header voorbeschouwingIn de eerste klasse B van het zaterdagvoetbal staat voor het komend weekend de topper tussen FC Rijnvogels en GHC op het programma. Na zes speeldagen gaan de Katwijkers fier op kop en nemen de Vlietbewoners de tweede plek in. Hendrik van Beelen, nieuw bij de “Vogels”, en GHC-steunpilaar Michael de Roode kijken vooruit. 

 

Voor Rijnvogels is een notering in de top van de eerste klasse niet nieuw. De ambitieuze roodhemden eindigden vorig jaar als tweede en het jaar daarvoor als derde. Als de opgaande lijn dit seizoen wordt doorgetrokken ligt het kampioenschap dus in het verschiet. De competitiestart is in elk geval uitstekend. De formatie van coach Hein van Heek, voor deze jaargang versterkt met de komst van onder anderen Van Beelen en Yuri Guijt (beiden ex-Quick Boys), behaalde zestien punten uit de eerste zes duels. Alleen het Amsterdamse WV-HEDW slaagde erin de kustploeg te bedwingen (1-1).

 

Beelen resultaat,,De kracht van dit team is dat de organisatie goed staat. We geven niet veel weg en we hebben voorin met Mitchel Beijersbergen een speler die vanuit het niets een doelpunt kan maken. Maar voetballend kan het zeker nog beter. Er zijn wedstrijden geweest waarin we heus niet goed speelden, maar ook niet in de problemen kwamen. En Mitchel maakte dan toch het verschil”, oordeelt Van Beelen (op archieffoto).

 

 

Zelf kwam de 33-jarige spits nog maar mondjesmaat in actie. ,,Een week of vijf geleden kreeg ik een flinke schop tegen m’n kuit en die liep meteen helemaal vol. Het heeft wel een maandje geduurd voordat de kuit hersteld was. Ik ben nu weer fit, maar ik ben nog niet tevreden over m’n vorm. Daar heb je ook wedstrijdritme voor nodig. In de laatste twee wedstrijden heb ik weer mee gespeeld, maar of ik zaterdag tegen GHC start weet ik nog niet. Martien Onderwater heeft het op de spitspositie ook goed gedaan. We hebben een brede selectie en ik moet echt m’n best doen om een plek in het elftal te veroveren. Maar dat is ook een pluspunt: concurrentie is alleen maar goed.” 

 

In de afgelopen jaargangen lukte het Rijnvogels niet om in eigen huis van de Leidse opponent te winnen. Vorig seizoen won GHC op De Kooltuin met 1-2 en het jaar ervoor eindigde de confrontatie in een deling: 0-0. ,,Dan is het een mooie doelstelling om daar eens verandering in aan te brengen”, stelt Van Beelen vast. ,,En buiten dat: als we winnen zetten we een flinke stap in de goede richting. En mochten we verliezen dan is er nog geen man overboord. Maar daar ga ik niet van uit. De wil om te winnen is groot. De wedstrijd leeft echt bij ons.”   

 

Dat laatste is bij GHC, met vier punten achterstand op dit moment de grootste concurrent van de Katwijkers, zeker ook het geval. De tricolores, die de afgelopen twee jaar als negende eindigden, presteren met hun tweede plek – zo lijkt het –  boven verwachting. Maar of ze erin slagen de lijstaanvoerder een halt toe te roepen, is de vraag.

 

GHC 2013 GHC 2013 Michae26,,We gaan het ze in elk geval wel heel moeilijk maken”, meent De Roode. ,,Zij moeten hoe dan ook kampioen worden, dus bij hun ligt de druk. En dat ze daar niet altijd mee kunnen omgaan is de laatste jaren wel gebleken. Voor ons is die druk er niet. Wij kunnen vrijuit spelen en zo misschien voor een verrassing zorgen. Daar komt bij dat we het de laatste jaren uit bij Rijnvogels sowieso goed hebben gedaan. Ze hebben natuurlijk wel kwalitatief een heel sterk elftal. Maar ook ons team is sterker geworden en we hebben een betere bank. Als er vorig jaar bijvoorbeeld een buitenspeler uitviel ging je er direct op achteruit. Nu niet meer. Er is meer balans in het team gekomen. Daarnaast hebben we een hechte groep. Het is voor ons wel belangrijk dat we vanuit het collectief spelen. Op dat gebied is het wel eens fout gegaan. Als het collectief functioneert kunnen van daaruit spelers iets extra’s brengen.”

 

De bijna 37-jarige middenvelder heeft geen angst voor de productiviteit van de koploper en van met name topscorer Beijersbergen. De flankspeler scoorde in z’n eentje net zoveel als GHC: tien goals. ,,We hebben een stugge ploeg, die het elke tegenstander moeilijk kan maken. We spelen vanuit een gesloten verdediging en geven weinig weg. Achterin hebben we vier prima mandekkers, dus ik denk dat we hem in de zone zullen opvangen. Al kan het ook zijn dat Michael van Voorthuizen zich met hem gaat bemoeien. Die is erg snel en kan een mannetje goed uitschakelen. Het komt wel goed.”

 

Alhoewel De Roode vindt dat de druk bij Rijnvogels ligt, is het resultaat toch ook voor zijn ploeg niet onbelangrijk. ,,Natuurlijk willen we best graag winnen. Dan kunnen we bovenin blijven meedraaien en aanhaken. En dat zou wel leuk zijn. Voor ons is er geen moeten, maar stel dat je aan het eind van het seizoen naar de hoofdklasse kunt, dan zeg je toch ja.”