voorbeschouwing167x60Na drie overwinningen op rij is Meerburg in de derde klasse A opgerukt naar een met Den Hoorn gedeelde tweede plek. In het kielzog van FC Lisse, dat één punt meer verzamelde, ontmoeten de twee ploegen elkaar aanstaande zondag in Den Hoorn. Jelle Moerman, middenvelder bij de Rijndijkers, blikt vooruit.

 

Een kuitblessure speelde de 26-jarige Leidenaar in de eerste fase van het seizoen parten, maar sinds een maand maakt Moerman weer deel uit van de driemans middenlinie. ,,Op dit moment speel ik rechtshalf, maar ik kan ook achter de spitsen spelen. Ik heb veel diepgang in mijn spel, waardoor ik best vaak in scoringspositie kom. Jammer genoeg is afwerken bepaald niet mijn sterkste punt. Daarnaast hoort het verdedigen er natuurlijk ook bij.”

 

Het scorend vermogen is sowieso voor verbetering vatbaar bij de zwartwitten. In elf wedstrijden kwamen zij tot twintig treffers. ,,We hebben maar weinig spelers die makkelijk een doelpunt maken. Het moet bij ons vooral van Jelle Korbee, die nota bene laatste man speelt, en Thijs van Wetten komen.” Beide spelers kwamen tot nu toe tot zes goals.

 

Defensief zijn er minder problemen, meldt Moerman. ,,Het staat organisatorisch bij ons gewoon goed, zodat we weinig tegengoals krijgen. Wat dat betreft is het coachen van Jelle, met al zijn ervaring, natuurlijk ook heel belangrijk voor de ploeg.” 

 

Dat routinier Korbee aan zijn afscheidstournee bezig is baart Moerman op dit moment nog geen zorgen. ,,Te zijner tijd zien we wel hoe we dat kunnen oplossen. Misschien staat er dan een ander op.”

 

Jelle Moerman resultaatDe middenvelder, in het dagelijks leven werkzoekende na zijn aan de VU in Amsterdam afgeronde studie bewegingswetenschappen, hoopt dat zijn afgelopen seizoen gedegradeerde team dan weer uitkomt in de tweede klasse. ,,Vorig jaar hebben we het net niet gered, al hebben we aan het eind best veel punten behaald. Maar toen was het ook op. In de nacompetitie gingen bij de eerste tegengoal de koppies al omlaag. We spelen nu ook anders. In de tweede klasse werden we eerder onder druk gezet en hanteerden we veel de lange bal. Best gevaarlijk, want we hebben een snelle ploeg. Maar op het middenveld zag je vaak de bal overvliegen. Dit jaar komen we meer aan voetballen toe, ook al omdat we meer tijd en ruimte krijgen. We werken er ook hard voor. We hebben veel voor elkaar over en willen voor elkaar lopen en werken. En we kunnen blijven gaan, want met de conditie zit het wel goed. Daar zorgt onze trainer (Nico van der Salm/red.) wel voor. Het zou mooi zijn als we komend jaar de manier waarop we nu spelen kunnen voortzetten in de tweede klasse. Je speelt dan toch tegen betere ploegen en daar trek je je dan ook weer aan op. We willen graag terug.”  

 

In dat verband is het duel van komend weekend van groot belang. Opmerkelijk is dat Den Hoorn thuis slechts acht van de behaalde 22 punten behaalde en dat voor Meerburg hetzelfde geldt in uitwedstrijden. Moerman verbindt er geen conclusies aan. ,,Ik ken Den Hoorn ook helemaal niet. Ik heb er nog nooit tegen gespeeld, maar het schijnt een aardig voetballende ploeg te zijn. Vorig jaar deden we aan scouting en kreeg je van tevoren informatie over de tegenstander. Dat is dit jaar anders. Af en toe hoor je nog iets, maar dat weet de trainer dan via connecties die hij heeft. Ik heb nu dus geen idee wat we van Den Hoorn kunnen verwachten. Wat mij betreft kan het alle kanten op.”

 

Nick Verwoerd