voorbeschouwing vierde klasseAfgelopen weekeinde werd er andermaal niet door alle clubs gevoetbald en zodoende zijn de standen op zaterdag en zondag niet helemaal zuiver te noemen. Er zal nog het nodige moeten worden ingehaald, maar zover is het nog niet. In de komende speelronde staan er allereerst belanghebbende ontmoetingen op de rol en deze werden door de redactie op een rijtje gezet.

 

Zaterdag:

 

,,Afgelopen weekend werd het duel van LSVV’70 met Blauw Zwart afgelast. Toch voerde de clubleiding uitvoerig overleg met afgevaardigden van de spelersgroep, de technische staf, Kidsclub De Jonge Veulens, Supportersvereniging Ons Roodwit en de Tifosi Curva Nord. Onderwerp van gesprek was de missie voor de rest van het seizoen. LSVV’70 staat stevig op de vijfde plek, maar bevindt zich vooral in niemandsland. LSVV’70 staat in verliespunten liefst negen punten boven plek 6, terwijl nummer 4 Blauw Zwart vier verliespunten minder heeft. Met nog tien duels te gaan is een sterke serie gewenst om het doel, een paar leuke wedstrijdjes in de zon tijdens de nacompetitie in mei, levendig te houden. Alle partijen kwamen samen tot dezelfde conclusie: Vol gas knallen! Onder het motto ‘De Grachten staan te lang droog’ zal LSVV’70 in de komende tien duels bloed, zweet en tranen opofferen om de missie te voltooien.”

 

Deze tekst is terug te vinden op de site van LSVV’70. DoCoS is dus gewaarschuwd. De bekende knipoog van de sympathieke Leidse studentenvereniging mag er weer zijn deze week. Zaterdag ontmoeten de beide clubs elkaar voor de tweede keer. Dit keer is DoCoS gastheer. De mannen van Joop Lankhaar hebben maar liefst 24 punten meer dan LSVV, maar de formatie van Wim Mugge kwam wel drie keer minder in actie. Eerder won DoCoS met 0-2. Elders op de site is een interviewtje te lezen met Arjan van Empel. Mede door zijn inbreng staat DoCoS op de kaart op zaterdag en lonkt de titel nadrukkelijk. De komende weken staan er diverse toppers op het programma, maar allereerst dus een Leids onderonsje.

 

Twee andere Leidse clubs staan eveneens tegenover elkaar. Leidsche Boys ontvangt aan de Vliet Football Factory dat in de eerste ontmoeting met 2-1 won. Beide ploegen beleefden nog niet al teveel plezier aan de wedstrijdenreeks na de winterstop. Leidsche Boys won van DVC, deelde de punten met Blauw Zwart, maar verloor van DoCoS, Woubrugge en Warmunda. Football Factory speelde gelijk tegen Wassenaar, maar daar bleef het bij qua punten. De formatie van Pieter van Schie werd twee keer als de Kop van Jut gebruikt. Zo won VVSB met 10-2 en DoCoS met 0-9 van de jongste Leidse club. Vorig seizoen hadden de Boys thuis geen kind aan de komende tegestander (8-1). Op de ranglijst verdedigt het team van Henk de Cler een voorsprong van twee punten.

 

Woubrugge maakt zich op voor een aantal beslissende wedstrijden die moeten uitwijzen of de ploeg van Arie van Duijn rijp is voor de nacompetitie. Momenteel bezet de club de derde plaats en zit de gang er de laatste tijd goed in. Zaterdag kwam Woubrugge niet aan zet en ook Aarlanderveen had een vrije middag door de slechte gesteldheid van de velden. De nummer twaalf komt zaterdag op bezoek aan de Bateweg. Er zal ongetwijfeld een revanchegedachte heersen, want eerder morsten de groenwitten twee punten bij de weinig indrukwekkende tegenstander. Op de ranglijst heeft de nummer drie vijfendertig punten, terwijl de nummer voorlaatst pas op zeven staat. Uit werd er eenmaal gewonnen, dat was van UVS. Van Duijn zag zijn ploeg de voorbije maanden zeven keer achtereen winnen.

 

De andere schermutselingen zullen plaatsvinden bij Blauw Zwart-VVSB, Wassenaar-SVOW en DVC- Warmunda. De selectie van UVS kan met moeder de vrouw de stad in, want de blauwwitten staan stil.

 

Zondag:

 

Koploper SEP is hard op weg naar de derde klasse, maar gaat vrijwel zeker een lastige zondagmiddag tegemoet. In Leiden ontvangt GOL Sport de nummer 1 en de ploeg van Taoufik Maatoug gaat proberen voor de tweede keer te winnen van de grootste favoriet voor het kampioenschap. Sport en Plezier moest er eerder met 1-2 aan geloven. Toch zijn de Turkse Leidenaren weggezakt en had men wat meer verwacht dan de huidige zevende plaats. In de strijd om de derde periode heeft de ploeg uit Delft tweemaal gewonnen, terwijl GOL Sport eenmaal won in de laatste periode.

 

Nummer twee Van Nispen speelt net als de lijstaanvoerder een uitwedstrijd. Of dat een lastige is, valt te bezien. Gastheer ASC komt de laatste tijd namelijk niet echt uit de verf en zakte weg uit de top vijf. De mannen van Raymond Noordam hebben ook nog maar drie punten meer dan de nummer tien. De eerste confrontatie werd een prooi voor de Zilkers (3-0). Vorig seizoen stond die score ook al op het bord, maar won ASC thuis kinderlijk eenvoudig met 5-1. Vorig seizoen eindigde Van Nispen als derde en kwam de Ajax Sport Combinatie als zevende over de finish. ASC kwam na de winterstop vier maal in actie. In drie duels leverde dat niets op, tegen Altior was er balans.

 

Alsof het zo gepland is, moet ook de nummer drie op verplaatsing in de komende speelronde. Kickers’69 gaat het namelijk in Leiden opnemen tegen het de laatste weken ontketende DoCoS. Het elftal van Ton van der Bijl won afgelopen weekeinde met 0-3 bij Warmunda en is in kort tijdsbestek geklommen van de laatste plaats naar stek acht. Zo langzamerhand wordt er zelfs enigszins gedacht aan de nacompetitie, maar dan zullen de withemden de huidige vorm wel vast moeten houden. In oktober wonnen de Leimuidenaren met 2-0. Vorig seizoen was DoCoS op eigen veld met 5-1 ruimschoots de beste van de twee.

 

Bernardus is op dit moment de nummer vier en treft Leidsche Boys in Hazerswoude. De Boys kwamen voor de winterstop verfrissend voor de dag, maar inmiddels zit de klad er flink in en komt de laatste plaats, zoals die de laatste jaren steevast werd ingenomen, weer nadrukkelijk in het zicht tot groot ongenoegen van Richard de Graaf. De trainer ziet zijn ploeg de laatste weken als een kaartenhuis in het elkaar duvelen. In de heenwedstrijd verloor Leidsche Boys met 2-3, dus er is flink wat recht te zetten om weer wat kleur op de wangen te kunnen krijgen.

 

Leidsche Boys verloor in het voorbije weekend van FC Rijnland. De Rijnlanders hebben juist de weg omhoog gevonden en hebben na een moeizame periode de vierde plaats weer binnen handbereik. Zondag komt staartploeg Warmunda op bezoek bij Ronald Mink en de zijnen en er lijken dus mogelijkheden te liggen om verder te klimmen. Dan is er wel meer nodig dan een gelijkspel zoals die eerder werd overeengekomen tussen de ploegen die zondag de strijd aan gaan in de Mors. In het seizoen 2011/2012 werd het 1-3 voor de ploeg van Het Overbos.

 

Boeiend voor de ranglijst is ook de strijd tussen de nummers vijf en tien, respectievelijk Altior en Roodenburg. Het onderlinge verschil bedraagt slechts drie punten. De teams kwamen in de vorige speelronde tot een puntje. Altior hield Van NIspen op 1-1 en Roodenburg en Bernardus vonden met 3-3 balans. Abdul Farhane was met twee doelpunten de grote man aan Leidse zijde in de wedstrijd die eerder met 2-0 werd gewonnen door Robin van Wieringen en zijn volgelingen. Roodenburg kan dus uitstekende zaken doen om te stijgen, maar een nederlaag plaatst de blauwzwarten terug in de wachtkamer.