voorbeschouwing eerste klasseIs FC Rijnvogels gezien voor de titel? Kan Voorschoten’97 zich nog in de nacompetitie spelen? Pakt GHC nog wat puntjes in de middenmoot? Speelt RCL volgend jaar in de eerste klasse? En in welke klasse spelen FC Boshuizen en UVS volgend jaar? Een rondje langs de velden met de regioclubs en andere ploegen die nog ergens om spelen en aansluitend een voorbeschouwing op de wedstrijden van onze regionale clubs.

 

Resterend programma, zaterdag

 

Deltasport

04/05: DSVP (thuis)

11/05: Nootdorp (uit)

 

FC Rijnvogels

04/05: Benschop (thuis)

11/05: RCL (uit)

 

Voorschoten’97:

04/05: Geinoord (uit)

11/05: ’s-Gravenzande (thuis)

 

GHC:

04/05: Vitesse Delft (uit)

11/05: SHO (thuis)

 

RCL:

04/05: ’s-Gravenzande (uit)

11/05: FC Rijnvogels (thuis)

 

Spijkenisse:

04/05: SHO (uit)

11/05: BVCB (thuis)

 

DSVP:

04/05: Deltasport (uit)

11/05: Geinoord (thuis)

 

Geinoord:

04/05: Voorschoten’97 (thuis)

11/05: DSVP (uit)

 

Vitesse Delft:

04/05: GHC (thuis)

11/05: Benschop (uit)

 

Stand bovenin:

 

1 Deltasport 24-57

2 FC Rijnvogels 24-53

 

Stand derde periode:

 

1 FC Rijnvogels 7-15

2 ’s-Gravenzande 7-15

3 Spijkenisse 7-14

4 Deltasport 7-14

5 Voorschoten’97 7-13

 

Stand onderin:

 

10 RCL 24-26

11 Geinoord 24-22

12 DSVP 24-22

13 Vitesse Delft 24-20

14 Benschop 24-12 (gedegradeerd)

 

Resterend programma, zondag

 

FC Boshuizen

05/05: VOC (uit)

12/05: PFC (thuis)

 

UVS

05/05: VELO (uit)

12/05: Magreb’90 (thuis)

 

SJC:

05/05: De Meern (thuis)

12/05: Nieuwerkerk (uit)

 

Neptunus/Schiebroek:

05/05: Magreb’90 (uit)

12/05: VOC (thuis)

 

Magreb’90:

05/05: Neptunus/Schiebroek (thuis)

12/05: UVS (uit)

 

De Meern:

05/05: SJC (uit)

12/05: Excelsior’20 (thuis)

 

ADO:

05/05: Excelsior’20 (uit)

12/05: Kocatepe (thuis)

 

Stand bovenin:

 

1 VOC 24-53 (kampioen)

2 FC Boshuizen 24-40 (+12)

3 De Meern 24-40 (+11)

4 UVS 24-40 (+9)

5 Neptunus/Schiebroek 24-40 (+7)

6 Magreb’90 24-38 (+9)

 

Stand derde periode:

 

1 UVS 7-16

2 VELO 7-15

3 FC Boshuizen 7-14

4 ADO 7-14

5 Neptunus/Schiebroek 7-13

 

ZATERDAG 1E KLASSE B

 

FC ‘s–GRAVENZANDE-RCL

Gaat de Racing zich aanstaande zaterdag op het Juliana Sportpark in ’s-Gravenzande al veilig spelen? Het zou zo maar kunnen, zelfs als de equipe van Frank Bloemheuvel aan het kortste eind trekt. Dat hangt dan af wat de overige teams die de dans op het P/D koord willen ontspringen zullen doen. Als Geinoord het aflegt tegen Voorschoten ’97 en DSVP in Vlaardingen Deltasport in eigen huis de kampioensvlag ziet hijsen, dan zijn de mannen van Frank Bloemheuvel na een wisselvallig seizoen  in veilige haven beland. De Westlanders liggen samen met Spijkenisse nog in de race voor de derde periodetitel (FC Rijnvogels en Deltasport hebben reeds een periode op zak), dus zal de thuisclub ongetwijfeld vol aan de bak gaan. Eerder dit seizoen hielden de teams elkaar op de Bloemerd met een 1-1 gelijkspel  in evenwicht. Een puntje zou zaterdag voor RCL al heel belangrijk kunnen zijn. Dan kan het de laatste thuiswedstrijd tegen FC Rijnvogels, wellicht onder de druk vandaan, afwerken. Want de Katwijkers zullen als Deltasport dan inmiddels kampioen is, zich volledig richten op de nacompetitie. Maar het is op dit moment nog als, als en nog een als………het is van vele factoren afhankelijk.

 

GEINOORD-VOORSCHOTEN ‘97

Ook weer zo’n duel met wederzijdse belangen. De promovendus uit Nieuwegein kan zich alleen via een zege het vege lijf nog trachten te redden om P/D voetbal te ontlopen en het verblijf in de eerste klasse te verlengen. De mannen van trainer Marcel de Hoogt daarentegen doen nog mee in de derde periode en willen dolgraag via de herkansing weer terug naar de hoofdklasse. Kortom een duel waar de nodige spanning op zal staan. In de heenwedstrijd bleken de groen-gelen op Adegeest met een ruime 4-1 zege ruimschoots de baas over de komende tegenstander. Of het nu weer zo makkelijk zal lopen, is niet voor de hand liggend. Ook nu zijn de uitslagen op de andere velden doorslaggevend hoe de stand van zaken er voor de laatste ronde uit zal zien. Spanning alom dus. Geinoord haalde overigens vorige week in bij Spijkenisse en daar werd een kansloze nederlaag geslikt (3-0).

 

VITESSE DELFT-GHC

De Groene Hart Combinatie kan op sportpark Tanthof Zuid op forse tegenstand rekenen van de kat in het nauw, maar gaat zelf overigens zonder zorgen van acquit.  De thuisclub daarentegen  – in het recente verleden meestal in de hoogste regionen strijdend- kent een miserabel seizoen en moet alles uit de kast halen om het vermaledijde P/D voetbal te ontlopen. Nu treft de club het dat de andere ‘gegadigden’ ook allemaal een lastige wedstrijd op het menu hebben staan, maar de rood-zwarten moeten het in eerste instantie zelf doen. Nu weet het GHC tegenover zich dat allang en breed in de veilige haven is geland, dus voor de mannen van Dennis Olman valt er niets te verdienen en kunnen vrijuit hun potje ballen. Doch het zal ongetwijfeld de sportieve plicht willen vervullen en plek zeven willen behouden.

 

FC RIJNVOGELS-BENSCHOP

Bij de Vogels is er vrijwel niemand meer die in een kampioenschap gelooft. Normaal gesproken zal Deltasport, dat in eigen huis laagvlieger DSVP ontvangt, het kampioenschap middels een overwinning kunnen vieren. Of is DSVP- in ademnood- tot een stuntje in staat en zal de beslissing pas op de laatste speeldag vallen? Op de Kooltuin gaat men daar echter niet van uit. Wel mag worden verwacht dat de rood-witten de laatste thuiswedstrijd van de reguliere competitie winnend zullen afsluiten want het reeds gedegradeerde Benschop valt niet in de categorie ‘lastige obstakels’. Een wedstrijd dus waar de spanning dus min of meer vanaf is. De mannen van Hein van Heek zijn ongetwijfeld in gedachten al bij de nacompetitie. Een loterij waarin het de afgelopen seizoenen  telkens het verkeerde lot trok. Maar die vervelende wetenschap moet vooralsnog maar even uit het hoofd worden gezet.

 

ZONDAG 1E KLASSE B

 

VELO-UVS

Een affiche dat op voorhand al een belangrijk duel in zich herbergt. Twee teams die beide nog op twee fronten strijden, hoewel dat voor UVS nadrukkelijker geldt. De insteek is dat er op beide fronten promotie naar de hoofdklasse kan worden verdiend via de nacompetitie. Zowel de nummer twee op de ranglijst als de winnaar van de derde periode mogen zich dan gaan mengen in de strijd om het begeerde trapje hogerop. Zowel de Wateringers als de Leidenaren hebben beide opties nog in de hand, zij het dat de brigade van Paul van der Zwaan één puntje meer heeft vergaard in de derde periode dan dat VELO deed. Wat betreft de tweede plaats op de ranglijst is het dringen geblazen met vier teams met 40 punten. De Meern, FC Boshuizen, Neptunus/Schiebroek en UVS vormen dit kwartet. Weet UVS zich gesterkt door de 1-2 overwinning op Neptunus/Schiebroek? Het moet ‘gewoon twee keer winnen’. Wat heet gewoon in deze bizarre competitie? Als het aanstaande zondag de ‘eer’ aan VELO laat, kon het nog wel eens knap lastig worden met de laatste thuiswedstrijd tegen Magreb ’90 op de kalender terwijl VELO dan bij degradant RKDEO een prijs binnen kan halen. Spanning? Om te snijden! Trouwens, UVS heeft nog een plooitje (1-2) van het eerste treffen glad te strijken. De koorts loopt op…..De Leidenaren zullen toch zeker in Wateringen hun Waterloo niet vinden?

 

VOC-FC BOSHUIZEN

Welke consequenties heeft de pijnlijke 2-1 nederlaag van afgelopen zondag bij SJC voor de kadebewoners? Een nederlaag die het door het missen van vele kansen aan zich zelf te wijten had. Mario Koswal was dan ook verre van ‘amused’ over het optreden van zijn pupillen. Zij lieten de kans om de leiding in de derde periode te nemen uit handen glippen en het team moet nu ook op de tweede plaats van de competitieladder drie teams naast zich dulden. Er zal het komend weekend van de inmiddels kampioen VOC in Rotterdam gewonnen moeten worden om nog enig uitzicht op een mogelijk prijsje te behouden, maar is in hoge mate afhankelijk van hetgeen de concurrentie zal doen. Het in de wachtkamer zitten is nooit zo’n pretje. De opdracht is duidelijk: winnen in de Maasstad. En maar hopen op uitglijders van de concurrenten. Dan gloren er nog kansen in de laatste wedstrijd van het seizoen aan de kade als het zwakke PFC op bezoek komt. Anders is het zo enigszins onregelmatig verlopen seizoen alsnog naar de knoppen. Overigens komt targetman Geert den Ouden niet meer in actie bij VOC vanwege blessureleed. VOC speelde in het seizoen 2009/2010 nog in de derde klasse.

 

PvK/HK