voorbeschouwing tweede klasseZowel op de zaterdag als op de zondag zijn er diverse regioclubs uit de tweede klasse in een degradatiestrijd verwikkeld met uitzondering van Voorschoten (zo) dat momenteel de zevende plek inneemt. Valken ’68 lijkt op zich na de 3-1 zege op TAVV ook zo goed als zeker boven de rode streep te eindigen. Hekkensluiter Kagia moet in de laatste drie wedstrijden echter nog hard aan de bak om rechtstreekse degradatie te ontlopen. TAVV (za) en Meerburg (zo) zijn ook nog niet veilig.

 

Zaterdag

Valken ’68 mag aanstaande zaterdag hopen op een stunt in Voorburg bij nummer twee Forum Sport. Bij winst komen de Valkenburgers niet meer in gevaar, aangezien de concurrent onderin en nummer elf TAVV ook een lastige klant treft. Koploper DSO komt naar Ter Aar. Momenteel is het gat tussen de Valken en de ploeg van Henry Egberts vier punten met nog drie duels voor de boeg. Het blijft dus nog wel even spannend onderin tussen twee regioploegen. En of die regioploegen voor een stunt kunnen zorgen is maar de vraag. Op speeldag 11 gingen zowel Valken ’68 als TAVV onderuit tegen hun aanstaande tegenstanders. Zo verloor de ploeg van Andries Wendt eerder dit seizoen nipt van Forum Sport (0-1), terwijl de Ter Aarders ook tegen een nederlaag aanliepen bij DSO in Zoetermeer.

 

Een andere regioploeg die het nog veel lastiger gaat krijgen dan Valken en TAVV is Kagia, de drager van de rode lantaarn na de 2-0 nederlaag van afgelopen weekend op bezoek bij SEV. Door het verlies werd het elftal van Jerry Ubink tegelijkertijd voorbijgestreefd op de ranglijst door de Leidschendammers. Direct lijfsbehoud zit er al niet meer in voor de Kagianen. Daarvoor is de achterstand op een plek boven de degradatiezone te groot. Wel kunnen de Lisserbroekers zich nog veilig spelen via de nacompetitie. Dan moet er komende zaterdag worden gewonnen van Gouda, dat op dit moment de twaalfde plaats bezet, twee plaatsen hoger dan Kagia. Het verschil met de Goudenaren is slecht één punt. Bij verlies aan de eigen Kikkerbeetstraat lijkt het doek definitief gevallen voor de oranje brigade uit Lisserbroek. Eerder dit seizoen werden de punten gedeeld in de Kaarsjesstad (2-2). Niels Ganzevles (1-1) en Rutger Goudriaan (2-2) zorgden destijds voor het punt.

 

Zondag

Voorschoten ’97 vierde verleden weekend alweer de vierde overwinning op rij en is aan een indrukwekkende opmars bezig. Koploper HMSH werd op Adegeest knap met 5-2 opzij gezet. Daardoor verzekerde de voormalig derdeklasser zich hoogstwaarschijnlijk van minimaal nog een jaar 2C. Ook zijn de groen-gelen zelfs in de race voor de derde periode. In de stand om die derde periode staat HMSH met vijftien punten bovenaan. Maar de vereniging uit Den Haag heeft al de tweede periode op haar naam geschreven. De strijd gaat tussen de ploegen daaronder. De Voorschotenaren staan namelijk samen met GONA en TOGB op twaalf punten. Daaronder volgt Schipluiden op minimale afstand met elf punten. Het kan dus nog alle kant op en voor het elftal van Mo Bougrine kan het ook zomaar de goede kant op vallen. Dan moeten er wel drie punten worden gepakt in Pijnacker bij Oliveo, dat naar alle waarschijnlijkheid gaat degraderen aan het eind van het seizoen. In november vorig jaar won Voorschoten ’97 nog in eigen huis met 1-0 door een doelpunt van Dario Tunjic.

Meerburg kan overigens haar regiogenoot in deze klasse nog een handje helpen – in de strijd om de derde periode – als het komende zondag wint van GONA.