voorbeschouwing vierde klasseOp zaterdag leek DoCoS onbedreigd af te stevenen op de titel, maar zowaar werd er een keer verloren. Nog niets aan de hand, maar de Leidenaren moeten wel oppassen dat de uitglijders geen vervolg krijgen tegen de concurrenten, waartegen weldra gespeeld gaat worden. Op zondag valt op dat het een gekrioel is op de ranglijst voor plaats vier. Het wordt per week interessanter.

 

Zaterdag:

 

Football Factory-Woubrugge

Wil het team van trainer Arie van Duijn nog mee doen om de prijzen, zal het zich in de uitwedstrijd bij Football Factory geen misstap kunnen permitteren. Of het koploper Docos tijdens de rest van het seizoen nog enigszins kan benaderen, (met nog twee inhaalwedstrijden tegoed), lijkt niet voor de hand te liggen. Alhoewel de ploeg van trainer Joop Lankhaar afgelopen zaterdag thuis de derby tegen LSVV ’70 zich de (Leidse) kaas lelijk van het brood liet eten. In de tweede periode staat Woubrugge er goed voor en is dit iets waar zij zich zeker primair op kunnen blijven richten. In die periode zijn de groenwitten nog ongeslagen, scoren er lustig op los en er werd nog geen enkele tegengoal geslikt. Ook een plaats bij de bovenste vier blijft ruimschoots onder handbereik en geeft recht op de nacompetitie.  Voorlopig eerst zaterdag maar eens zien te winnen van Football Factory dat in de heenwedstrijd de punten middels een 3-4 zege mee nam uit de polder. Maar of de veel lager geklasseerde ‘Factory’, dat de laatste maanden nauwelijks punten sprokkelt, in staat is om dit te herhalen mag in twijfel worden getrokken.

 

LSVV ’70-Leidsche Boys

Een van de vele stadsderby’s van dit seizoen. Voor de studenten valt er nog wat te verdienen want een vierde plaats is nog steeds een reële optie. Een plaatsje in de nacompetitie bemachtigen lijkt een terechte doelstelling omdat de studentenploeg niet het zwaarste programma meer heeft. Afgelopen zaterdag kwamen zij op de Mors verrassend voor de dag door koploper DoCoS in eigen huis pootje te lichten. De eerste (thuis)nederlaag voor de wit-roden. Een behoorlijke opsteker dus voor de mannen van Wim Mugge. Voor de ‘Boys’ lijkt het op een zonder veel verdere schade van het seizoen uit te draaien. In de wetenschap dat er vanuit de kelder (de 4e klasse) niet gedegradeerd kan worden, kan het in principe onbevangen aan  elke wedstrijd beginnen daar waar de druk bij de opponent ligt. Op papier is de thuisclub echter wel favoriet. Naar boven wordt er nauwelijks nog gekeken, want de ploeg van Henk de Cler komt al maanden maar moeizaam tot driepunters.

 

VVSB-DOCOS

Het affiche VVSB-Docos belooft een topper te zijn. Beide teams toonden zich van meet af aan de besten en logischerwijs gaat het daarom zaterdag tussen de nummer twee en een. Nacompetitie is al in de pocket voor de Noordwijkerhouters en Leidenaren. Nacompetities zijn echter de loterij waarvan de uitkomsten niet te voorspellen zijn en via een kampioenschap is rechtstreekse promotie altijd nog de meest begeerde weg. DoCoS ligt hierop een aardig stukje voor op de geelpaarsen die op de eigen Boekhorst bij winst de spanning voor de finale van het seizoen echter nog kunnen opvoeren. Bij winst komt de VV Sint Bavo in theorie op 1 punt van de koploper. Met dien verstande dat het de twee inhaalwedstrijden die het nog tegoed heeft dan ook positief moet afronden. Het is dus niet alleen een prestigeduel, maar de laatste kans voor VVSB om nog een klein beetje zicht op de sterk presterende Leidenaren te houden. Alhoewel zowel VVSB als DoCoS afgelopen zaterdag niet echt geweldig presteerden. Docos liet het thuis tegen LSVV ’70 ‘eindelijk een keer’ afweten (1-2) en VVSB sneuvelde met 1-0 bij Blauw Zwart. De eerste ontmoeting eindigde overigens met 3-2 in het voordeel van de ploeg van Joop Lankhaar.

 

WARMUNDA-UVS

De wedstrijd op sportpark Overbos kan worden gekwalificeerd als een verplicht nummer tussen twee teams die beiden laag op de competitieladder staan en elkaar derhalve weinig ontlopen. Het bleek ook in de eerste wedstrijd in de Kikkerpolder waar de doelpunten als rijpe appelen uit de boom vielen. De meeste kwamen aan de Leidse kant terecht, vijf stuks, en de Warmonders vonden vier keer het net. Wel aardig voor de getrouwen langs de lijn als er nu ook weer veel wordt gescoord, dan kan het nog leuk worden. Want van spanning blijft een dergelijke ontmoeting verstoken. Een wedstrijd dus die ‘om des keizers baard’ gaat.

 

HAZERSWOUDSE BOYS-ZESTIENHOVEN

In 4B gaat het de laatste weken bergafwaarts. De ploeg van Ed Kluivers verloor vier keer op rij en er zit niets anders op dan het seizoen af te sluiten zonder zicht op een prijsje. De terugval heeft deels te maken met de ziekenboeg, waarmee de zwartwitten al maanden te maken hebben. Toch zal Kluivers met een wat beter gevoel willen vertrekken. Komende zaterdag wacht een zware kluif als gastheer van Zestienhoven. Het eerste duel werd gewonnen door de nummer twee (3-2). Mochten de Boys eindelijk weer eens kunnen winnen dan zit er wel een bloemetje in vanuit Alphen. De formatie van Ted van Berkel, Alphia, is immers koploper en zij zijn vanzelfsprekend gebaat bij een nederlaag van Zestienhoven.

 

Zondag:

 

ROODENBURG-DOCOS

Roodenburg-Rijnland resultaatOp sportpark Noord zal het er DoCoS alles aan gelegen zijn om van dit seizoen nog iets te maken. Een huidige goede positie in de tweede periode biedt nog perspectief op een toetje. Blijven winnen is dan wel een vereiste. Maar zal stadgenoot de blauwzwarte huid wel zo makkelijk verkopen? Leven er uit prestigeoverwegingen nog revanchegedachten na de 2-1 nederlaag in de heenwedstrijd? Bij de gastheren wordt er eveneens nog gehoopt op een verlenging van het seizoen. De laatste weken zit de ploeg van Robin van Wieringen namelijk ook in de lift, dus het kan een aardige clash worden. Vorig seizoen was de eerste winst ook voor Docos (2-0) en kreeg het in de return met 3-1 op de rode broek. Als de geschiedenis zich herhaalt zal het perspectief voor het team van trainer Ton van der Bijl beduidend minder worden.

 

VAN NISPEN-FC RIJNLAND

Van Nispen is in principe nog een titelkandidaat al bedraagt de kloof met koploper SEP momenteel vijf punten. Na het gelijkespel van SEP bij GOL Sport  is er nog wel hoop voor de Zilkers. Nacompetitie heeft het team sowieso  al in de broekzak, maar alleen de titel geeft zekerheid voor de lonkende derde klasse. Voor ‘de Rijnlanders’ is er nog enige eer te behalen voor de periodetitelstrijd, maar of de kans op succes groot is valt te bezien. Zo kon de ploeg van Ronald Mink niet voorbij komen aan hekkensluiter Warmunda afgelopen zondag. De Zilkers die hun jubileumjaar zo graag met een kampioenschap willen afronden, zijn op eigen bodem sterk favoriet. Alhoewel het favoriet zijn niet altijd in werkelijkheid op de groene mat wordt bewaarheid. Al helemaal niet in deze onberekenbare vierde klasse.

 

ALTIOR-GOL SPORT

Wie de stand bekijkt van de vierde klasse kan constateren dat zes clubs wel heel erg aan elkaar gewaagd zijn. Al deze clubs hebben negentien punten, zo ook Altior en GOL Sport. De Leidenaren hadden in de voorbije speelronde SEP voor de tweede keer kunnen verslaan, maar de scherpte ontbrak maar weer eens bij de volgelingen van Taoufik Maatoug. De 1-1 werd daardoor als een tikkeltje teleurstellend gezien. Het zegt veel over de mogelijkheden van GOL Sport, dat overigens toch iets betere papieren heeft dan de andere clubs op negentien punten. Er staat namelijk nog een wedstrijd open voor de mannen van de Leidse kade. Op eigen veld ging het niet goed. De Langeraarders wonnen met 2-3.

Docos ASC resultaatASC-BERNARDUS

Niet lang geleden bevond ASC zich op de vierde plek met vooruitzichten om op het ereschavot uit te komen. Bernardus moest ASC toen nog boven zich dulden, maar ondertussen zijn de rollen omgedraaid. De ploeg uit Hazerswoude staat nu vierde met drieëntwintig punten, terwijl ASC ook al deel uitmaakt van de groep met ploegen die op 19 staat. Op doelsaldo is de formatie uit Oegstgeest tiende en zo snel kan het dus gaan in deze merkwaardige afdeling. Het eerste treffen was een prooi voor ASC (2-3). Mocht er ook nu worden gewonnen door de mannen van Raymond Noordam dan komt plek vier dus weer in zicht. Het kan verkeren..

 

SEP-LEIDSCHE BOYS

Nog altijd is SEP de grootste kanshebber voor de titel. Wel had de ploeg het zwaar in Leiden bij GOL Sport, maar het puntje werd toch in de knip gestoken. Leidsche Boys is van het pad af en is de voorbije maanden steeds verder weggezakt op de ranglijst. Dit betekent inmiddels dat enkel Warmunda nog minder punten vergaarde. Trainer Richard de Graaf kondigde na de verloren wedstrijd bij Bernardus (4-2) maatregelen aan voor de komende zondag. Of SEP nu de borst moet nat maken, valt te bezien. Zeker ook omdat de eerste wedstrijd in een kansloze 0-3 score eindigde in het voordeel van de lijstaanvoerder. Maar misschien is dit juist het moment van ommekeer voor de roodwitten die er alles aan zullen doen om niet weer als laatste te eindigen.