Rijnvogels Poging Sander naast 120911 1De laatste vragen voor de eerste seizoenshelft dienen zich aan. Blijft FC Rijnvogels ongeslagen? Komen RCL en Voorschoten’97, in elk geval voor het moment, weg van de degradatiestreep? Heeft GHC zich tijdens de feestdagen gemeld op het ereschavot? En voor wat betreft de zondag; heeft FC Boshuizen een boost gekregen van de eerste winst? Kan UVS nog iets dichter in de buurt komen van de toppers in 1B? En tenslotte, kan de zondagtak van Voorschoten’97 zich weer oprichten na de schrobbering tegen Woerden? Een wekelijks rondje langs de velden.

 

Zaterdag 14 december

Eerste klasse B

GHC-FORUM SPORT

ts-ghcGaat GHC de kans met beide handen aan grijpen om de winterstop met een derde plaats in te gaan? Daar zijn dan minimaal twee voorwaarden aan verbonden. Ten eerste dient het zelf op de Vliet Forum Sport onder de duim te houden en ten tweede zal koploper FC Rijnvogels van Zwaluwen ’30 moeten winnen. Van Forum Sport winnen tsja, makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als de frontlinie het net als afgelopen zaterdag bij Alexandria ’66 laat afweten. En de paal zal ook geen sta-in-de-weg mogen zijn om tot succes te komen. Het hinderlijke maar noodzakelijke aluminium verstoorde een paar mogelijkheden en de 1-0 achterstand kon niet meer worden weggepoetst. De promovendus uit Voorburg draait goed en staat slechts één punt achter de tricolores. Dus bij verlies is het stuivertje wisselen en kan DSO ook nog over de Leidenaren heen gaan. Het zijn zo maar wat bespiegelingen van als als… Als de Olman Boys hun dag weer eens hebben kan na speeldag 13 de voetbalplunje met een goed gevoel in de kast. Om na alle festiviteiten weer voor de dag te worden gehaald. In de tweede periode doen de Leidenaren het overigens beduidend minder dan de komende gasten. GHC pakte vier punten en Forum Sport vergaarde al het dubbele aantal punten in vier ontmoetingen.

 

RCL-ALEXANDRIA ‘66

ts-rclBeide teams verkeren in de zogenaamde ‘bibberzone’. Dit heeft niets met de temperaturen van dit jaargetijde te maken maar alles met de huidige stand op de ranglijst. De Racing en de Rotterdammers vergaarden tot op heden beiden dertien punten. RCL ging afgelopen weekend met 2-1 de teil in bij Haaglandia/Winston en Alexandria ’66 boekte ten koste van GHC haar derde overwinning. Op verplaatsing wisten de mannen uit de havenstad echter nog niet tot de volle winst te komen en als het aan de discipelen van Ben Kottenhagen ligt, zal dit op de Bloemerd ook zeker niet gaan gebeuren. Maar ach, zekerheidjes bestaan immers niet in het spel met de knikker die alle kanten uit kan rollen. Zeker is echter wel dat als de thuisclub het duel in winst weet om te zetten, de winterstop met ietwat minder bibbers in het lijf in kan worden gegaan. Want een veilig gevoel, daar is momenteel nog geen sprake van. RCL inde op eigen veld zeven punten en de Alexandrianen speelden enkel tweemaal gelijk ‘in den vreemde’.

 

AALSMEER-VOORSCHOTEN ‘97

voorschoten nieuw 2013Evenals RCL bevinden de groen-gelen zich in de eerder genoemde bibberzone. Een zone waarin bij aanvang het seizoen geen rekening mee werd gehouden. Maar de feiten liggen nu eenmaal zo. Gaat het team van Marcel de Hoogt zich herpakken na de kansloze 0-4 nederlaag tegen FC Rijnvogels? Rode lantaarndrager Aalsmeer lijkt op dit moment een geijkte tegenstander om drie broodnodige punten aan het totaal toe te voegen. De promovendus die in de eerste wedstrijden dikwijls met royale cijfers billenkoek kreeg, schijnt zich enigszins hervonden te hebben. Maar of dit voldoende is om de Voorschotenaren van het lijf te houden, valt nog maar te bezien. Voor de aanvalslinie van de blauw-witten uit het bloemendorp hoeven Van der Post en de zijnen niet te vrezen. Het scoorde een gemiddelde van één goaltje per wedstrijd. Maar een zo’n goal kan fataal zijn als Shemiel Constancia en zijn makkers hun kruit thuis hebben gelaten. Meenemen dus in de voetbaltas om succes te boeken.

 

FC RIJNVOGELS-ZWALUWEN ’30

ts rijnvogelsVoor de koploper wacht er een nieuwe uitdaging. De eerste periodetitel zit al in de Katwijkse knip (niet te verwarren met het traditionele Kattukse koekje) en de Vogels mogen zich Herbstmeister noemen. Maar een Herbstmeister wordt niet automatisch een Zomerkoninkje. Daar zal nog het een en ander voor moeten gebeuren. Maar halfweg koers liggen de boys van Hein van Heek op schema. De eerstkomende uitdaging is tweeledig: winnen van de voormalige hoofdklasser uit Hoorn en tevens een aardig record neer zetten. Ongeslagen de winterstop in gaan. Het is weinig teams gegeven. Maar zover is het dus nog niet. Om dit te bereiken mag het rood-witte vlaggenschip op de Kooltuin geen averij op lopen. Het gekke is echter dat de verloren punten door twee keer gelijk te spelen (WV HEDW en Forum Sport) juist op de Kooltuin werden gemorst. Als het gezegde ‘Drie keer is scheepsrecht’ opgeld doet, zal een derde gelijkspel op eigen bodem uit den boze zijn. Maar hoeveel houvast biedt een spreekwoord? Met vertrouwen in eigen kunnen moeten de Vogels over de Zwaluwen heen kunnen vliegen.

 

Zondag 15 december

Hoofdklasse A

VOC-FC BOSHUIZEN

TS-FCBOSHUIZENVOC staat in de geschiedenisboeken voor Verenigde Oostindische Compagnie. Verleden tijd. We leven in het heden waar FC Boshuizen eindelijk kan nagenieten van de eerste overwinning. Het was met 5-1 gelijk raak tegen het laaggeplaatste GOES. Dat was aan de Kade. Nu dus op naar Rotterdam naar VOC (Volharding Olympia Combinatie) dat ook in de niet benijdenswaardige gevarenzone vertoeft. Het team wist echter dankzij een sterke tweede helft afgelopen zondag bij DHC de broodnodige punten weg te snoepen (2-3). De Rotterdammers in the mood? De mannen van Mario Koswal ook. Zo’n eerste zege moet toch het vertrouwen geven dat er na een aantal net-niet wedstrijden gewonnen kan worden. Het tankje zelfvertrouwen dat bepaald niet lekker gevuld was, heeft er nu wat volume bij gekregen. Voldoende om ook de tweede zege op rij te boeken en het gat met de andere in zorgen verkerende teams te verkleinen? Het zou de eerste driepunter zijn voor FC Boshuizen op vreemde bodem. Weer een stukje historie dus in de hoofdklasse.

 

Eerste klasse B

UVS-PFC

ts-uvsOok voor UVS de laatste ronde voordat er aan de kerstdis kan worden gedacht. Het voorlaatste kluifje op de groene mat heet echter PFC, de Puttense Football Combinatie uit Geervliet. Volgens de huidige stand van zaken zullen de bezoekers van het Zuid-Hollandse eiland geen rare sprongen maken in de Kikkerpolder. Alhoewel…. in de gevarenzone verkerend willen er nog wel eens mysterieuze krachten boven komen drijven. Relaterend aan het vorige seizoen waarin de equipe van Paul van der Zwaan twee maal de bovenliggende partij was (thuis 3-0, uit 3-4) en de actuele stand op de competitieladder, zullen de koffiedik kijkers wellicht een 1 op het totoformulier invullen. Winst dus. Winst die nodig is om de positie als subtopper te continueren. Mogelijk om ook nog een rol in de tweede periode te blijven spelen al is SJC wel flink weg gedemarreerd na de 2-1 zege op koploper Magreb ’90.  De kanonnen waren tegen Neptunus/Schiebroek niet geladen. Hopelijk zijn deze komende zondag wel van het nodige kruit voorzien. PFC won tot nu toe driemaal, waarvan twee keer na een busreis.

Tweede klasse C

VOORSCHOTEN ’97-WILHELMUS

voorschoten nieuw 2013Zo, dat was weer even met beide benen op de grond te worden neergezet na een aardige reeks van de Voorschotense zondagtak. De optater in Woerden waar de mannen van Mo Bougrine met 6-0 de oortjes werden gewassen zal moeten worden verwerkt en in het vergeetboek  worden bijgeschreven. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het klinkt zo simpel maar zo eenvoudig liggen de zaken niet. Weliswaar moet Wilhelmus, de tegenstander van aanstaande zondag ‘zu haben sein’ maar het moet eerst nog maar eens worden bewerkstelligd. Werk dus aan de winkel op Adegeest. Wilhelmus presteert tot op heden slecht en behaalde slechts 9 punten. Om er daar drie aan toe te voegen zal groen-geel vast niet mee willen werken en zich willen rehabiliteren voor de zeperd in en tegen Woerden. Tijd voor de vierde zege? Om de kansen voor een goede positie in de tweede periode niet om zeep te helpen, zal Voorschoten ’97 zich niet kunnen permitteren om een tweede zeperd op rij te moeten incasseren. Op het bekende papier is de gastheer favoriet. Wilhelmus staat overigens onder leiding van Stefan Luykx, oud-trainer van de Adegeest-club. Mike Nikic is een andere bekende, namelijk speler, bij de geelzwarten.

 

Later in de week uiteraard ook weer een overzicht van het programma van de regionale derde-en vierdeklassers die zijn aangesloten bij Leidenamateurvoetbal.nl. Dus volg dagelijks de website dan hoef je niets te missen!