voorbeschouwing vierde klasseZoals bekend is degradatie niet mogelijk vanuit de vierde klasse, maar promoveren via een titel of de nacompetitie zit er zeker wel in. Op zondag zal het kampioenschap helaas niet gaan naar een regionale clubs. SEP of Van Nispen maken de dienst uit. Op zaterdag ziet DoCoS de haven al. In de strijd om de nacompetitie zijn er nog tal van regionale clubs in de race. Een overzicht derhalve van de vierde klasse zaterdag en zondag.

 

Zaterdag

Vierde klasse A

Het hoogst haalbare wat betreft de wedstrijd tussen Football Factory en Aarlanderveen is eer en prestige. Beide teams zijn uitgevoetbald en maken geen kans meer op een promotie. Voor Football Factory zal de enige drive zijn dat de Aarlanderveen laatste staat en dat het team van Pieter van Schie dus goede papieren heeft om de drie punten mee terug te nemen naar Leiden. Zo kan de ploeg het zo goed begonnen seizoen met een positieve noot eindigen, zeker als in de volgende wedstrijd over twee weken ook de derby van UVS wordt gewonnen. In Leiden won het internationale gezelschap overigens in een doelpuntrijk duel met 4-3.

 

UVS moet aanstaande zaterdag eerst nog zien af te rekenen met Blauw Zwart. Voor de Leidenaren staat er helaas niets meer op het spel, maar hoe anders is dat voor de manschappen uit Wassenaar. Zij staan op dit moment fier aan kop in de tweede periode- met acht overwinningen op rij!-  en heeft dus een goede kans op die periodetitel en is zelfs nog niet geheel uitgeschakeld voor het kampioenschap. Het is dus aan UVS om daar het spreekwoordelijke stokje voor te gaan steken.

 

Er zijn in de vierde klasse A ook wedstrijden die er wél toedoen, wat heet. De zaterdagtak van DoCoS kan aanstaande speelronde eindelijk de langverwachte titel officieel in de wacht slepen. Op dit moment staan de Leidenaren nog acht punten voor op Woubrugge met nog drie wedstrijden te gaan. Achter Woubrugge staat echter Blauw Zwart, dat na de inhaalwedstrijden op zes punten van DoCoS kan komen. Een complexe rekensom leert ons dat DoCoS bij een winstpartij op Wassenaar afhankelijk is van het resultaat van Blauw Zwart voordat de bloemen uitgedeeld kunnen worden. Bij puntverlies van Blauw Zwart en bij een overwinning van DoCoS kan de champagne ontkurkt worden. Eerst zullen de Leidenaren dus moeten afrekenen met laagvlieger Wassenaar en niemand op sportpark De Morsch twijfelt hier openlijk aan. Natuurlijk zal er gewaakt worden voor onderschatting, maar het team van Joop Lankhaar toont het hele seizoen al aan kwalitatief veel beter te zijn dan de rest. Wassenaar mag derhalve geen probleem opleveren, al zal de spanning er wellicht wel op staan voor de Leidenaren. Hoe dan ook, de kans is aanwezig dat er zondag bij DoCoS op Sportpark De Morsch de nodige champagneflessen zullen knallen. En het bier zal dan ook vast wel rijkelijk uit de tap vloeien. Lukt het nu nog niet dan zal de titel vrijwel zeker binnenkort worden binnen gehengeld.

 

Woubrugge zal de titel uit het hoofd hebben gezet, zeker na het gelijke spel tegen de nummer één DoCoS van enkele weken geleden, maar de wedstrijd van aanstaande zaterdag tegen SVOW is er zeker niet één voor de statistieken. Woubrugge zal er alles aan doen om de tweede plaats vast te houden dan wel trachten de tweede periode te pakken. Die periode lijkt ver weg want Blauw Zwart heeft na de recente overwinning op Woubrugge daarvoor de beste papieren.  Wat betreft de reguliere ranglijst staat Blauw Zwart één punt achter op het team van Arie van Duijn, maar ook hier hebben de Wassenaren een wedstrijd minder gespeeld. Kortom, Woubrugge heeft nog wat puntjes nodig om zeker te zijn van de nacompetitie om zodoende promotie naar de derde klasse af te kunnen dwingen.

 

Bij de wedstrijd tussen Warmunda en LSVV ’70 staat er enkel voor de Leidenaren nog iets op het spel. Het team van Wim Mugge staat vierde en zal samen met VVSB uitmaken of zij die positie zullen behouden aan het eind van de rit of dat de studenten uiteindelijk een plek zullen zakken. Inzet dus ook hier nacompetitie of geen nacompetitie. Warmunda kan hoogstens nog een paar plaatsen stijgen. Op de thuisbasis won LSVV’70 enigszins moeizaam met 2-1.

 

Vierde klasse B

In de vierde klasse B zit het seizoen voor de Hazerswoudse Boys erop. Degradatie is natuurlijk onmogelijk en zowel de ranglijst als de derde periode zullen geen recht geven op een mooi toetje. Een tumultueus duel werd vorige week door de Boys verloren en trainer Edwin Kluivers zal, al dan niet vanachter de afrastering, zijn mannen moeten aansporen om zich te verzetten tegen Alphia. De Alphenaren verspeelden afgelopen week hun koppositie en moeten dus vol aan de bak, want met minder dan drie punten op bezoek in Hazerswoude zullen zij geen genoegen nemen. De Boys zullen dit echter niet zomaar toestaan en dus kunnen de Hazerswoudenaren nog invloed hebben op de strijd om de titel in hun afdeling. En bovenal is er altijd strijd, prestige en eer tussen de beide clubs.

 

Zondag

Er staat maar één wedstrijd op het programma in de zondag vierde klasse A, maar dat kan op papier nog wel een heel interessant duel worden: Kickers ’69 vs. GOL Sport. Beide teams hebben nog het een en ander om voor te spelen, een gegeven dat deze onderlinge confrontatie zeker de nodige allure zal verschaffen. De Kickers staan derde op de ranglijst met een straatlengte achterstand op de nummers één en twee, die wel al allebei een periode achter hun naam hebben staan. Het zou dus zomaar zo kunnen zijn, als bijvoorbeeld de nummer twee Van Nispen de derde periode wint, dat de derde plaats recht geeft op het spelen van promotiewedstrijden. Aan de andere kant kan GOL Sport bij een overwinning die laatste periode ook nog pakken, alhoewel dit een lastige opgave zal worden. In de derde periode staan Kickers en GOL Sport op gelijke hoogte, met drie verliespunten minder dan Van Nispen. Het zou dus zomaar zo kunnen zijn dat bij winst één van de twee teams zich mag opmaken voor een aantal extra wedstrijden om promotie naar de derde klasse af te dwingen. Een wedstrijd waarin twee elftallen moeten winnen en niets hebben aan een gelijkspel zal zondag ongetwijfeld het nodige spektakel opleveren. Beide ploegen kwamen overigens beide eenmaal tot een blanco-score. Dat was jawel…in Leiden bij de heenwedstrijd.