3 Rijnvogels Spijkenisse 021011De eerste competitiemaand zit erop en die verliep wisselvallig voor de regioclubs. Zo wachten FC Boshuizen en Voorschoten’97 zondag nog op de eerste overwinning en heeft FC Rijnvogels de koppositie ingenomen. RCL won voor het eerst afgelopen weekend, terwijl GHC juist voor de tweede keer achtereen uitgleed. Voorschoten’97 zaterdag en UVS verschoten tot nu toe telkens van kleur. Wat staat er nu zoal op het programma?

 

VOORBESCHOUWINGEN ZATERDAG 5 OKTOBER

 

Nootdorp-GHC

De stand na de eerste twee wedstrijden zal door trainer Dennis Olman wel weer uit de kantine zijn verwijderd als hij deze überhaupt heeft opgehangen. Nu na vier wedstrijden is daar even geen reden meer toe. Zeker niet na de 1-4 thuisnederlaag tegen WV-HEDW, waar de Vlietbewoners vergaten naar 2-0 uit te lopen en in korte tijd tegen een achterstand aanliepen en vervolgens met ‘vierde klasse voetbal’ (volgens de Haagse ofenmeester, red.) de wedstrijd uit speelde. Tijd dus om te bewijzen dat de elf tricolores beter kunnen. Nu is tegenstander Nootdorp bepaald geen zacht eitje, zeker niet op eigen terrein. Het team verloor er weliswaar één keer (de enige nederlaag tot nu toe) maar had tegen koploper FC Rijnvogels minimaal een punt verdiend. Alles lijkt er dus op te wijzen dat de Groene Hart Combinatie met hart en ziel zal moeten strijden voor een goed resultaat op sportpark ’s-Gravenhout. Of wordt het weer houtje bijten na afloop? Na twee nederlagen op rij mag het windje wel weer eens de goede kant op waaien voor de Leidenaren. Vorig seizoen hielden de beide ploegen een punt over aan het duel in Nootdorp (1-1). Bij Nootdorp, waar tien nieuwe spelers neer daalden, speelt ook Daley Windhorst. Hij verdedigde vorig seizoen de clubkleuren van RCL.

 

WV-HEDW-RCL

Door een luid bejubelde treffer van nieuwkomer Jonas Farih (ex-Meerburg) konden de Leiderdorpers eindelijk de hatelijke nul van het scorebord poetsen. Verdiend of niet verdiend? Trainer Ben Kottenhagen was realistisch genoeg om te erkennen dat DSO een punt had verdiend. Maar goed, wellicht zal de eerste overwinning een boost zijn voor het zelftrouwen van de strijdbare Leiderdorpers. Dat heeft de Racing nodig ook, want de komende uitwedstrijd naar WV-HEDW is niet bepaald een affiche wat onder de noemer ‘een makkie’ valt. Jongstleden zaterdag heeft GHC dat aan den lijve ondervonden. De Amsterdammers onder regie van Martin Steenvoorden (ex-speler van Quick Boys) hebben een paar snelle vleugelspitsen in de gelederen waarvan Jelle Stroomberg er één is. Als de rood-witte defensie de vijandelijke vleugels in bedwang kunnen houden, is er al veel gewonnen. En winnen dat is een voorwaarde om wat lucht te krijgen alhoewel er nog een handvol teams slechts een punt meer hebben vergaard. Bijblijven en doorpakken is echter wel zo prettig. Opvallend is nog dat de Amsterdammers elf nieuwe spelers zagen komen en slechts één speler besloot na het afgelopen seizoen het hazenpad te kiezen.

 

FC RIJNVOGELS-AVV SWIFT

Om twee redenen een interessante ontmoeting op De Kooltuin. De Vogels zijn nog lang niet vergeten dat het in de nacompetitie voor promotie in Amsterdam – na een overigens van Katwijkse zijde slechte wedstrijd – met 2-0 de bietenbrug opging eind vorig seizoen. Revanchegevoelens zullen dus ongetwijfeld voor een groot deel meespelen. Maar belangrijker is om de bezoekers van het lijf te houden. De thuisclub gaat momenteel aan de leiding en het verschil met Swift bedraagt twee punten. Conclusie: bij een nederlaag wordt het stuivertje wisselen tussen de twee door insiders bestempelde titelkandidaten. Bij een gelijkspel kan Zwaluwen ’30 eventueel wel eens de lachende derde worden mits zij tegen Alexandria ’66 de bovenliggende partij zijn. Dat zal de equipe van Hein van Heek aanstaande zaterdag ook zeker beogen. Maar dan wel een hele wedstrijd lang en niet zoals tegen BVCB afgelopen weekend slechts één helft waarin het met 4-0 al orde op zaken stelde. De Leiderdorpse oefenmeester in Katwijkse dienst zal (mogelijk) een drietal pionnen niet op het schaakbord kunnen brengen. Eef Schoneveld (wacht op een operatie) en Hendrik van Beelen en Dirk Varkevisser lijken vooralsnog niet speelklaar. Maar Van Heek beschikt over een brede selectie om een representatief elftal op de kunstmat te brengen. Goed genoeg voor de drie punten tegen de ploeg van Kees Oostermeyer?

 

VOORSCHOTEN ’97-FORUM SPORT

Het treffen op Adegeest heet een streekderby te zijn. Een derby waarin beide teams die afgelopen zaterdag beiden een 4-2 nederlaag aan de voetbalbroek kregen, weer aan een winstpartijtje toe zijn. De gastheren lijken op voorhand op eigen bodem tegen de promovendus uit Voorburg licht favoriet. Maar een favorietenrol legt soms een bepaalde druk op de schouders. De mannen van trainer Marcel de Hoogt – alhoewel een behoorlijk nieuw team ten opzichte van vorig seizoen – lijken toch iets meer in de voetbalbagage te hebben. Maar komt dit er ook uit? Tegen Alexandria ’66 ging het afgelopen zaterdag behoorlijk mis. De geel-groene brigade kreeg les in efficiëncy tegen een team dat de spaarzame kansen benutte. Kansen die Voorschoten ’97 voldoende kreeg, maar er slechts twee wist te benutten. Kans dus om tegen Forum Sport weer bij de les te zijn na het lesje wat zij in Rotterdam voorgeschoteld hebben gekregen. Forum Sport is een promovendus en staat onder de bezielende leiding van Andre Lourens.

 

ZONDAG 6 OKTOBER

 

DOSKO-FC BOSHUIZEN

In lang vervlogen tijden speelde de ploeg uit Bergen op Zoom betaald voetbal. Nu acteert het in de hoofdklasse maar dit seizoen nog niet geweldig. Sterker nog, het wist pas één schamel puntje te vergaren. De geel-blauwen vergaarden er met twee gelijke spelen slechts één meer. Op papier lijkt dit voor het team van Mario Koswal een uitgelezen mogelijkheid om de thuisclub de hekkensluiterpositie te laten continuëren. Makkelijker gezegd dan gedaan. De Kadebewoners zullen geconcentreerder in de slotfase te werk moeten gaan, want dat heeft het team onnodige punten gekost. Afgelopen zondag tegen HFC werd hier het pijnlijke bewijs weer eens van geleverd. In de laatste tien minuten moesten twee tegengoals worden toegelaten. Het ontbreekt nog bij de discipline in de ploeg. Hoe serieus nemen de spelers het spelletje? Te weinig trainen en sommigen die te laat komen lijken niet de ideale voedingsbodem om optimaal te presteren. Wil het team geen zwaar seizoen tegemoet gaan zal hieraan toch gesleuteld moeten worden wil de Sleutelstad haar enige vertegenwoordiger op het één na hoogste amateurniveau niet na dit seizoen al kwijt raken. Aan de bak dus in Bergen op Zoom!!! DOSKO speelden overigens in het seizoen 2010/2011 nog in de derde klasse.

 

NIEUWERKERK-UVS

Lekker die 3-2 overwinning op SJC, zeker na de pijnlijke nederlaag bij VELO. Een goed herstel dus. In hoeverre werkt dit door? Hoeveel zelfvertrouwen hebben de mannen van Paul van der Zwaan bijgetankt? Hopelijk een flinke hoeveelheid want de uitwedstrijd van aanstaande zondag tegen Nieuwerkerk is er niet zo maar eentje. Op bezoek bij de (mede) ongeslagen koploper. Ga er dus maar aan staan. Maar UVS heeft in vorig seizoenen nogal eens wisselvalligheid vertoond. Uit won het bij Nieuwerkerk (1-3) om vervolgens thuis weer aan het kortste eind te moeten trekken (2-3). In het voorlaatste seizoen, teruggerekend, deelden de ploegen met 2-2 de punten. Op basis van deze gegevens kan het dus een open duel worden daar op sportpark Dorrestein in Nieuwerkerk aan de IJssel. Staat de jeugdige spits Mikey Parami weer op scherp zoals tegen SJC? De jongeling deed de ploeg van Laurens Mouter tweemaal pijn. Het mag duidelijk zijn: bij winst van de Leidenaren komt de koppositie in zicht en bij een nederlaag zal er in elk geval voor het moment een positie in de wachtkamer gezocht moeten worden. Op eigen veld klopte Nieuwerkerk tot nu toe Neptunus/Schiebroek en VELO..

 

EXCELSIOR ’20-VOORSCHOTEN ’97 (zo)

Het team van Mo Bougrine wacht nog op de eerste overwinning na drie gelijke spelen en een nederlaag. Hoogste tijd dus om eens het zoet der overwinning te gaan proeven. Dat zal dan moeten gaan gebeuren in Schiedam waar de groen-gelen bij Excelsior ’20 te gast zijn. De Schiedammers hebben ook nog niet denderend gepresteerd maar vergaarden toch twee punten meer. Een broodnodige overwinning van de Voorschotenaren betekent in ieder geval dat zij een sportieve ruil op de ranglijst met de komende opponent doen. Bovendien kan een beetje lucht op de ranglijst geen kwaad, want voorlopig bungelt het team nog in de (voorlopige) gevarenzone. Step-by-step omhoog klauteren is de taak die hen wacht. Zondag het eerste stapje?