voorbeschouwing derde klasseKagia, Roodenburg en Koudekerk gaan nog altijd mee in de kopgroep in 3A op zaterdag. Oegstgeest en Lugdunum willen de overstap nog maken naar de toppers en treffen elkaar toevallig. Onderin eveneens een derby met LSVV’70 versus DoCoS. Een dag later is het de beurt aan SJZ om een vervolg te geven aan de klinkende zege van afgelopen zondag en kan Meerburg goede zaken doen door te winnen bij Full Speed. Een overzicht met het wie, wat, waar en hoe.

 

Zaterdag

ts-roodenburgRoodenburg neemt het zaterdag op tegen SEV, dit op eigen veld. Het is pas de derde thuiswedstrijd van de Leidenaren, die nog altijd een duel hebben open staan tegen Koudekerk. Komende zaterdag mag het duel met de Leidschendammers best het predicaat topper meekrijgen. SEV is na de eenvoudige overwinning op staartploeg Sportief (5-0) tweede op de ranglijst, terwijl Roodenburg twee puntjes minder heeft maar dus nog wel een wedstrijd moet inhalen. J.l. zaterdag remiseerde de ploeg van Patrick Heijmans bij Kagia (2-2). Door dat resultaat lijken zowel Kagia als Roodenburg nog slechts een minimale kans te hebben op de eerste periodetitel. DWO leidt de dans en heeft zaterdag op papier een ‘makkie’ (Sportief uit, red.). Roodenburg won en verloor een keer thuis en SEV won tweemaal op vreemde bodem en ging eenmaal onderuit. SEV speelde vorig seizoen nog in de tweede klasse.

 

ts-kagiaOosterheem is gastheer van Kagia, ofwel de nummer negen tegen drie. Zoals gezegd speelde Kagia afgelopen weekend gelijk tegen Roodenburg, na tweemaal op achterstand te zijn gezet. In de ogen van trainer Jerry Ubink bepaalde zijn ploeg het spel en werd er door de gasten hoofdzakelijk afgewacht. De Lisserbroekers misten creativiteit om het de bezoekers flink lastig te maken. Toch rolde er een gelijkspel uit en daarom zijn de oranjehemden nog steeds ongeslagen, net als overigens koploper DWO. De ploeg uit Zoetermeer wordt gezien als ‘een aardig ploegje’, maar heeft na een sterke start de daling ingezet. Kagia verloor nog niet op verplaatsing en graaide zeven punten uit drie duels bijeen. Oosterheem won thuis nog niet. Tegen Lugdunum en Zwammerdam werd het gelijk, terwijl Roodenburg weg reed uit 079 met drie punten in de voetbaltas.

 

oegstgeestOegstgeest en Lugdunum kwamen vorig seizoen sinds jaren weer eens tegen elkaar uit. Op De Voscuyl werd het 1-3 in het voordeel van de kikkers. Dit seizoen ging de Leidse ploeg voortvarend van start ondanks de uittocht van veel bepalende spelers, maar ondertussen is Lugdunum ‘de kampioen van de gelijke spelen’ en dat schiet volgens trainer Hennie de Klerk niet erg op. Dientengevolge is Oegstgeest ondertussen op gelijke hoogte gekomen op de ranglijst. De equipe van Rob van den Wijngaard haperde in de beginfase aan alle kanten qua resultaat, maar de ts-lugdunumlaatste drie wedstrijden werden in winst omgezet. Zo won de ploeg j.l. zaterdag gedecideerd van DoCoS (2-5). Lugdunum kwam niet verder dan 1-1 tegen Semper Altius, ondanks een reeks aan gecreëerde kansen. Op de ranglijst hebben de teams nu allebei tien punten, waarbij de groenwitten nog wel een beter doelsaldo hebben.

 

In Rijswijk treffen Semper Altius en Koudekerk elkaar, de nummers vijf en zes van de ranglijst. Semper speelde drie thuiswedstrijden en won die zonder uitzondering. LSVV’70, Sportief en ts-koudekerk2Oosterheem moesten er aan geloven. Koudekerk kwam j.l. zaterdag de tik te boven van de vrij verrassende nederlaag bij DoCoS. Op eigen veld werd Oosterheem met 5-0 geklopt, hoewel in de beginfase van deze tweestrijd ook de bezoekers grote kansen kregen. Als het echter gaat lopen dan moet er terdege rekening worden gehouden met de dadendrang van de ploeg van Alex Redel. De manschappen van de Gruttolaan kunnen niet alleen de aanstaande tegenstander voorbij op de ranglijst, maar ook wordt er bij een overwinning volop meegedaan in de kopgroep. Koudekerk speelde tot dusverre tweemaal op een ander complex en naast de nederlaag tegen DoCoS staat er ook nog een verliespartij in de boeken na een bezoek aan Zwammerdam.

 

ts-lsvv70Een kraker onderin is die tussen LSVV’70 en DoCoS. Voor de studentenploeg was er afgelopen zaterdag voor het eerst feest, althans vanwege een overwinning. Gefeest wordt er immers toch wel bij het flamboyante gezelschap. In Benthuizen werd BSC’68 met 1-2 teruggewezen en daarmee was de eerste winst een feit sinds de terugkeer in de derde klasse. Uitgerekend nu was veldheer Wim Mugge niet van de partij. Hij was een weekendje weg en verkneukelde zich onder meer aan een wedstrijd van Bayern München. Na afloop kreeg hij echter prettig nieuws uit Leiden en door die overwinning was de in de voorgaande weken mokkende Mugge linea ts-docosrecta anders gemutst. ,,Die gasten kunnen het ook wel, maar ze hebben nu pas het besef dat je er niet komt in deze klasse met minimale inspanningen. Als we van DoCoS mochten winnen zaterdag, staan we er weer enigszins bij. Maar ja, dat geldt ook voor het team van Joop Lankhaar.” En zo is het maar net, want DoCoS stond al eerder op vier punten. Het team uit de Leidse Morsch pakte tot nu toe een puntje in de gespeelde uitwedstrijden. LSVV’70 won thuis nog niet. De Leidse ploegen hebben vier punten meer dan het nog puntloze Sportief en BSC’68 heeft nog een gaatje van twee punten ten opzichte van de Leidse ploegen.

 

Zondag

 

ts-sjzSJZ stond afgelopen zondag op. Na de nederlaag bij SEP rolde er nu een ruime overwinning uit. DHL werd met 7-2 van het kastje naar de muur gespeeld. Het zorgde voor opluchting en het overdragen van de rode lantaarn. Optimisme vierde hoogtij na de gespeelde wedstrijden zondag, maar er is nog steeds een hoop werk aan de winkel in Zoeterwoude. Komende zondag wacht een nieuwe uitdaging, wanneer er koers wordt gezet naar Stompwijk’92. Die ploeg verloor ruim van MMO (4-1) en zakte wat weg in het klassement. Vooralsnog bedraagt het verschil vier punten in het voordeel van de mannen van Ron de Roode. Vorig seizoen ging de overwinning mee naar Zoeterwoude, het werd 1-3 voor de groenwitten. In dit seizoen ging het tot op heden niet al te best met de ploeg van Ronald Rosdorff in uitwedstrijden. Er werd drie keer verloren en de cijfers twee voor en dertien tegen spreken boekdelen. Stompwijk overtuigt thuis nog niet met drie punten uit drie gespeelde wedstrijden.

 

ts-meerburgFull Speed is de volgende opponent van Meerburg. Beide ploegen vergaarden twaalf punten uit zeven wedstrijden, waarbij Meerburg  een puntje bijschreef in de afgelopen speelronde. Op het eigen veld kwam de ploeg van Nico van der Salm een gelijkspel overeen tegen FC Lisse (2-2). Full Speed won van en bij Alkmania, het werd 1-2 met een winnende treffer van de aalvlugge Omar Ouled Haddoiu. Meerburg en FC Lisse hadden in hun onderlinge botsing veel moeite met de wind en daardoor was het spel niet heel hoogstaand. Toch bewijst Meerburg de laatste weken dat er meer stabiliteit is in de ploeg en dus wordt er met vertrouwen uitgezien naar het duel met de Delftenaren. ‘Volle Vaart’ scoort net als vorig seizoen makkelijk (de ploeg werd in 12/13 zesde in 3B). Zo werd op eigen veld Verburch met 5-0 geklopt en zal Laurens van der Voort, trainer van FC Lisse, nog wel eens badend in het zweet wakker van de eerder geleden nederlaag tegen Full Speed (9-3).