voorbeschouwing167x60Dit weekend gaat RCL op bezoek in Vlaardingen bij lijstaanvoerder Deltasport. Voorschoten’97 neemt het op tegen het BVCB van Edwin Vurens en de streekderby die er mag zijn, gaat tussen GHC en FC Rijnvogels. Een dag later ontvangt FC Boshuizen De Meern, terwijl UVS de bus pakt naar Schiedam. Excelsior’20 is daar gastheer.

 

Zaterdag 1e klasse B

 

DELTASPORT-RCL

De Racing krijgt nog vier kansen om zich definitief veilig te spelen. Maar of dat aanstaande zaterdag in Vlaardingen tegen koploper Deltasport al gaat gebeuren, ligt niet direct voor de hand. Mede omdat het team van Frank Bloemheuvel dit weekend thuis tegen BVCB geen al te beste indruk achterliet en met 0-3 de boot in ging. De titelkandidaat nummer één zal op de Broekpolder in Vlaardingen voor eigen publiek geen steek willen laten vallen nu het kampioenschap in de verte gloort. Destijds gingen de rood-witten op eigen bodem met 1-4 ook al onderuit en in de huidige situatie lijkt het krachtsverschil tussen de beide ploegen toch iets te groot. Maar in de ‘staart van het seizoen’ zijn verrassingen vaak niet van de lucht. Kan RCL voor een dergelijke surprise zorgen en daarmee de eventuele zorgen van zich af spelen? Een remise zou al een voortreffelijk resultaat zijn.

 

BVCB-VOORSCHOTEN ‘97

Aan de mannen van trainer Marcel de Hoogt de taak om de zeperd tegen SHO weg te poetsen. Na de verdiende zege op FC Rijnvogels lieten de groen-gelen de winst in de slotfase aan zich voorbij gaan (1-2) en voelen nu de hete adem van Spijkenisse en mogelijk ook FC ’s-Gravenzande in de nek in de strijd om de derde periodetitel. Een titel die het seizoen voor de Voorschotenaren nog de nodige glans kan geven. Een goede serie die hen aan de leiding in deze periode bracht, werd vrij onverwacht door de middenmoter uit Oud-Beijerland een halt toe geroepen. Een bedrijfsongevalletje? In Bergschenhoek zal tegen de plaatselijke Bergschenhoekse Voetbal Club moeten blijken, of dit inderdaad een niet ingecalculeerde misstap was. Maar de equipe van trainer Edwin Vurens is eveneens onberekenbaar. Op Adegeest werd er destijds door de thuisclub nipt met 3-2 gewonnen en voor een dergelijk resultaat zal Voorschoten ’97 maar al te graag de handtekening willen plaatsen.

 

VOORBESCHOUWING GHC-FC RIJNVOGELS

Het uur U nadert. Nog een viertal wedstrijden voor de boeg en dan weet het Rijnvogelschip of het in de beoogde haven is beland of een zijtak ervan. Daar ligt het overigens al een tijdje aangemeerd maar is nog niet voor anker gegaan. Nu de wedstrijd tegen Geinoord winnend werd afgesloten en de Vogels na twee dure nederlagen het lek weer boven water hebben, zijn de zaken helder. Drie punten scheiden de rood-witten van Deltasport. Het klinkt simpel: alles winnen en hopen op een uitglijder van Deltasport om dan mogelijk via een beslissingswedstrijd alsnog???? De wens is de vader van de gedachte.

Dat ‘alles winnen’ is sowieso al een zware opgave. Komende zaterdag op bezoek bij GHC, het team dat weliswaar de laatste twee weken puntloos bleef maar voor de Katwijkers vaak lastig bleek. Wie herinnert zich niet de 1-2 nederlaag op de Kooltuin? Het duel op sportpark De Vliet staat in het teken van alles of niets voor de brigade van Hein van Heek.

 

Michael de Roode (GHC): ,,Het is voor mij een wedstrijd op zich”.

De centrale man op het Leidse middenveld heeft er zin in. Het is voor hem dan ook een wedstrijd met een speciaal tintje tegen de club waar hij twee seizoenen met veel plezier speelde. ,,Het geeft mij een extra gevoel en ook de andere jongens hebben er zin in”, licht hij een tipje van de sluier op die het er naar toeleven van de komende derby weer geeft. ,,Tegen de Rijnvogels is het altijd prettig voetballen omdat zij aanvallend spelen en dat biedt ons de ruimte om ook gevaarlijk te kunnen worden”, weet de routinier uit ervaring. De Roode erkent echter het feit dat het na de winterstop niet altijd lekker liep binnen zijn team maar dat het nu vrijuit kan ballen. En daarin schuilt het gevaar voor de tegenstander. Geef de mannen van Dennis Olman en Kees van Tongeren niet de ruimte. Op de Kooltuin hebben de Katwijkers dit in de slotfase van de heenwedstrijd pijnlijk aan de lijve (1-2) ondervonden.

 

Thomas Dijk (FC Rijnvogels): ,,We moeten uitstralen dat we willen winnen.”

De linkerspits van de Katwijkers herinnert zich de 1-2 nederlaag in de thuiswedstrijd nog maar al te goed. ,,Hier waren persoonlijke fouten de oorzaak van. Dit mag ons nu niet gebeuren want we moeten gewoon alles winnen om nog een kans te maken. GHC heeft ondanks dat ze nu een paar keer verloren hebben best een goed team”, weet Thomas die de uitslagen op de voet volgt. Dijk gelooft er nog in. ,,Er kan nog van alles gebeuren in vier wedstrijden. Je weet maar nooit.”

 

Zondag 1e klasse B

 

FC BOSHUIZEN-DE MEERN

De Kadeclub lijkt een wat fletse fase in de competitie te hebben afgesloten.  Uit de laatste vier wedstrijden peurde het tien punten. Afgelopen weekend kwam het ‘speels’ met 2-1 voorbij ADO Den Haag, een uitslag die volgens trainer Mario Koswal hoger had moeten uitvallen. Maar de oefenmeester had wel een team aan het werk gezien. Waren de geel-blauwen nog enigszins lief voor de Hagenezen, zullen zij dat op eigen bodem voor het bezoekende De Meern ook zijn? In het ‘Utrechtse’ waren de mannen uit de Sleutelstad met 2-3 aan de winnende hand en voor een hoge klassering op de ranglijst zou een overwinning daarom nu ook mooi zijn meegenomen. Op de ranglijst is het verschil drie punten in het voordeel van de FC, een goede pot zou het verschil kunnen verdubbelen en wordt er wellicht een concurrent voor de nacompetitie afgeschud.

 

EXCELSIOR ’20-UVS

Een late en beslissende treffer van Jesper Neuteboom bezorgde de blauw-witten afgelopen zondag een nipte 1-0 zege op SJC waardoor de ploeg van Laurens Mouter de kans op een periodetitel wel op de buik kan schrijven. De titel waarvoor het team van Paul van der Zwaan nog uitstekende papieren heeft. Het volgende stapje dichterbij heet Excelsior ’20. Een kat in het nauw die destijds in de Kikkerpolder met een 0-1 overwinning ook al van zich deed afbijten. Dat was in de ‘labiele’ periode van de Leidenaren die zich vooral na de winterstop tot een stabielere formatie wisten te spelen. Stabiel genoeg om ook de degradatiekandidaat niet te onderschatten? Het Schiedamse team kreeg afgelopen zaterdag ook al met 4-1 op de broek van titelkandidaat Neptunus/Schiebroek en kan zich geen verlies meer veroorloven.  Vorig seizoen werd het niet minder dan 1-4 in Leids voordeel door doelpunten van Tahir Akhamrane, Bart van der Weijden en tweemaal Jochie Sebrechts.