voorbeschouwing eerste klasseGHC en Voorschoten’97 wonnen hun laatste wedstrijd, terwijl RCL en FC Rijnvogels onderuit gingen. UVS kwam niet in actie en FC Boshuizen weet na afgelopen zondag weer eens wat winnen is. Komend weekend weer boeiende wedstrijden, waarbij de Leidse zondagclubs tweemaal aan de aftrap verschijnen.

 

ZATERDAG:

 

DSVP-RCL

De Racing Club treedt zaterdag aan op De Groene Wijdte in Pijnacker. Gaat het daar DSVP nog meer pijn doen? De promovendus die het eerste jaar in de eerste klasse direct al aan den lijve heeft ondervonden dat het verschil met het vorige seizoen in de tweede klasse voor het team wel erg groot is. Het is in een ‘struggle for life’ gewikkeld. In het eerste treffen op De Bloemerd wist het RCL – toen nog in mindere doen – op 1-1 te houden maar inmiddels heeft de equipe van Frank Bloemheuvel het ritme te pakken en een goede positie in de middenmoot verworven. Misschien zit er nog wel een periodetitel in voor de Leiderdorpers, hoewel de nederlaag van afgelopen zaterdag wat dat betreft niet gelegen kwam. Bij de ‘handballers’, zoals trainer Frank Bloemheuvel dat beschreef, van SHO werd verloren en ontbeerden de roodwitten creativiteit om de hechte Oud-Beijerlandse defensie in verlegenheid te bengen.  Deltasport en FC Rijnvogels hebben de eerste twee periodes al voor zich opgeëist, dus er liggen nog steeds mogelijkheden in de afsluitende periode. Weliswaar leidt Voorschoten ’97 voorlopig de dans in de strijd om de derde periode, maar het is in ieder geval nog een doel om voor te strijden. In Pijnacker ligt de volgende kans om een nieuw pasje te zetten. Maar wel oppassen voor de kat in het nauw……

 

GHC-DELTASPORT

 

Het zou op zich wel eens een interessante ontmoeting kunnen worden in Vlaardingen, de plaats van onder meer De Amazing Stroopwafels. De Groene Hart Combinatie heeft zich in de voorbije speelronde flink hersteld van een mindere fase en veegde afgelopen zaterdag de vloer aan met Nootdorp dat een half dozijn treffers om de oren kreeg. Maar titelkandidaat Deltasport zal zeker geen ‘appeltje-eitje’ worden. Ook al lieten de Vlaardingers in eigen huis tegen laagvlieger Geinoord zich met een 0-0 gelijkspel niet van hun beste kant zien. Ongetwijfeld zullen zij dit ongewenste slippertje recht willen zetten. Maar of ze dat tegen een zich herpakt hebbend GHC gaat lukken, mag in twijfel worden getrokken. De driekleur van Dennis Olman en Kees van Tongeren is, als het collectief op dreef is, een moeilijk te kloppen team. Bovendien leeft in het achterhoofd de 3-0 nederlaag van destijds en een sportieve revanche lijkt op voorhand een gegeven. Kortom, een duel dat zoals gezegd, best wel eens boeiend zal kunnen worden. GHC is zeker nog niet uitgewaterd voor de vierde plaats, die recht geeft op het spelen van nacompetitie. Vorig seizoen werd het een nipte 1-0 zege voor de huidige nummer 1.

 

Het regionale treffen tussen Voorschoten’97 en FC Rijnvogels wordt in een apart verslag ruimschoots beschreven. Beide teams zijn druk verwikkeld in de strijd om de prijzen. In het eerste duel wonnen de Katwijkers uiteindelijk eenvoudig nadat er lange tijd balans was tussen de formaties.

 

ZONDAG:

 

Een dubbelprogramma dus in het Paasweekend voor  UVS en FC Boshuizen. Twee keer de accu opladen voor twee duels in twee dagen tijd. De mannen kunnen aan de bak. Zes punten bijschrijven in enkele dagen klinkt als muziek in de oren, niet waar..

 

ZATERDAG:

 

FC BOSHUIZEN-VELO

 

De Leidse formatie won eerder met 0-1 in Wateringen. Aimen Said was die middag de enige die het net kon laten bollen. Maanden verder doet FC Boshuizen nog mee in de strijd om de derde periode en liggen er eventueel nog kansen om de hoofdklasse te bereiken met een tweede plaats. De beslissing daaromtrent is nog steeds niet bekend, maar los daarvan wil de Leidsche Football Club, zoals menig Leidse voetbalfan nog weet de naam van de voorganger van het huidige FC Boshuizen,  sowieso meedoen in de top van het klassement. VELO heeft op de ranglijst vijf punten minder en kan zich absoluut nog niet veilig noemen. Bij winst, want zo liggen de verhoudingen bij de meeste clubs in de eerste klasse, is het verschil echter nog maar twee punten met de ploeg uit de sleutelstad. De belangen zijn dus groot en FC Boshuizen wil maar al te graag de zesde seizoenszege boeken op het eigen complex. Overigens werd het in Leiden dit seizoen nog geen enkele keer gelijk.

 

ADO DEN HAAG-UVS

 

In het nostalgische Zuiderpark (wat daar nog van over is) in de Residentiestad zal het duel in het teken staan van wederzijds belang . Met het enigszins troosteloze decor op de achtergrond- de enige nog overgebleven tribune- zal de bal aan het rollen worden gebracht. Welke kant op? De ietwat tegenvallende Hagenezen zijn verre van veilig en het team van Paul van der Zwaan kan het wisselvallige seizoen nog een behoorlijk glans geven als het de derde periodetitel naar zich toe weet te trekken of zo hoog mogelijk kan eindigen. De start in de laatste episode om een prijsje is in ieder geval voortvarend te noemen. In de eerste ontmoeting in de Kikkerpolder bleven de wit-blauwen met een krappe 1-0 de baas over de opponent. Mats van der Poel was destijds de gevierde man. Het uitgangspunt is voor beide teams derhalve duidelijk: alleen de volle winst telt. Zeker als UVS nog mee wil blijven strijden om de derde periode en in de wetenschap dat het op Tweede Paasdag koploper VOC op bezoek krijgt.

 

TWEEDE PAASDAG:

 

FC BOSHUIZEN-EXCELSIOR ‘20

 

De geel-blauwen hoeven in het Paasweekend niet ver van huis. Het mag binnen twee dagen tijd op eigen terrein aantreden. Het is de gastheer van het Schiedamse Excelsior ’20, de club die nog lang niet in veilige haven is. Een gegeven dat de mannen uit de Jeneverstad naar Leiden komen om de broodnodige punten te bemachtigen. Beide ploegen wonnen in het voorbije speelweekend. De Leidenaren kregen RKDEO er laat onder met 4-1, nadat het na vijf kwartier nog gelijk stond. Magreb’90 werd verrassend verslagen door de nummer voorlaatst. Het zal dus zeker geen ‘appeltje-(paas)eitje’ worden voor Mario Koswal en de zijnen. Het moeten winnen is voor beide ploegen een heilig gegeven. Ook zullen de revanchegedachten van de in Schiedam tegen FC Boshuizen geleden 0-1 nederlaag wellicht een rol spelen. Wordt het een smakelijk paastoetje aan de kade?

 

UVS-VOC

 

In de Kikkerpolder staat op het Paasmenu een zware kluif voor de thuisclub te wachten als het Rotterdamse VOC op bezoek komt. Koploper en torenhoog titelfavoriet. De mannen van Paul van der Zwaan kunnen de mouwen opstropen. Zijn zij de strijd in Den Haag op Paaszaterdag heelhuids door gekomen en gaat het de huid tegen de titelfavoriet duur verkopen en blijft het zelf in de race voor de derde periodetitel? Het affiche voor dit duel is in ieder geval veel belovend. Maken beide teams deze belofte ook daadwerkelijk waar? UVS dat af en toe uit de (voetbal)slof kan schieten om vervolgens weer een teleurstellende performance af te leveren. Maar voor dit treffen zal het ongetwijfeld tot op het bot gemotiveerd zijn om zich de (Leidse) kaas niet van het brood te laten eten. De eerder in dit seizoen 2-1 geleden nederlaag- die niet in lijn was met de krachtsverhoudingen- en de perspectieven in de derde periode, bieden in ieder geval een goede voedingsbodem om de ‘zware kluif’ gretig met beide handen aan te zullen pakken. Thomas Verhaar was namens de Rotterdammers overigens de grote animator in de laatste wedstrijd tegen De Meern (1-4). Maar ja, ook oud-prof Geert den Ouden mag niet uit het oog worden verloren…