voorbeschouwing167x60Op zich wil elke ploeg elke week winnen, maar dat kan nu eenmaal niet. Maar dat er wordt gesnakt naar een zege is wel relevant voor met name RCL, de zaterdag-en zondagtak van Voorschoten’97 en FC Boshuizen. Met minder dan de triomf zullen echter FC Rijnvogels, GHC en UVS het ook niet willen doen komend weekend. Een gebruikelijk rondje langs de velden.

Zaterdag 9 november

1e KLASSE B

AALSMEER-RCL

ts-rclEen absoluut staartduel. Een vervelende wetenschap voor RCL dat bij verlies wordt ingehaald door de huidige hekkensluiter uit het bloemendorp. Tot op heden zijn de beide opponenten van vandaag op papier de zwakste broeders uit de afdeling. Maar afgaande op de uitslagen van afgelopen zaterdag lijken de verschillen tussen de laagvliegers en de toppers niet zo groot. De Racing moest weliswaar met 1-2 de winst aan koploper FC Rijnvogels laten, maar van groot krachtsverschil was er geen sprake. Aalsmeer werd op De Vliet pas in de slotfase door GHC op de knieën gedwongen. Hoop dus voor beide teams op betere tijden. Nu eerst in een onderlinge confrontatie uitvechten of het samen het leed van de rode lantaarndrager te delen, of slaat het team van Ben Kottenhagen het gaatje dat weer wat perspectief naar boven biedt? Met de instelling en het elan waarmee het de koploper bestreed moet een winstpotje zeker mogelijk zijn. RCL won tot nu toe eenmaal op vreemde bodem (uit bij WV-HEDW), terwijl Aalsmeer thuis nog niet won en zelfs twee keer met 1-6 onderuit ging.

 

GHC-SWIFT

ts-ghcEen interessant affiche, de nummer drie GHC tegen het Amsterdamse Swift, de huidige nummer twee van de ranglijst. Een topper dus daar aan De Vliet. Althans op papier. Van Swift is inmiddels bekend dat het graag aanvallend voetbal speelt en het heeft na de Rijnvogels de meeste doelpunten voor op haar conto staan. Ook verdedigend steekt het goed in elkaar bij het team van Martin Steenvoorden. Collega Dennis Olman weet dus wat hij en zijn mannen te wachten staat. Een tegenstander waarvoor de Groene Hart Combinatie zich ongetwijfeld zal oppeppen. Was dit afgelopen zaterdag niet het geval of werd hekkensluiter Aalsmeer onderschat? Feit is dat het team dankzij een doelpunt van invaller Hamid Samastzada  nog net voor de eindstreep een krappe 3-2 zege binnen wist te slepen. Tegen Swift zal men ongetwijfeld willen tekenen voor een dergelijke uitslag. Dan wordt het immers stuivertje wisselen en nemen de Leidenaren het stokje van de Amsterdammers over. De ploeg zal hiertoe alles uit de kast moeten halen. Er zit voldoende voetbalbagage in. Ondertussen is overigens bekend dat GHC het voor de districtsbeker zal gaan opnemen tegen FC Rijnvogels. Een boeiend vooruitzicht.

 

WV-HEDW-VOORSCHOTEN ‘97

voorschoten nieuw 2013Een duel in de buurt van de rode streep waar het tegenvallende team van Marcel de Hoogt naar is afgezakt. Gezien het spel van de groen-gelen een plaats onwaardig maar de cijfers liegen niet. In de Meer in Amsterdam is WV-HEDW de gastheer die tot op heden een punt minder behaalde. Bij winst van de thuisclub wordt het alleen nog maar vervelender voor de Voorschotenaren die voorafgaand aan dit seizoen toch iets hoger werden ingeschat. Tijd om de bakens te verzetten om maar weer eens een dooddoener uit de la te halen. Een vierde zege zou zeer welkom zijn. Een gegeven is dat de thuisclub niet erg productief is en wellicht biedt dit perspectief. Wordt de Voorschotense defensie een lastige middag bezorgd zoals in te tweede helft tegen DSO toen er maar liefst vijf invlogen? Lijkt niet voor de hand liggend. Maar voor de hand liggende zaken worden in de voetballerij nog wel eens gelogenstraft. Er vanuit gaande dat groen-geel ook een keer een betere dag heeft zal het in staat moeten zijn om in de hoofdstad weer eens zegevierend van de mat te stappen. De laatste zege dateert van 5 oktober, dat was echter op eigen veld. Op verplaatsing dateert de laatste zege van medio september (2-4 bij RCL).

 

FC RIJNVOGELS-HAAGLANDIA

ts rijnvogelsOoit zal de koploper ook een keer tegen een nederlaag aanlopen. Of dit aanstaande zaterdag op De Kooltuin gaat gebeuren zal menigeen betwijfelen. De Vogels staan vijf punten los van de huidige nummer twee Swift en zal deze marge maar al te graag willen behouden om de koppositie in stijl te continueren. Daar past puntenverlies tegen promovendus en voorlopig nog laagvlieger Haaglandia in het geheel niet bij. Maar juist tegen zulke ploegen kan een favoriet als het ook eens z’n dag niet heeft wel eens tegen een hobbeltje aan lopen. Maar de hobbel Haaglandia moet voor het degelijk spelende team van Hein van Heek zeker op eigen bodem genomen kunnen worden. Het zou raar zijn als het anders zal lopen maar daar gaat vooralsnog niemand van uit. Doch RCL bewees maar weer eens dat laagvliegers het een koploper ook lastig kunnen maken. Waakzaamheid is dus geboden op de Kooltuin.

 

Zondag 10 november

HOOFDKLASSE A

HOLLANDIA-FC BOSHUIZEN

TS-FCBOSHUIZENDe wedstrijd tegen Nieuwenhoorn werd afgelast en daarom lopen de geel-blauwen een wedstrijd achter. Net zoals het team van Mario Koswal het hele seizoen al achter de feiten aanloopt en slechts twee schamele puntjes wist te vergaren. Nu is het gat met DOSKO en Goes nog makkelijk te overbruggen want het bedraagt slechts twee, respectievelijk drie punten. Maar in Hoorn waar het team naar toe reist en subtopper Hollandia ontmoet, mag het nu nog kleine gaatje niet groter worden anders wordt het wel een hele zware opgave om weer aan te haken. Koswal kennende blijft hij altijd optimist ondanks dat hij intern hier en daar  nog wel wat bij te schaven heeft. Dat volle winst nu meer dan ooit een must is, zal een ieder zich toch van bewust moeten zijn. Gaan de Kadebewoners eindelijk het zoet der eerste overwinning proeven? Volgens de ranglijst niet, maar aan rangen en standen heeft de soms vreemd rollende bal vaak maling. Stuntje mannen? Overigens kende de Leidse ploeg eigenlijk een passief, maar toch gunstig weekend. Behoudens de genoemde ploegen verloren ook alle andere concurrenten om de onderste plaatsen.

 

EERSTE KLASSE B

HMSH-UVS

ts-uvsEen rare maar winstgevende periode achter de rug. Een kleine twee weken waarin twee kleine zeges werden geboekt. Eerst de toch wel verrassende 2-3 bekerwinst bij Quick Boys en afgelopen zondag een miraculeuze overwinning op nieuwkomer Nieuwkoop dat vlak voor tijd de leiding nam. Dankzij de bejubelde jongeling Mikey Parami (18) die met twee treffers binnen even zo vele (of beter gezegd: weinige) minuten zijn team aan de niet meer verwachte overwinning hielp. ‘A narrow escape’ oftewel een benauwde ontsnapping. Even adem halen en opmaken voor de uitwedstrijd bij het Haagse HMSH. Evenals UVS een middenmoter met dertien punten, zij het dat de thuisclub het met een wedstrijd minder moest doen. In principe dus een duel tussen twee gelijkwaardige tegenstanders. Aan de Vrederustlaan in de residentiestad zal de ploeg van Paul van der Zwaan geen vrede hebben met een nederlaag. Rust is niet aan de orde, er zal gewerkt moeten worden. En als het team onder druk komt te staan moet het de betekenis van de naam van de tegenstander maar voor ogen houden Houdt Moedig Stand Heren. Een mooie insteek voor komende zondag. Overigens lukte het enkel HMSH om koploper Magreb’90 te kloppen dus de blauwwitten kunnen aan de bak. De laatste ontmoeting, drie jaar terug, eindigde overigens onbeslist(1-1).

 

TWEEDE KLASSE C

VOORSCHOTEN ’97-TEYLINGEN

voorschoten nieuw 2013Mo Bougrine en zijn mannen snakken naar de eerste overwinning. De voorlopige ‘kampioen van de gelijke spelen’ is aan een driepunter toe. Bij ROAC liet het team deze na een 0-2 voorspong kort voor tijd uit handen glippen. Tegen hekkensluiter Teylingen krijgt het de kans om in dit absolute staartduel eindelijk de volle winst te pakken. De Sassenheimers hebben veruit de zwakste defensie met negenentwintig tegengoals. Weet groen-geel er op Adegeest er nog een zodanig aantal aan toe te voegen dat het voldoende is voor de eerste triomf? Het zou moeten kunnen. Als het niet lukt dan worden de zorgen voor de Voorschotenaren langzamerhand groter want een voorlaatste plaats is niet benijdenswaardig. Het verkeert echter wel in de wetenschap dat er nog een inhaalwedstrijd tegoed is. Leuk idee maar nog leuker is het om eerst maar eens goede zaken te gaan doen. De winkel van Teylingen is op zondag open. Voorschoten ‘97 mag gaan shoppen. Laatste ontmoeting tussen de twee staartploegen op Adegeest eindigde in het seizoen 2011/2012 in 0-1 voor de mannen van sportpark De Roodemolen.

 

Piet van Kampen