header voorbeschouwingAls drie oktober nog maar net achter de rug is staat er voor de Leidse voetballiefhebbers een  heuse stadsderby op het programma. Aanstaande zaterdag ontmoeten Lugdunum en Roodenburg elkaar in de Kikkerpolder. Omdat beide teams het seizoen sterk zijn gestart, betreft het een echte topper in de derde klasse A. Gerard du Prie, elftalleider van de kikkers, en Roodenburgs assistent-trainer Henk Buyn blikken vooruit.

 

De formatie van Buyn leed het afgelopen weekend de eerste competitienederlaag (2-4 tegen Semper Altius), maar handhaafde zich nog wel op de nu met Semper Altius gedeelde eerste plaats. Er staat dus veel op het spel voor de bewoners van Sportpark Noord. Dat geldt echter ook voor de thuisploeg, die met één puntje minder op de derde plek bivakkeert.

 

Lugdunum 2013 2014 21,,We zijn dit seizoen ondanks een aderlating –  een stuk of zes selectiespelers zijn vertrokken – prima begonnen”, meent Du Prie. ,, Al geeft de stand op dit moment misschien wel een wat vertekend beeld. We hebben tegen Sportief, LSVV en DOCOS gespeeld, niet de sterkste ploegen. Ze zijn alle drie gepromoveerd. Tegen DOCOS moesten we nog even wennen en mochten we achteraf blij zijn met het gelijke spel. Van LSVV wonnen we met 7-1 en van Sportief met 6-1, maar die uitslagen waren geflatteerd. Zwammerdam verraste ons met hun aanvallende spel. We kwamen twee keer achter, maar het werd toch 2-2. We moesten er toen een tandje bijzetten en dat gebeurde ook. Dat is de winst van dit jaar. Als het niet loopt spelen we elkaar niet de zwartepiet toe. We hebben vrij veel jonge jongens in ons team en die laten zich nog sturen vanaf de kant. Ze zijn leergierig en ze luisteren naar de drie mentors in de ploeg: Sergio Vrede, Peter du Prie en Nino Poulina. Wel jammer dat hij er tegen Roodenburg niet bij zal zijn.”

 

De aanvoerder van de groenwitten incasseerde afgelopen weekend tegen Sportief een rode kaart en is derhalve geschorst. ,,Rood sloeg nergens op. Nino kreeg een rotschop en toen zijn tegenstander hem een hand wilde geven weerde Nino dat af. De scheids zag dat als een slaande beweging. Zwaar overdreven!” verklaart Du Prie. Naast de absentie van Poulina is het meespelen van topscorer Sipan Khalid en Henk Brandt (beiden geblesseerd) onzeker.    

 

Desondanks ziet de 61-jarige Du Prie, al vijftig jaar lid van Lugdunum, het duel van komend weekend met vertrouwen tegemoet. ,,We gaan minimaal voor een gelijkspel. Ik schat onze winstkansen op 60 procent. En al is de derbysfeer niet meer zoals vroeger met een volle bak, het blijven aparte wedstrijden. De jongens en de begeleiders kennen elkaar en we hopen toch op wat extra publiek. En na afloop hoe dan ook gezellig een biertje met elkaar drinken. Mocht het voor ons verkeerd uitpakken, dan is er geen man overboord, hoor. Als wij aan het eind van de rit bovenaan het rechterrijtje staan, hebben we het niet verkeerd gedaan,” besluit Du Prie.

 

roodenburg lugdunum nov 2012 5Net als Du Prie heeft ook Buyn  hoop op een goede afloop. ,,We gaan sowieso voor de winst. We hebben trouwens iets recht te zetten na het verlies van vorige week tegen Semper Altius. Dat was even een dompertje. De eerste drie wedstrijden speelden we goed tegen sterke tegenstanders. Maar tegen Semper, echt geen wonderploeg,  was het voor rust helemaal niks. We kwamen met 3-0 achter. In de tweede helft deden we wel ons ding en kwamen we ook terug tot 3-2. In de laatste minuut kregen we een strafschop tegen en werd het 4-2. Onze keeper, Michiel Hugens, kreeg toen rood. Sneu voor hem, want nu mist hij de derby.”  

 

Zo werden Buyn en coach Patrick Heymans wel met een probleem opgezadeld. ,,Michiel was al onze redder in nood. Onze eerste keeper, Mike Armitage, is vanaf het begin van het seizoen geblesseerd. We moeten dus maar op zoek naar een goed alternatief. Het derde elftal heeft een prima goalie, maar of hij het wil is even afwachten. Vroeger wilde iedereen zo hoog mogelijk spelen, maar nu heb je meer te maken met vriendenteams. Zo gaat dat tegenwoordig.”

 

Zelf acteerde Buyn (41) bij Roodenburg op hoog amateurniveau. ,,Ik was van de lichting van Jeffrey van As en speelde steeds in de hoogste selectieteams. Dat was bijvoorbeeld nog tegen Ajax in de A-landelijke competitie. Met het eerste van Roodenburg heb ik in de eerste klasse zondag gespeeld. Maar ik ben ook al jong als trainer begonnen, voornamelijk met jeugdteams. En nu dus met Patrick voor het tweede jaar met senioren. Ik vind het heel erg leuk. Het is een uitdaging. Er worden meer eisen gesteld. En het is heerlijk om twee, drie keer in de week keihard te trainen, al mis ik soms bij spelers de juiste mentaliteit.”

 

Buyn rekent dit seizoen wel op een prijs. ,,We hebben kwaliteit en beschikken over een brede selectie. Van deze groep mag je dan ook verwachten dat er een periodetitel gepakt wordt.” Wat dat laatste betreft wil Buyn tegen Lugdunum een stap in de goede richting zetten. ,,En daarnaast is het wel zo leuk om een feestweek met een feestje af te sluiten.”