voorbeschouwing167x60Zowel Lugdunum als Roodenburg hebben een verleden waar je U tegen mag zeggen op zondag. Tijden veranderen en de beide clubs hebben al weer wat jaren de pijlen gericht op de zaterdag. Dit seizoen komen de ploegen van de Oegstgeesterweg en uit de Pieter Bothstraat weer eens tegen elkaar uit en dat beviel Roodenburg de eerste keer beduidend beter. In Leiden-Noord werd het 4-1. Komende zaterdag is de return en voor beide elftallen staat er genoeg op het spel. Niet enkel prestige, maar de inzet is vooral een plek in de nacompetitie.

 

IMG 98811Op de ranglijst is Roodenburg vijfde en Lugdunum staat daar net achter met drie punten minder. Een zo hoog mogelijke positie zonder (vervangende) periodetitel op zak kan nog recht geven op een toetje en daar is vooral Roodenburg mee bezig. De ploeg van Patrick Heijmans en Henk Buyn kan nog wel de tweede periodetitel in beslag nemen, maar dan moet het inhaalduel bij Floreant, de huidige nummer twee, met ruime cijfers worden gewonnen. Om die reden zal de blauw-zwarte equipe alles op alles willen zetten om nu te winnen tegen de buren om zodoende zicht te houden op de vierde of zelfs derde plaats.

 

Lugdunum is vooral gebaat bij een zege vanwege de lopende derde periode. Daarin staat de ploeg van Hennie de Klerk derde, drie punten achter DWO. Be Fair is ver weg, maar die ploeg is veruit de belangrijkste gegadigde voor de titel in 3A. De Leidenaren speelden wel een wedstrijd minder dan concurrrent DWO. Daarnaast bestaat nog steeds het gevoel bij de groenwitten dat de eerste confrontatie onterecht verloren werd en ook nog eens met ruime cijfers. De Klerk weet het nog goed: ,,In de eerste helft speelden we ze van de mat en daarom was het voor mij en het team onbegrijpelijk dat de eindscore 4-1 was in hun voordeel. Dat zegt overigens niets over deze wedstrijd. Stadsderby’s zijn altijd beladen en daar komen allerhande emoties bij kijken. Ik durf het duel wel cruciaal te noemen. Een nederlaag zal door één van de ploegen als een mokerslag worden ervaren gezien het feit dat er daarna weinig ruimte meer is op herstel. Het duel is extra leuk omdat die gasten elkaar kennen en van Heijmans ben ik nog trainer geweest. Ik verheug me enorm op deze wedstrijd. Gelukkig hebben we geen kaarten opgelopen afgelopen zaterdag en dat was nogal listig, want er stonden er flink wat op scherp bij ons. Enkel moeten we zien hoe het staat met de pijntjes. Maar wie er ook gaan spelen, ze zullen er klaar voor moeten zijn. Het moet gebeuren, een uitvlucht is er simpelweg niet.”

 

Poulina resultaatCollega Heijmans was afgelopen zaterdag tevreden met de instelling van zijn team, ondanks het teleurstellende resultaat tegen BSC’68 (0-0). ,,En daar begint het mee. Als de instelling bij ons niet klopt, zijn de resultaten er direct naar. Wij hebben al meerdere malen moeite gehad tegen de zogeheten ‘kleintjes’, maar nu stonden we er. We vergaten alleen te scoren. Tegen Lugdunum hoeft niemand gemotiveerd te worden, lijkt mij. En het belang is aan alle kanten bekend. Ik denk dat als wij onze laatste vier wedstrijden winnen, dat we dan nacompetitie spelen. Met een periodetitel, een vervangende periodetitel of een hoge klassering op zak. Linksom of rechtsom moet het dan goed zijn gekomen. In alle andere gevallen wordt het rekenen en afwachten en daar willen we niet afhankelijk van zijn.”

 

Doelman Mario van der Pluym van Roodenburg nam net als De Klerk het woord ‘cruciaal’ in zijn mond. ,,Natuurlijk liggen er ook nog kansen tegen Floreant voor de twee periode, maar dat is van heel veel factoren afhankelijk. Maar je zet natuurlijk niet de nummer twee zomaar even opzij. We moeten nu dus winnen, want bij een nederlaag hebben wij een serieus probleem. Misschien is het dan wel afgelopen voor ons en dat zou mij enorm tegenvallen, want als we wel keihard gewerkt zouden hebben tegen mindere goden in deze competitie dan was een hogere klassering ook mogelijk geweest. Ik moet er dus niet aan denken om overal naast te grijpen.”

 

Vanmiddag werd het hoofdveld van Lugdunum onder handen genomen. Er werd de voorbije maanden nog wel eens geklaagd over het hoofdveld (overigens hebben daar nog veel meer clubs last van die in het bezit zijn van natuurgras, red.). Dus de bal kan wellicht lekker rollen in de kikkerpolder en dus is het op voorhand de moeite waard om de twee Leidse clubs aan het werk te gaan zien. Voor beide clubs is het hoogstwaarschijnlijk erop of eronder en dat scenario past uitstekend bij een klassieker in het Leidse voetbal.

 

Fotomateriaal geleverd door Jack Wolters Sportfotografie. Foto’s genomen bij de heenwedstrijd, 17-11-2012.