uitziet blijf ik echter bij Lugdunum. Ik geef de voorkeur aan mijn studie integrale veiligheidskunde, dat is het belangrijkste voor mij. Na volgend seizoen zie ik wel wat er op mijn pad komt.”

 

Stadsgenoot vv Leiden begint eveneens met een positief gevoel aan de derby, gesterkt door de zege bij Oegstgeest (2-3) van zaterdag. ,,Die was zeer welkom”, vertelt spits Alexander Meyers. ,,We hebben flink wat tegenslagen gehad de afgelopen tijd. Als dat keer op keer gebeurt, is dat niet goed voor het zelfvertrouwen. Het was wachten op de ommekeer en hopelijk is die nu aanstaande. Tegen Oegstgeest geloofde iedereen erin en was er scherpte op het veld, dat ontbrak nog wel eens de laatste tijd. Je ziet meteen wat er dan mogelijk is.”

 

,,De wedstrijd tegen Lugdunum is er  één die leeft, maar eigenlijk zijn alle wedstrijden momenteel belangrijk voor ons”, vervolgt Meyer. ,,Het moet de komende weken gaan gebeuren. Na Lugdunum krijgen we Kamerik en Haagse Hout, ploegen die onder ons staan en waarvan we moeten winnen. Ik denk dat we nog een puntje of zeven a acht nodig hebben om ons veilig te spelen. Dat is zeker mogelijk. We hebben alle ploegen al een of meerdere keer gehad en – op een uitzondering daar gelaten – hadden we van geen enkele tegenstander hoeven te verliezen.”

 

Een moeizaam seizoen was overigens ingecalculeerd door Leiden. Een bataljon aan spelers vertrok eind vorige voetbaljaargang, waarna de selectie grotendeels aangevuld moest worden met spelers uit lagere elftallen. ,,Voor een club als Leiden is het lastig om in de derde klasse genoeg kwalitatief goede spelers op de been te brengen”, weet Meyers. ,,Vooral omdat we weinig jeugd en dus ook weinig doorstroming hebben. Vorig jaar hadden we een sterke selectie, maar kwam dat er op de één of andere manier niet uit. Veel spelers gingen weg en met een flink uitgedunde selectie voorzagen we wel problemen. Ik vind dat we dit seizoen naar onze mogelijkheden presteren.”

 

In de heenwedstrijd nam Meyers beide Leiden-treffers voor zijn rekening. Destijds verkeerde de spits in een goede fase. ,,Vorig jaar hadden we jongens als Rian Rosier en Marvin Bok, die samen zo’n dertig goals maakten. Hun vertrek moest door andere jongen, waaronder mij, opgevangen worden. In het begin ging dat vrij aardig. Na twee wedstrijden had ik er al vier inliggen, en daarna heb ik nog redelijk wat gescoord. Keerpunt was een (overigens onterechte) rode kaart tegen Rohda ’76, waardoor ik uiteindelijk vijf wedstrijden geschorst werd. Nu ben ik nog een beetje op zoek naar mijn ritme.”

 

Meyers is namens werkgever Microsoft deze hele week betrokken bij 538 War Child, dat geld inzamelt voor oorlogskinderen. Desalniettemin heeft hij tijd en energie over om zaterdagmiddag binnen de lijnen te verschijnen. ,,Zaterdagochtend rijd ik terug en dan is het de bedoeling om Lugdunum een pak slaag te geven. Zij zijn voorin altijd gevaarlijk met Ozan (Demirbas) en Martijntje ( Van Leeuwen), maar ik ga ervan uit dat wij met 3-2 winnen.”