voorbeschouwing167x60Gaat FC Rijnvogels onverdroten door met winnen of kan RCL boven zichzelf uitstijgen en de Katwijkers de eerste nederlaag toebrengen? Blijft GHC in de subtop? Gaat Voorschoten’97 nog verder wegzakken of kruipt de formatie van Marcel de Hoogt weer omhoog? En een dag later dan. Eindelijk de eerste overwinning van FC Boshuizen? Kan UVS wegkomen uit de middenmoot en pakt de zondagtak Voorschoten’97 de eerste driepunter in de ‘Rip’?

 

Zaterdag 2 november

 

EERSTE KLASSE B

GHC-AALSMEER

ts-ghcNa de 3-1 nederlaag bij koploper FC Rijnvogels krijgt GHC aanstaande zaterdag de kans om zich in de subtop te handhaven. Van het bezoekende Aalsmeer dat met vier uit zeven de eenzame hekkensluiter is, mag niet of nauwelijks worden verwacht dat op het De Vliet tot een stunt in staat is. De laatste twee wedstrijden kreeg de promovendus per optreden een half dozijn doelpunten om de oren. Hoe vaak moet doelman Ray Smidt nu weer de gang naar het net maken? Als ‘de elf van Olman’ net zo goed acteren als afgelopen zaterdag – ondanks de nederlaag – dan is het veruit favoriet. De Haagse trainer in Leidse dienst was content over het vertoonde spel. Het had alleen de pech dat de koploper iets efficiënter in de afwerking was. Van de Aalsmeerse frontlinie mag niet al te veel vuurwerk worden verwacht. Zij vonden pas zes keer een bres in de vijandelijke muur. Een 1 dus op het totoformulier. Lijkt eenvoudiger te voorspellen dan een wedstrijd in de ere-divisie..

 

VOORSCHOTEN ’97-DSO

voorschoten nieuw 2013Voor het begin van het seizoen werd er in de media (Haagsche Courant) een dosis opportunisme over de kansen van DSO geventileerd. De –met afstand- kampioen van de 2e klasse zou volgens DSO insiders ook op een trede hoger een rol van betekenis gaan spelen. Tussen hopen en verwachten is er nog zoiets als de realiteit. En die is dat de Zoetermeerders net als de komende tegenstander niet verder is gekomen dan 9 punten uit zeven duels. Een op papier dus wedstrijd tussen twee gelijkwaardige opponenten. De thuisclub zou aan haar reputatie verplicht zijn om op Adegeest haar aanhang op een overwinning te trakteren. Afgelopen zaterdag verloor het in de slotfase bij één van de titelkandidaten. Zwaluwen ’30 had de hulp van de ongelukkige Frank Guijt nodig om in het spoor van de Rijnvogels te blijven. Een spoor dat de groen-gelen vooralsnog niet kunnen volgen. Om niet verder achterop te raken, is winst bittere noodzaak. De onderste ploegen roeren zich immers ook.

 

RCL-FC RIJNVOGELS

ts-rclGaat de Racing zich vastklampen aan het feit dat zij vorig seizoen vijf punten van de mogelijke titelkandidaat afhandig maakten? Is het verlies tegen mede laagvlieger BVCB (1-0) al een beetje opgepakt? De gemiste strafschop van Nick Scheurwater had nog een puntje kunnen opleveren waardoor het gaatje van drie punten tussen BVCB en RCL in tact zou zijn gebleven. Nu staan de beide teams samen met het tegenvallende Alexandria ’66 en Forum Sport op een minder benijdenswaardige plaats. Om daar vandaan te geraken zal het team van Ben ts rijnvogelsKottenhagen opnieuw tegen de Rijnvogels willen stunten. Zijn zij ook zonder de geblesseerde, belangrijke verdediger Johan Koot in staat om de Katwijkse dadendrang naar de volgende overwinning te beteugelen? Feit is in ieder geval dat de Katwijkse Vogels geen al te beste herinneringen aan de laatste bezoeken aan De Bloemerd bewaren.Voor het team van Hein van Heek een extra prikkel om de ongeslagen koppositie te continueren. Beide trainers wonen overigens op een steenworp van elkaar af in het Leiderdorpse..

 

ZONDAG 3 NOVEMBER

 

HOOFDKLASSE A

FC BOSHUIZEN-NIEUWENHOORN

TS-FCBOSHUIZENTrainer Mario Koswal toont zich nog steeds een rasoptimist alhoewel de prestaties van zijn team daartoe momenteel geen enkele aanleiding geven. Met een trieste balans van twee schamele puntjes uit zeven wedstrijden. ‘Het komt allemaal wel goed’, volgens Koswal. Een positieve instelling. Maar dan zullen zijn mannen ook allemaal met een positieve instelling aan de bak moeten tegen Nieuwenhoorn dat zondag naar de kade komt. Het gaatje met DOSKO bedraagt slechts twee punten en ook Goes en in mindere mate VOC zijn nog in beeld. Maar bij verlies zal dat beeld steeds vager worden. Daarom lijkt de tijd maar vooral de noodzaak voor een eerste zege aangebroken. Tegenstander Nieuwenhoorn bevindt zich in de subtop en heeft tot op heden beduidend beter gepresteerd. Nu biedt een plaats op de ranglijst nooit en te nimmer de garantie dat een hoog geklasseerd team op voorhand favoriet is. Balletjes rollen soms raar. Hopelijk voor Koswal en zijn jongens dit keer nu eens de goede kant op. Het zou enkele spelers van de club sieren wanneer zij gedisciplineerder te werk zouden gaan (trainingsopkomst, op tijd komen e.d.). Tot nu toe lieten zij Koswal regelmatig in de kou staan. Zonde, want dat er nog steeds prima gebald kan worden in Leiden Zuid-West staat als een paal boven water.

 

EERSTE KLASSE B

UVS-NIEUWKOOP

ts-uvsUVS is tot op heden een grijze muis in de middenmoot. Het is niet anders. Na de nederlaag tegen koploper Magreb ’90 –nog zonder enig puntverlies – bekleden de mannen van Paul van der Zwaan een positie die weinig perspectief biedt om mee te doen voor de prijzen. Voorlopig eerst maar punten zien te vergaren om niet verder weg te zakken. Punten die aanstaande zondag in de Kikkerpolder niet voor het oprapen liggen maar zeker kunnen worden geoogst als promovendus Nieuwkoop te gast is. De nieuwkomer vergaarde slechts drie punten en hun voorhoede is de minst productieve uit de afdeling. Slechts vier treffers in zeven wedstrijden moet voor de Leidse defensie een voorteken zijn dat zij het waarschijnlijk niet al te moeilijk gaat krijgen. Maar onderschatting is vaak een grote vijand. Kwalitatief moeten de blauw-witten hoger worden aangeslagen dan de mannen uit de polder. Normaal gesproken moet dit varkentje dan ook gewassen kunnen worden. Wat dat betreft zal er na de midweekse zege in de strijd om de districtsbeker toch weer vertrouwen zijn getankt. Uit Vriendschap Saam won van Quick Boys op Nieuw-Zuid (zie ook bekerverslag). En werden Alphense Boys en SJC eerder ook niet verslagen? Ook al niet de minsten..

 

TWEEDE KLASSE C

ROAC-VOORSCHOTEN’97

ts-voorschotenVoorschoten ’97 kwam afgelopen zondag niet in actie. Het duel met Schipluiden werd afgelast. De komende tegenstander uit Rijpwetering speelde echter wel, maar kreeg in en tegen Delft het deksel op de neus (2-1). Hetgeen inhield dat nu de Delftenaren de koppositie van de equipe van trainer Loek Hendriks hebben over genomen. Overigens doet de nieuwkomer het beduidend beter dan het team van Mo Bougrine dat in zes wedstrijden nog niet tot een zege kwam en met vier remises er (nog) niet al te fraai voor staat. Het wordt dus tijd dat het windje eens uit de goede hoek gaat waaien. De opgave en de intentie zullen duidelijk zijn. Eens een keer het zoet der overwinning proeven. Zou wel eens lekker zijn. De kluif zal echter zwaar worden in de uitbeurt bij het tot op heden verrassend goed voor de dag komende team uit ‘De Rip’, waarin de van Noordwijk teruggekomen Thijs van Seggelen zijn ploeg steeds meer aan de hand gaat nemen.