voorbeschouwing eerste klasseBlijft FC Rijnvogels op titelkoers? Kan Voorschoten’97 de indrukwekkende serie doorzetten? Blijft RCL weg uit de gevarenzone? Keert GHC het tij? Wint FC Boshuizen nu wel van de nummer laatst en kan UVS voor de zesde keer een uitwedstrijd winnen? Een overzicht van onze regionale clubs in 1B op zaterdag en zondag.

 

Zaterdag:

 

ts rijnvogelsDe weken van de waarheid zijn aangebroken voor FC Rijnvogels. Na de overwinning (2-1) op de concurrent voor de titel, Delta Sport,  heroverden de Katwijkers de beste papieren. Simpel gezegd: alle resterende wedstrijden winnen en het kan niet meer fout. Zo eenvoudig zal dat uiteraard niet gaan, want de formatie van Hein van Heek heeft niet het meest eenvoudige programma. Of dat laatste veel zegt valt te bezien, want de ploeg verkeert wel in kampioensvorm. Na Spijkenisse staan er toevalligerwijs nog drie uitwedstrijden op het programma tegen de drie regionale clubs. De eerste horde is dus echter tegen de nummer drie van het klassement, een tegenstander waarvan eerder werd verloren (1-3).  Spijkenisse is al wel afgehaakt voor de titel, maar wordt wel gezien als een van de best voetballende ploegen. Na de winterstop kwam FC Rijnvogels niet voorbij aan RCL, maar daarna werden DSVP, Vitesse Delft, BVCB, Nootdorp en Delta Sport aan de zegekar gebonden. In de derde periode hebben de bewoners van de Kooltuin negen uit drie, vijf punten meer dan de ploeg van Peter Wubben. Maar ja, over periodetitels, waarvan de Vogels er al lang en breed één in het bezit hebben, wordt niet (meer) gesproken. Geen zijdeuren en achterdeuren meer aan de Mientlaan.

 

ts-voorschotenVoorschoten’97 heeft de ketens los geworpen. De ploeg van Marcel de Hoogt en Ronald van Delft beleefde een eerste seizoenshelft met vallen en opstaan, maar is ondertussen veel stabieler geworden. Het gevolg is dat de formatie nu serieus meedoet in de strijd om de derde periodetitel. Drie winstpartijen op rij zorgen voor de koppositie, waarbij geen enkele tegentreffer kon worden genoteerd. Afgelopen zaterdag werd Benschop kansloos gelaten, hoewel de uitslag nog wat mager uitviel. De Hoogt sprak van ‘gemakzucht’ en dat zal dus anders moeten op Tanthof-Zuid, want Vitesse is beduidend beter gaan draaien en is naarstig op zoek naar veiligheid onderin. De oud-hoofdklassers treffen elkaar in de wetenschap dat Vitesse thuis pas tweemaal won. Dit tegen Benschop en ’s-Gravenzande. Door de sterke reeks van Voorschoten’97 is GHC op de reguliere ranglijst achterhaald en lonkt zelfs de vierde plaats. Daar staat nu ’s-Gravenzande met drie punten meer, maar ook met een wedstrijd meer in de benen. Op het eigen veld won Voorschoten’97 eerder dit seizoen met 2-1. De Delftenaren kwamen nog wel aan de leiding, maar daarna grepen de geelgroenen de macht en de driepunter werd destijds beschouwd als gerechtigheid. In beide kampen overigens.

 

ts-ghcUit de laatste zes wedstrijden peurde GHC slechts drie punten. Bij BVCB werd nog gewonnen, maar in alle andere ontmoetingen was de tricolores zichzelf niet. In de laatste drie treffens werd er niet meer gescoord en zakte GHC geleidelijk aan weg op de ranglijst. Plaats vier werd ingewisseld voor vijf en nu al zes. Andere ploegen kregen de Groene Hart Combinatie daarnaast weer in zicht. Komende zaterdag komt Nootdorp naar Leiden , in de wetenschap dat het onderlinge verschil nu nog zeven punten is. Thuis kwam GHC tot nu toe uit op veertien winstpunten, Nootdorp staat op elf in uitwedstrijden. In de derde periode vergaarde Nootdorp tot op heden vier punten, terwijl GHC dus nog geen enkel punt binnen graaide. Het goede nieuws voor de ploeg van Dennis Olman en Kees van Tongeren is wel dat het strafbankje weer aan het leeglopen is. Voor GHC is Nootdorp een lastig te nemen klip, getuige de drie vorige ontmoetingen. Dit seizoen werd het 1-1 in de heenwedstrijd. Vorig seizoen won Nootdorp op eigen veld en werden de punten gedeeld aan de Vliet.

 

ts-rclVoor wie afgelopen zaterdag het duel RCL versus Vitesse Delft bezocht, kan worden vastgesteld dat hij/zij blij was weer thuis te zijn. De Leiderdorpers begonnen furieus en kwamen direct op voorsprong, maar daarna daalde het niveau naar een zeer bedenkelijk peil. Na het laatste fluitsignaal konden de wel ijverige ploegen een punt bijschrijven (1-1), maar daarmee was alles gezegd. ,,Het zat er niet in en dan moet je je tevreden stellen met een punt. Maar vermaakt heb ik mij niet”, sprak Frank Bloemheuvel eerlijk vanaf de bank. Toch is RCL tevreden over de laatste reeks wedstrijden. De ‘achterwijken’ van de eerste klasse zijn verlaten en het gevaar van degradatie of nacompetitie lijkt afgewend. En als er nacompetitie gespeeld moet worden, dan hoopt de Racing Club dat te doen voor een plek in de hoofdklasse. In de laatste periode werden namelijk al zeven punten opgehaald en dus is het idee dat er iets te halen valt geen quatsch. Komende zaterdag wacht het duel met SHO. De Oud-Beijerlanders gingen eerder onderuit in de Bloemerd (2-1), maar hebben een grillige ploeg. Zo wordt er makkelijk gescoord, maar moet de doelman van Steeds Hooger ook vaak vissen. Momenteel staat SHO op een net veilige plaats (tiende), maar een overwinning wordt ongetwijfeld warm onthaald. Aan RCL om daar een been voor te steken.

 

Zondag:

 

TS-FCBOSHUIZENFC Boshuizen neemt het zondag op tegen RKDEO. De ploeg uit Nootdorp is nog altijd laatste en heeft zich neergelegd bij degradatie naar de tweede klasse. De club geeft de jeugd de kans en heeft de blik dus al gericht op de toekomst. Kennelijk is de druk van de schouders en prompt won de hekkensluiter afgelopen zondag tegen Nieuwerkerk (3-1). Het was de tweede overwinning en misschien is dit alsnog de aftrap voor een inhaalrace. Eerder verslikte UVS zich in deze dreumes en FC Boshuizen zal onderschatting dus achterwege moeten laten. Gemakzucht en een freewheelend optreden  zou ook niet slim zijn,  want de Leidenaren gingen eerder al bijna in de fout tegen de komende opponent. De ploeg van Mario Koswal kwam zelfs met 2-0 achter, maar hield toch nog een puntje over aan het treffen bij RKDEO. Dat was ook afgelopen zondag het geval in het duel met en bij UVS. De oefenmeester van de nu nummer vijf was van mening dat zijn ploeg twee punten had laten liggen, gezien de kansen die zijn ploeg kreeg bij een 0-1 voorsprong. FC Boshuizen heeft nog altijd de tweede plaats in het vizier, maar is wel weer eens toe aan een overwinning. Zo kwamen de geelblauwen nog niet tot winst in de derde periode.

 

ts-uvsBij UVS werden de beelden nog eens teruggekeken van de derby met FC Boshuizen. Het bracht trainer Paul van der Zwaan tot dezelfde inzichten als pal na de onderlinge Leidse tweestrijd. Zondagmiddag vroeg de coach van de blauwwitten zich namelijk nog hardop af waarom de treffer van Lars Verlaan, deze week op proef bij FC Twente, geen genade had gekregen van de scheidsrechter die ook al zijn roots heeft in de sleutelstad. Na het zien van de opname was Van der Zwaan geheel overtuigd van zijn eerdere zienswijze. ,,In een straal van een meter was er niemand in Svens buurt, dus er is een glaszuiver doelpunt geannuleerd. Verschrikkelijk jammer natuurlijk. Overigens vond ik dat de man in het zwart het verder prima deed. En ik blijf tot dezelfde conclusie komen over het resultaat. Ik was niet ontevreden en niet tevreden.” Concluderend kan dan ook worden gesteld, los van alle meningen en invalshoeken, dat het gelijke spel in lijn was met de onderlinge verhoudingen. Komende zondag reist UVS af naar Geervliet. PFC vecht tegen degradatie en verloor zondag nipt van Neptunus/Schiebroek. Op eigen veld speelde UVS met PFC en viel de uitslag (3-0) nog mild uit. De Leidse ploeg is vierde en wil de jacht op Magreb’90 en de Rotterdammers van Rob Jacobs (Neptunus dus) voortzetten.