voorbeschouwing derde klasseAndermaal staan er voor zaterdag weer twee regionale derby’s op het programma. Zo is Oegstgeest gastheer van Koudekerk en komen een paar kilometer verderop Lugdunum en Kagia tegen elkaar uit. Roodenburg speelt thuis en DoCoS en LSVV’70 gaan de stad uit. Ook door SJZ en Meerburg, een dag later, zullen er kilometers afgelegd moeten worden. Een paar dagen voor alweer een boeiend voetbalweekend een rondje vooruitblikken.

 

Zaterdag

Lugdunum kreeg er afgelopen zaterdag ongenadig van langs in en bij Koudekerk (8-2). Halverwege was het al 4-0 en de kikkers mochten zelfs niet mopperen dat de dubbele cijfers niet werden gehaald door de toch al makkelijk scorende Koudekerkers dit seizoen. Voor een dergelijke uitslag in het nadeel van Lugdunum moeten we ver terug in de tijd, hoewel de 6-2 tegen Be Fair vorig seizoen enigszins in de buurt kwam. Door de nederlaag heeft de ploeg van Hennie de Klerk nog maar twee punten voorsprong op de nummer elf, en dat is een positie die straks verplicht tot het spelen van nacompetitie voor lijfsbehoud. Zover is het natuurlijk nog lang niet, maar het is wel zaak dat de groenwitten de scherven spoedig bij elkaar vegen en bovenal weer compleet voor de dag komen. In dat opzicht keren er vermoedelijk drie tot vier basisspelers terug tegen de komende tegenstander en dat is Kagia. De Lisserbroekers wonnen in de voorbije speelronde van Semper Altius met 2-0 en zijn nog geen enkele keer geklopt na negen duels. Toch staat de ploeg van Jerry Ubink vier punten achter op DWO, de huidige koploper. De Kagianen doen het op vreemde bodem prima met acht uit vier en slechts drie tegentreffers. Lugdunum won thuis juist nog niet en zal er dus op gebrand zijn om de eigen fans weer eens een zege te gunnen, zeker na de Koudekerkse martelgang. In het seizoen 2010/2011 troffen de teams elkaar voor het laatst. Beide ontmoetingen werden door Lugdunum gewonnen, in Leiden met 2-1. Maar ja, resultaten uit het verleden…

 

Roodenburg is wel weer eens toe aan een overwinning. De laatste zege dateert namelijk van 5 oktober toen Lugdunum werd verslagen. Daarna is het gaan haperen bij de formatie uit Leiden-Noord en werd er dus ingeleverd op de ranglijst. Afgelopen zaterdag leek er een punt te worden opgevist bij leider DWO, maar in de slotfase ging het alsnog fout. Roodenburg is nu zesde met dertien punten en dat zijn er zes meer dan de komende tegenstander, BSC’68 uit Benthuizen. Opvallend genoeg behaalde de gasten van komende zaterdag alle punten op in uitwedstrijden. Thuis verloor BSC’68 alle vijf de wedstrijden. Vorig seizoen vonden de 22 acteurs en invallers het doel van de tegenstander niet. Het is dus de vraag of het scorebord nu wel actief moet worden. Roodenburg moet overigens nog steeds inhalen tegen Koudekerk.

 

oegstgeest koudekerk nov 2012De mannen van Alex Redel gaan met een flink portie vertrouwen richting Oegstgeest (op de foto een fragment uit de wedstrijd van vorig seizoen). Zoals gezegd zetten de withemden voor de tweede keer dit seizoen een monsterscore neer, waarbij Akke Pennin met vier van de acht treffers tegen Lugdunum een flink aandeel had. Koudekerk thuis of uit maakt vooralsnog wel een verschil. Gewonnen werd er nog niet op vreemde bodem en de kans is groot dat dit zaterdag ook niet eenvoudig zal worden. Oegstgeest verloor na vier winstpartijen verrassend van LSVV’70 en dat was een flinke kras door de rekening. De brigade van Rob van den Wijngaard wil graag omhoog kijken en zal ongetwijfeld tot op het bot gemotiveerd zijn om de draad weer op te pakken. Bij winst van VVO staan beide teams op zestien punten, waarbij Koudekerk dus nog wel een match tegoed heeft. Het belang van het duel is dus groot, want het zou wel eens bepalend kunnen zijn voor aansluiten bij de top vijf of genoegen moeten nemen met een positie in de middenmoot. In november 2012 bleven de punten op De Voscuyl. Via Bob den Hollander, Joep Senden en tweemaal Geert Jan Jonk kwam de thuisploeg uit op vier doelpunten, terwijl enkel Oege Pennin en Mark van Leeuwen iets terug konden doen. Oegstgeest was al gastheer van twee Leidse teams. Lugdunum werd verslagen, terwijl Roodenburg wel met de punten aan de haal ging na en bezoek aan geel, rood en zwart. Voor de laatste overwinning van Koudekerk op verplaatsing moeten we terug naar september 2012 (!). Destijds werd BSC’68 aan de kant geschoven.

 

LSVV’70 heeft zich de laatste weken enigszins uit de misère kunnen spelen. De laatste drie wedstrijden leverden zeven punten op en j.l. zaterdag leverde dat de meeste euforie op. Er was geen rekening gehouden met winst op Oegstgeest, maar die kwam er wel (2-0). Toch kreeg de ploeg van Wim Mugge deze week minder goed nieuws, want middenvelder Freek Jansen kreeg te horen dat zijn voorste kruisband volledig is afgescheurd. Enkele weken terug raakte Nils de Groot IMG 3722 resultaatal zwaar geblesseerd en dus moet de Leidse ploeg improviseren. Jansen zal nu tot het einde van het seizoen de rechterhand zijn van Mugge. Zaterdag is Zwammerdam de tegenstander en dat team heeft tot nu toe vier punten meer binnen gesleept. LSVV’70 kan bij winst dus in ieder geval voor het moment de gevarenzone verlaten. Voor DoCoS is het nog geen twee voor twaalf, maar het zou voor Joop Lankhaar en de zijnen wel wenselijk zijn om Sportief komende zaterdag te kraken. Die ploeg uit Noorden won zaterdag j.l. voor het eerst, bij BSC’68 werd het 1-2, en is DoCoS tot op twee punten genaderd. Het mag dus duidelijk zijn dat de ploeg uit De Mors zwaar gebaat is bij een tweede zege in het seizoen. Niet voor het eerst speelden de Leidenaren aardig mee met de tegenstander, maar na rust maakte Zwammerdam gebruik van enkele slippertjes bij de wit-roden in de laatste speelronde. DoCoS inde tot nu toe pas twee punten na een bezoek aan een ander complex.

 

Zondag

SJZ heeft het moeilijk. Even was er weer wat kleur op de Zoeterwoudse wangen gekomen met een ruime zege op DHL, maar daarna werden toch weer twee nederlagen geleden. Eerst was Stompwijk’97 te sterk en afgelopen zondag was FC Lisse een maatje te groot (1-4). Doordat Verburch niet in actie kwam, zakte SJZ weer naar de laatste positie en dus staat de rode lantaarn weer daar waar deze eerder al stond. Geen reden noch om te wanhopen, maar veel ploegen bevinden zich qua punten niet meer in de buurt. Een overwinning zou dus wonderen kunnen doen, maar Full Speed heeft uiteraard maling aan de kopzorgen bij Ronald Rosdorff en de zijnen. Die ploeg staat zevende met dertien punten. SJZ zag de vier uitduels allen verloren gaan en wil de negatieve spiraal graag doorbreken. De laatste driepunter van SJZ in een uitbeurt is van april van dit jaar. Toen werd Stompwijk’92 verslagen. Aan de Rijndijk is meer reden om de week met een glimlach te onthalen. Meerburg heeft zich na de nederlaag tegen MMO, medio september, prima hersteld en staat ondertussen nog maar op twee punten van koploper Den Hoorn. Daartussen bevinden zich nog FC Lisse en DOSR. Makkelijk ging het overigens niet tegen Oliveo, de laatste tegenstander. De opluchting was groot toen de scheidsrechter voor het laatst floot en de 2-1 dus vastgehouden was. Nu wacht een uitwedstrijd bij Verburch, dat pas eenmaal won en dat nog wel op de openingsdag. Nico van der Salm sprak zijn vertrouwen uit afgelopen zondag dat het ‘best in orde kan komen’, maar dat de ploeg ook zomaar kan gaan wankelen en weg kan vallen uit de top van het klassement. Het kan, met andere woorden, dus nog wel beter. Feit blijft dat Meerburg ook komende zondag favoriet is en kan profiteren van niet te ontkomen puntenverlies bij DOSR tegen Den Hoorn. Ook FC Lisse heeft met SEP een lastige tegenstander, maar Van der Salm en de zijnen zullen toch eerst zelf de klus moeten klaren.