voorbeschouwing derde klasseIn de slotronde van de eerste seizoenshelft spelen onze regioclubs op zaterdag allen tegen een opponent uit ‘een andere hoek’. Een belangrijke slotronde, want elke ploeg wil vanzelfsprekend met een goed gevoel de feestdagen in gaan en dan straks weer met hetzelfde gevoel willen herstarten. Nu is echter de vraag welke teams dat voor elkaar krijgen. Ook voor Meerburg en SJZ op zondag zijn de belangen groot op de dertiende speeldag. Een wekelijks rondje langs de velden met wat gegevens vooraf.

 

Zaterdag

voetbal-leiden-0085Een absolute topper wordt afgewerkt in Leidschendam. SEV, de huidige nummer twee, ontvangt Kagia, de nummer drie. De thuisploeg heeft na de voorbije speelronde drie punten meer. SEV kwam niet voorbij aan Koudekerk, terwijl Kagia na negen maanden weer eens verloor op eigen veld in competitieverband. Dit zelfs nog ruim ook, Oegstgeest keerde huiswaarts met een 1-4 overwinning op zak. Uiteraard had trainer Jerry Ubink graag de punten in huis gehouden, maar het zat er dit keer eenvoudig weg niet in. De schade viel mee, omdat ook lijstaanvoerder DWO niet tot winst kwam. Dat neemt niet weg dat Kagia er zwaar bij gebaat is om nu wel te winnen. In dat geval wordt dus de nummer twee achterhaald en is het hopen op een misstap van DWO. Bij verlies zullen de Kagianen dus na de winterstop zwaar in de achtervolging moeten. Roodenburg is na twaalf speeldagen vierde en mag zich ‘best of the rest’ noemen. De achterstand op de nummers 1,2 en 3 is aanzienlijk maar dat wil niet zeggen volgens Patrick Heijmans dat zijn mannen al geheel uitgewaterd zijn. Daadkracht is er genoeg bij de ex-speler van onder meer Katwijk, maar zijn volgelingen gingen tot nu toe niet elke week dezelfde kant op. J.l. zaterdag werd er wel gewonnen, LSVV’70 moest met 5-2 buigen, en wellicht is dat het signaal om de lijn omhoog weer te gaan volgen. De volgende drie punten moeten dan wel opgehaald worden in en tegen Zwammerdam, al is het alleen maar om de nummer zeven verder op afstand te zetten. Mocht de Leidse ploeg falen dan zal Zwammerdam zelfs over Roodenburg heen wippen. Tot nu toe wonnen twee ploegen bij de groen-witten, te weten SEV en LSVV’70.

 

Een plaatsje achter Roodenburg is VV Oegstgeest terug te vinden. De mannen van Rob van den Wijngaard speelden een prima wedstrijd op bezoek bij Kagia en presteerden wat een hele reeks andere ploegen lange tijd niet lukte: winnen in Lisserbroek. Door die zege staat het telraam nu op 19 punten en de ploeg van De Voscuyl moet in staat worden geacht dat aantal komend weekend op te krikken naar 22. Onderschatting kan evenwel een gevaar zijn, maar normaliter moet Sportief in het stof bijten. De nummer laatst won twee potjes en  wordt nog steeds gezien als de grootste degradatiekandidaat. De ploeg uit Noorden verloor in het afgelopen weekend van Zwammerdam. Overigens, zie elders op deze website, liet Van den Wijngaard weten bezig te zijn aan zijn laatste seizoen als trainer van de geel-roden. Koudekerk heeft een pittig programma, zo vlak voor de sneeuw en het ijs. Eerst verloor de ploeg van Alex Redel van Kagia, de nummer drie. Afgelopen zaterdag kwam de nummer twee op bezoek. SEV werd op 1-1 gehouden. In de laatste speelronde staat de nummer 1 voor de deur. In Zoetermeer ontvangt DWO de nummer zes. DWO is nog steeds ongeslagen. Het won negen keer en speelde slechts driemaal gelijk. Imposant is ook het geringe aantal tegentreffers, dat zijn er tot op heden namelijk pas vier. Koudekerk wacht nog steeds op de eerste uitzege. DoCoS is volledig op stoom geraakt in de derde klasse. Als groentje kreeg het in de beginfase van de competitie regelmatig billenkoek, maar ondertussen heeft de Leidse ploeg zich ontworsteld aan de onderste regionen en staan er al veertien punten achter de naam van de wit-roden. De mannen van Joop Lankhaar vormen de laatste tijd een sterk collectief en de topschutter van vorig seizoen, Maik Groote, laat de tegenstander inmiddels ook weer regelmatig aftrappen. In de strijd om de tweede periode zijn er nog vijf kanshebbers. DWO en SEV leiden de dans, maar op een punt afstand spelen ook Zwammerdam, Kagia en DoCoS nog een rol. In de laatste drie ontmoetingen scoorden de Morsbewoners niet minder dan negentien (!) goals. Komende zaterdag komt Semper Altius naar Leiden, een ploeg die drie punten meer heeft en achtste staat.

 

Net als Koudekerk moest ook Lugdunum vol aan de bak in de voorbije weken. Tegen SEV leek een stunt in de maak, maar in de slotfase ging het nipt mis met twee tegentreffers (2-1). DWO moest echter wel twee punten afstaan aan de kikkers (0-0), die hun speelstijl enigszins hebben aangepast. De organisatie staat beduidend beter bij de manschappen van Hennie de Klerk en met een zege op BSC’68 zou Lugdunum weer enige afstand kunnen nemen van de staartploegen. De Benthuizenaren wonnen pas twee keer en vergaarden vooralsnog acht punten, drie minder dan Lugdunum. ,,Met een beetje meer geluk hadden we SEV en DWO nog meer pijn kunnen doen, dus daaruit mogen we opmaken dat we een dal hebben verlaten”, sprak De Klerk met vertrouwen na de twee prima uitvoeringen tegen de toonaangevende teams. LSVV’70 staat na twaalf speeldagen op gelijke hoogte met Lugdunum. De ploeg van Wim Mugge kende een opleving en verliet de laatste plaatsen, maar is ondertussen toch weer in de problemen geraakt. Bij Roodenburg werd met 5-2 verloren en er viel niet al teveel te halen voor de nog steeds met zware blessures kampende oranje-brigade. Het slotduel tegen Oosterheem is van groot belang, want de ploeg uit Zoetermeer, door veel trainers gezien als een ‘goed voetballende formatie’, is in het bezit van de twaalfde plaats met tien punten.

 

Zondag

voetbal-leiden-0076In deze derde klasse is er sprake van een ware kopgroep. FC Lisse deed prima zaken afgelopen weekend door zelf te winnen en de equipe van Laurens van der Voort zag twee concurrenten, Den Hoor en Meerburg, elkaar twee punten afhandig maken. Meerburg heeft nu drie punten achterstand op de Lissenaren en deelt de tweede stek met Den Hoorn en nu ook Full Speed. Daarbij kwam dat DOSR aansloot door de Veense derby bij Alkmania met 2-3 te winnen. Over Alkmania gesproken, dat is nu de te kloppen tegenstander voor het team van Nico van der Salm. Alkmania heeft een keurige balans op de ranglijst met evenveel overwinningen, nederlagen als gelijke spelen (4). Meerburg doet het ook nog steeds prima in de strijd om de tweede periode. Met tien punten bedraagt de achterstand twee punten op FC Lisse, in de wetenschap dat de geel-blauwen nu wel op bezoek moeten bij DOSR. Spanning alom dus in de bovenste helft van de rangschikking.

 

SJZ gaf niet thuis in de tweestrijd bij Verburch. De Zoeterwoudenaren verloren met 3-0 en daardoor bevindt de ploeg van Ronald Rosdorff zich nog steeds in de gevarenzone. Verburch heeft nu nog een punt minder dan SJZ, tien om negen. Daaronder staat nog DHL met slechts zeven punten. Oliveo staat net boven SJZ en de komende tegenstander, Van Nispen, heeft drie punten meer dan de groen-witten. Het mag dus duidelijk zijn dat de belangen aan de andere kant van Zoeterwoude dus groot zijn in de slotconfrontatie. Op eigen veld werden al wel drie zeges geboekt, maar ‘in den vreemde’ wil het maar niet lukken voor Rosdorff en de zijnen. In de twee periode vergaarde SJZ tot nu toe vier punten en Van Nispen kwam ook nog niet denderend uit de voeten in de tweede reeks wedstrijden met drie geinde punten.