voorbeschouwing167x60Zoals in de Voorbeschouwing van de Week te lezen is op deze website staat er een ware kraker voor de deur. In Katwijk treffen FC Rijnvogels en GHC elkaar. Voor Voorschoten’97 en RCL staan er eveneens belangrijke potjes op het vuur, terwijl een dag later FC Boshuizen toch eindelijk wel eens wil winnen, hetgeen ook voor de zondagtak van Voorschoten’97 aan de orde is. UVS bezoekt in 1B de koploper en kan dus ook vol aan de bak. Een overzicht, zoals te doen gebruikelijk.

 

Zaterdag 26 oktober

1e klasse B

BVCB-RCL

De Racing gaat op bezoek in Bergschenhoek. Gastheer is BVCB dat momenteel met slechts vier punten in zwaar weer verkeert. De mannen van Ben Kottenhagen daarentegen hebben zich met twee overwinningen en een gelijk spel de laatste weken uit dat zware weer weten te ontworstelen. Ook vorig seizoen was de start van het seizoen voor de rood-witten dramatisch te noemen maar het herstel volgde. Wordt het een kopie van de vorige voetbaljaargang als RCL haar ‘winning mood’ weet voor te zetten? Maar BVCB boezemt toch waarschijnlijk enige angst in als er naar de onderlinge resultaten van het voorbije seizoen wordt geblikt. Twee nederlagen, resp. 3-0 en 3-1 zijn de minder prettige herinneringen die nog enigszins vers op het netvlies staan. Maar als gedane zaken geen keer nemen zullen de Leiderdorpers alleen nog maar vooruit moeten blikken. Het vizier scherp stellen op winst. Dan verovert het zich een mooie plek in de middenmoot. En de nodige lucht.

 

ZWALUWEN ’30-VOORSCHOTEN ‘97

De thuisclub werd vooraf als één der mogelijke titelkandidaten bestempeld. Voorschoten ’97 werd door ‘kenners’ als mogelijke outsider genoemd. Op het sportpark aan de Middelweg in Hoorn mag het team van Marcel de Hoogt in de verste uitwedstrijd van dit seizoen zich meten met Zwaluwen ’30. Een titelkandidaat die tijdens de laatste wedstrijd uit bij Forum Sport met 4-2 werd neergehaald en zodoende even achter koploper FC Rijnvogels moet aan vliegen. Voor de geel-groenen is het de tweede achtereenvolgende uitwedstrijd tegen een pittige tegenstander. Tijdens het laatste optreden bij Swift – ook als kanshebber genoemd – dolf het team ook het onderspit en keerde met een 3-1 nederlaag naar huis terug. Als de Voorschotenaren niet verder achterop willen raken, zal de volle winst een must zijn. Op voorhand geen appeltje-eitje want de Zwaluwen vlogen in haar thuiswedstrijden telkens over de opponent heen. Zij het met slechts één doelpunt verschil. Perspectief dus? Geen enkele tegenstander werd weggespeeld, dus waarom Voorschoten ’97 wel?

 

FC RIJNVOGELS-GHC

Een zeer interessant affiche dat aan het begin van het seizoen nog niet op de persen zou hebben gelegen. Want ook de meest verstokte GHC friek zou niet hebben ingecalculeerd dat de Vlietbewoners na zes wedstrijden op de tweede plek zouden vertoeven. Na een paar goede optredens gaat de equipe van Dennis Olman en Kees van Tongeren ‘blijd’ en welgemoed’ naar de Kooltuin om koploper FC Rijnvogels in eigen huis te bestrijden. In de wetenschap dat het daar de laatste twee seizoenen met een 1-1 gelijkspel en een 1-2 overwinning succesvol opereerde. Haaks hierop staat het feit dat het op de eigen Vliet twee keer de mindere was van de Katwijkse Vogels. Het is allang geen publiek geheim meer dat het team van Hein van Heek slechts één doelstelling kent en dat is kampioen worden. Maar dan zal het tegen de tricolores ook een keer op de eigen Kooltuin de volle buit moeten zien te pakken tegen ex-Rijnvogel Michael de Roode (inmiddels 36 en nog steeds in vorm) en zijn kornuiten. Kortom, het belooft sowieso een ‘aardige’ ontmoeting te worden. Hopelijk doorspekt met de drie S-en: Spanning, Sensatie, maar vooral Sportiviteit. En de R van Respect mag daar ook nog wel bij.

 

Zondag 27 oktober

Hoofdklasse A

RKAVV-FC BOSHUIZEN

2013 2014 Firat Koc, FC Boshuizen zondagEen duel in de staart van de hoofdklasse. Met het voor de geel-blauwen voorlopig vervelende etiket opgeplakt als hekkensluiter. Slechts twee punten wist het team van Mario Koswal zich dit seizoen in ‘het trapje hoger’ voetbal eigen te maken. Tegenstander RKAVV, de komende gastheer, doet het ietsje beter en wist twee keer te winnen. Iets dat de Leidenaren nog niet lukte ondanks dat het er wel de nodige mogelijkheden toe kreeg zoals in de laatste thuiswedstrijd tegen DHC, ook geen hoogvlieger. Maar het team van de af en toe moedeloze trainer Mario Koswal vergat het af te maken na een 1-0 voorsprong. Bovendien ging het bij het scheiden van de markt alweer de boot in. Na de tweede gele kaart (zwaar bestraft) van Firat Koc (foto) gingen de Leidenaren kopje onder. Het spel oogt steeds goed, maar het afwerken ontbreekt. Net zoals sommige spelers op de training ontbreken, een doorn in het oog van de trainer uiteraard. Alleen met een goede mentaliteit kan het tij worden gekeerd. In principe is er kwaliteit genoeg in huis maar het komt er in cijfers nog niet uit. Tegen RKAVV de kans om te bewijzen dat het allemaal wel kan en het gat met de bovenstaande teams niet groter te laten worden.

 

1e klasse B

MAGREB’90-UVS

Op naar het Utrechtse. Op naar koploper Magreb ’90. Met een tank vol zelfvertrouwen na de zevenklapper tegen TOGB? Een wedstrijd met ‘wereldgoals’. Typisch UVS van de laatste tijd. Zeperds en uitschieters. Hoeveel is de schitterende overwinning op TOGB waard? Dat zal na de confrontatie met de momenteel alleenheerser moeten blijken. De thuisclub zal ook barsten van het zelfvertrouwen nadat het concurrent Nieuwerkerk dit weekend met 3-1 aan de kant schoof. De mannen van Paul van der Zwaan kunnen aan de bak. Maar de jonge historie leert dat zij op voorhand niet kansloos zijn en dat Magreb ’90 hen wel ligt. Zie de uitslagen van vorig seizoen toen de blauw-witten twee maal zegevierden, Uit zelfs met 1-4 en thuis met 2-1. Ook dit is een prettige wetenschap. Dus waarom niet fris en fruitig van start gegaan? Overigens oefende Uit Vriendschap Saam dinsdagavond j.l. tegen tweedeklasser ROAC en kwamen de blauwwitten niet verder dan een gelijkspel (1-1), voor wat het waard is.

 

2e klasse C

VOORSCHOTEN ’97-SCHIPLUIDEN

Vier punten uit vier gelijke spelen. Meer staat er niet op de balans van Voorschoten ’97 dat afgelopen zaterdag weer niet in staat bleek om de eerste zege in de boeken bij te schrijven. Het missen van kansen in een vaak goede pot breekt nog steeds op. Zo ook tegen Delft waar de thuisclub een goede partij – vooral in de eerste helft – op de mat van Adegeest voorschotelde maar het oude euvel de kop weer op stak nadat Nikivor van Rijn de gastheren na een corner op een 1-0 voorsprong had gezet. Deze werd in korte tijd na de rust omgezet in een 1-2 achterstand die niet meer werd ingelopen. Tegenstander van komende zondag heet Schipluiden dat momenteel tweede staat. Op papier dus een lastige kluif. Een kluif die vorig seizoen ook twee keer te zwaar bleek (thuis 1-2 en uit 4-1). Vooralsnog geen hoopgevende cijfers. Maar het team van Mo Bougrine zal toch nimmer de hoop op geven om eindelijk – en liefst snel – het zoet der overwinning te proeven. Liefst aanstaande zondag al maar dan zal het tegen Schipluiden weer geen schipbreuk mogen lijden.