voorbeschouwing eerste klasseKan FC Rijnvogels Deltasport bij de haren trekken? Pakt Voorschoten’97 de draad op tijd op en helpt het daarmee de ploeg uit Katwijk? Speelt RCL zich veilig of sluipt er toch nog angst in bij de Leiderdorpers? Komt GHC weer eens tot scoren? Duurt de eindsprint van FC Boshuizen en UVS voort? Boeiende vragen. Komend weekeinde weer wat antwoorden op deze vragen. Het wekelijkse overzicht van de eersteklassers.

 

ZATERDAG 1E KLASSE B

 

RCL-GEINOORD

ts-rclDrie punten uit drie wedstrijden. Dat is de opgave voor RCL om zich definitief veilig te spelen. Veilig wil in dit geval dus zeggen: de dans ontspringen om aan de loterij die p/d regeling heet, noodgedwongen mee te moeten doen. De eerste mogelijkheid dient zich aanstaande zaterdag op de eigen Bloemerd aan en lijkt ook de meest reële optie om aan alle onzekerheid vroegtijdig een einde te maken. Opponent Geinoord verkeert weliswaar ook in opperste ademnood en zal zich tot het uiterste verzetten, maar lijkt toch ‘op papier’ de makkelijkste van het trio tegenstanders dat het team van Frank Bloemheuvel nog treft. Wat heet makkelijk? Niets. Ook in de heenwedstrijd bleven de rood-witten op 2-2 steken. Een uitslag waarmee nu geen genoegen genomen zal moeten worden. De volgende tegenstander FC ’s-Gravenzande (uit) is nog in de race voor de derde periode en de Rijnvogels zijn in het slotduel als RCL de gastheer is, mogelijk nog niet uitgeschakeld voor de titel. Dus – het klinkt allemaal zo simpel – is het motto ‘gewoon van Geinoord winnen’ en dan is de Racing in één keer van alle sores af.

 

GHC-BENSCHOP

ts-ghcOp sportpark De Vliet is het treffen tussen de Groene Hart Combinatie en het aan de laatste zijden draad hangende Benschop een kwestie van: haalt de thuisclub de trekker over voor de promovendus uit het Utrechtse? Wie uit de frontlinie van de equipe van Dennis Olman zal dit op zich nemen? Afgelopen zaterdag tegen de Rijnvogels hadden de schutters een ATV dag of was het de sterke Katwijkse defensie die nauwelijks iets weg gaf? Nu treffen de Leidenaren een verdedigingslinie tegenover zich waarin al 64 gaten zijn geschoten. Doet GHC, dat zelf niets meer te winnen of te verliezen heeft, haar sportieve plicht jegens de overige in nood verkerende teams? Voorts leeft nog steeds de wens om een puntentotaal van veertig bij elkaar te sprokkelen bij de Leidenaren en dat zijn er vooralsnog 33. Vorig seizoen kwam de formatie van Dennis Olman en Kees van Tongeren uit op 34. Dus daar kan zaterdag al overheen worden gestapt.

 

FC RIJNVOGELS-FC ’s-GRAVENZANDE

ts rijnvogelsOp de Kooltuin een duel dat aan een aardig spanningsvoltage onderhevig is. De brigade van Hein van Heek moét en de gasten uit het Westland willen graag. De Vogels moeten winnen en hopen op Voorschoten ’97 dat thuis Deltasport ontvangt en ‘sportief onderuit zal halen’. FC ’s-Gravenzande weet zich nog niet uitgeschakeld in de derde periode. Kortom een script voor een spannende zaterdag waarin vier teams in de prijzenslag zijn. Hoofdprijskandidaten Deltasport en FC Rijnvogels en ‘troostprijs’ gegadigden Voorschoten ’97 en FC ’s-Gravenzande. Een dag waarop een en ander wel eens duidelijk zou kunnen worden. Blijven de rood-witten in de race? De eerste strohalm die nog steeds voorhanden is, zal door de thuisclub met beide handen moeten worden aangegrepen. Weliswaar werd de uitwedstrijd door een fraaie late treffer van Niels Hogewoning in het voordeel van de Katwijkers beslist, maar de Westlanders doen het op de Kooltuin per traditie ‘altijd heel aardig’. Krijgen zij daar van de ongetwijfeld sterk gemotiveerde gastheren daar ook nu de gelegenheid toe? Dat lijkt op voorhand niet waarschijnlijk. Het is alles of niets voor de rood-witten die zo graag eens over de drempel naar de hoofdklasse willen. Liefst rechtstreeks.

 

VOORSCHOTEN ’97-DELTASPORT

ts-voorschotenEen affiche voor zaterdag dat een belofte in zich houdt. Twee teams in de arena die allebei iets te verdienen hebben. Iets om voluit voor te gaan. De gastheren die aanvankelijk goed van acquit gingen in de derde periode, lieten het er de laatste twee weken lelijk bij zitten en haalden thuis bakzeil tegen SHO (1-2) en kwamen bij BVCB van een koude Bergschenhoekse kermis thuis. Het verslikte zich in de mannen van Edwin Vurens (3-1). Wil er nog het maximale uit een wisselvallig seizoen worden gepeurd, dan zal het zich geen verder puntenverlies kunnen veroorloven omdat Spijkenisse en FC ’s-Gravenzande ook bijzonder happig zijn op de periodetitel. Maar ja, de mannen van Marcel de Hoogt treffen dan ook zo’n beetje de zwaarst mogelijke kluif waarin zij zich vast moeten bijten: koploper Deltasport, de ploeg in vorm en op weg naar een (mogelijk) kampioenschap. Wellicht dat het bij de groen-gelen nog helder op het netvlies staat dat er enkele weken geleden een andere titelkandidaat op Adegeest sneuvelde. FC Rijnvogels beet toen met 2-0 in het zand. Een herhaling van zetten zou in deze het perspectief op de periodetitel voor de thuisclub nog open houden, bij een remise of nederlaag slinken de kansen aanzienlijk. Groen-geel kan aan de bak. Het zal wel moeten.

 

ZONDAG 1E KLASSE B

 

NIEUWERKERK-FC BOSHUIZEN

TS-FCBOSHUIZENGaat het zich de laatste weken als echt collectief opererend team van Mario Koswal in Nieuwerkerk bewijzen dat ‘er met en voor elkaar voor gaan’ de enige goede basis is die tot succes leidt? Als het deze uitstraling komende zondag wederom toont dan moet een tweede zege op Nieuwerkerk (de thuiswedstrijd werd met 4-1 gewonnen) hier het bewijs van leveren. Winst houdt voor de Kadebewoners nog zicht op een tweede plaats in de competitie en bovendien strijdt het dan nog mee in de derde periode. Uitganspunten die duidelijk zijn. De gastheren staan vooralsnog in de middenmoot, maar weten zich nog lang niet gevrijwaard van het vermaledijde p/d voetbal dus de Leidenaren mogen sowieso op een behoorlijke portie tegenwerking rekenen. Dat ondervond koploper VOC afgelopen zondag ook en kwam niet verder dan een 0-0 remise. Dat een gewaarschuwd man voor twee telt, is dan ook een oud gezegde dat hier eens te meer opgeld doet. Fc Boshuizen is aan een sterke serie bezig. Begin maart werd er nog verloren van Neptunus/Schiebroek, maar daarna bleef de brigade van Koswal zesmaal ongeslagen. De laatste drie wedstrijden leverden negen punten op.

 

UVS-KOCATEPE

ts-uvsDe tegenstander van aanstaande zondag was UVS indirect erg behulpzaam door met 3-1 van de nummer twee, Neptunus/Schiebroek, te winnen in de voorbije speelronde. Het hielp hiermee de blauw-witten in het zadel aan de leiding van de derde periode. Een verrassende uitslag? Gezien de stand wel maar bij het naderende einde van een seizoen zijn verrassingen nimmer van de lucht. Een aloud voetbal gegeven. Maar het geeft wel aan dat Kocatepe – een kat nog steeds enigszins in het nauw – verrassend uit de hoek kan komen. De Rotterdammers zijn nog niet veilig. UVS wil een prijs. Kijk, dat zijn de ingrediënten die op het menu staan om er een lekkere pot van te maken. Dat het aan spanning niet zal ontbreken, staat buiten kijf. Kunnen de mannen van Paul van der Zwaan in de eigen Kikkerpolder hier het beste mee om gaan? Dan kunnen er goede zaken worden gedaan en de 0-0 van destijds in positieve cijfers worden omgebogen. Wat met een gelijkspel schieten beide teams nauwelijks iets op. De Leidenaren zijn ondertussen zeven wedstrijden op rij ongeslagen en wonnen onder meer in de laatste twee potten van SJC en Excelsior’20. De laatste nederlaag dateert van begin februari, toen er op onvoorstelbare wijze verloren werd van RKDEO dat al gezien is voor de eerste klasse.