voorbeschouwing167x60Dit seizoen gaat onze redactie weer voorbeschouwen, maar wel op een andere manier. Binnenkort daar meer over. Deze week in elk geval de focus op de duels in de eerste en tweede klasse, van clubs die zijn aangesloten bij deze website. Ook FC Boshuizen komt aan de orde. De Leidenaren spelen zondag hun eerste thuiswedstrijd voor eigen publiek in de hoofdklasse.

 

ZATERDAG 15 SEPTEMBER

EERSTE KLASSE B

RCL-VOORSCHOTEN ‘97

Beide teams kenden een onfortuinlijke start van het seizoen. Niet alleen de nederlaag, maar ook de wijze waarop kwam aan als een tik op de neus. RCL sneuvelde bij Forum Sport en Voorschoten ’97 bleef in eigen home tegen GHC met lege handen achter. De parallel kan worden doorgetrokken want zowel het team van Ben Kottenhagen, de nieuwe man aan het roer van de Racing, maar ook diens collega Marcel de Hoogt zagen hun team in de 93e minuut alsnog onderuit gaan. Even balen dus. Zaterdag staan de ongelukkige ‘losers’ op De Bloemerd tegenover elkaar. Wie zal er na ruim anderhalf uur ballen de gelukkigste zijn of delen zij in deze regioderby de punten? Het redelijk vernieuwde en jonge team uit Voorschoten of RCL dat van enkele oudgedienden afscheid nam waaronder Wiliam van Vliet (UVS), Thom Wijnalda (Noordwijk), Daley Windhorst (Nootdorp), Frank van der Marel (lager elftal) en Mathijs de Vreede (lager elftal). De groen-gelen moeten onder meer het vertrek van Maurice Fransen (gestopt), Patrick Duarte, Mathijs Keemink (lager elftal) en Remco Dubbeling (lager elftal) dit seizoen zien te compenseren. De formaties die elkaar vorig seizoen troffen wonnen beiden eenmaal in de tweestrijd. Op Adegeest werd het 4-1 voor de thuisclub en RCL nam met 2-1 revanche. Waarschijnlijk zullen de teams elkaar ook nu weer niet veel ontlopen, zo wordt verwacht door de kenners. Wel wordt Voorschoten’97 uiteindelijk ingeschaald in het linkerrijtje. RCL lijkt zich juist op te moeten maken voor het rechterrijtje.

 

GHC-ZWALUWEN ‘30

‘De ultieme trap van Van Leeuwen’ kopte het Leidsch Dagblad afgelopen maandag. Deze ultieme trap deed Voorschoten ’97 de das om en derhalve kaapte GHC de punten mee naar De Vliet. Al dan niet verdiend? Daar malen de tricolores niet om. Zij gaan zich nu richten op het duel met Zwaluwen ’30 dat de ouverture van het seizoen eveneens winnend afrondde. Met minimaal verschil (1-0) werd Aalsmeer kantje boord aan de kant geschoven. Opvallend overigens hoe weinig er in de eerste speelronde de touwen werden gevonden. Zullen ze zaterdag op De Vliet vaker gaan bollen? Zijn de schutters van Dennis Olman en Kees van Tongeren er klaar voor en keept Jeffey Loozen weer een goede pot? Wordt de van GDA overgekomen routinier Jeffrey Rutten vaker gevonden? Gaat de voormalige hoofdklasser uit Hoorn met de snelle van RKAV Volendam gekomen Jaap Molenaar het lastig krijgen? Moeilijk te voorspellen want beide teams hebben geen ‘onderling voetbalverleden’. Daarom zou het best wel eens interessante ontmoeting kunnen worden.

 

FC RIJNVOGELS-WV-HEDW

Afgelopen zaterdag heerste er een hallelujastemming op sportpark Middenmeer in Amsterdam. Promovendus WV-HEDW (kampioen van de 2e klasse A) trakteerde het thuispubliek op een ‘leuke wedstrijd’ die met 3-2 van BVCB werd gewonnen. Bij de Katwijkse aanhang die haar favorieten bij DSO – eveneens kampioen en dus promovendus – met 1-2 aan het langste eind zagen trekken, heerste eveneens een voldaan gevoel. Met een kanttekening. De mannen van Hein van Heek en Huig Hoek domineerden de eerste helft volledig maar vergaten de 0-1 marge te verruimen. Na de 1-1 van de veel scorende spits Niels Schoonen veerden de gastheren op, maar verloren de pot na een ongelukkige klutsbal in de fase dat de Vogels zich weer herpakt hadden. Wederom werden er kansen op meer om zeep geholpen en mochten de Katwijkers zich gelukkig prijzen dat het in de slotfase door het oog van de naald kroop. Op de nieuwe kunstmat van De Kooltuin die zaterdagmiddag officieel wordt geopend, zullen de rood-witten ongetwijfeld hun enthousiaste opponent een kunstje willen flikken. Met de vorm uit het eerste bedrijf bij DSO en een scherper afgesteld vizier lijkt de thuisclub vooralsnog favoriet in dit treffen. Resultaten uit het verleden –enkele jaren geleden speelden de teams in de eerste klasse van West 1 tegen elkaar – zijn volgens een bekend gezegde geen garantie voor de toekomst.

 

ZONDAG 15 SEPTEMBER

Hoofdklasse A

FC BOSHUIZEN-DE ZOUAVEN

Geen lekker begin van de competitie voor Mario Koswal en zijn mannen. In Amsterdam werd het door De Dijk aan de dijk gezet. De 3-1 nederlaag die werd geslikt smaakte toch wel enigszins bitter want na een goede eerste helft waarin het team op voorsprong kwam, betekende een ‘ongelukkige pingel’ de ommekeer in de wedstrijd. En van de derde treffer (al dan niet buitenspel) werd de groep ook niet vrolijk. Lichtpuntje: er werd aanvankelijk goed gevoetbald. Minpuntje: uit balans geraakt na de dubieuze strafschop. Wil het elftal lekker mee gaan draaien zal het ook met tegenslagen om moeten kunnen gaan. Nieuwe ronde, nieuwe kansen als zondag De Zouaven uit Grootebroek naar De Kade komt. De Noord-Hollanders wisten hun eerste duel tegen Goes met 1-0 naar zich toe te trekken. In het vorige seizoen eindigden zij als vierde met een behoorlijk puntenaantal. Dus is het zeker niet de minste tegenstander die de geel-blauwen tegenover zich zullen vinden. Maar de jongens hebben nog iets recht te zetten na afgelopen weekend. En wellicht ook lering getrokken uit de tweede helft waarin en waarom het mis is gegaan. Voor FC Boshuizen wordt het de eerste wedstrijd in de historie in de hoofdklasse op eigen bodem. Niets leuker om dat heugelijke feit luister bij te zetten dan met drie punten!

 

Eerste klasse B

UVS moest zo ongeveer als eerste een tegendoelpunt incasseren in de openingswedstrijd. Er stond nog geen minuut op het scorebord of Poortugaal was al op voorsprong gekomen. Niels van den Burg, doelman van de blauwwitten, was er in de nastoot op deze website zeker van dat er sprake was geweest van buitenspel. De vlaggenist werd echter genegeerd door de leidsman. Dat weerhield UVS er niet van om het spel in handen te nemen en de betere te worden van de gastheer. De verdiende gelijkmaker liet lang op zich wachten, maar kwam er uiteindelijk via Tahir Akhamrane, al jarenlang een vaste waarde bij Uit Vriendschap Saam. Komende zondag wacht UVS de eerste thuiswedstrijd en op voorhand mag worden gesteld dat de Leidenaren de underdog zullen zijn tegen Alphense Boys. De Alphenaren werden zoals bekend een klasse teruggezet na de ongeregeldheden tegen Haaglandia en dat terwijl de topklasse bijna voor het grijpen was geweest. De roodwitten willen het verloren terrein zo snel mogelijk heroveren en openden in dat opzicht overtuigend tegen laagvlieger PFC (4-0). De laatste keer dat de ploegen elkaar tegenkwamen was in het seizoen 2008/2009. Alphense Boys werd kampioen en ging naar de eerste klasse, UVS degradeerde dat jaar naar de derde klasse. Een dieptepunt in het bestaan van de club die tegen het 100-jarig bestaan schurkt (april, 2014). In Leiden werd het destijds 1-4, waarbij Jens Toornstra een hoofdrol voor zich opeiste.

 

Tweede klasse C

VOORSCHOTEN ’97-GONA

Trainer Mo Bougrine zag zijn team in de openingswedstrijd bij Foreholte goed weg komen. Bougrine, zelf ook trainer in Voorhoutse dienst geweest, was niet geheel tevreden maar kon ongetwijfeld leven met de 2-2 uitslag. Kort voor tijd redde invaller Nikifor van Rijn een punt voor de groen-gelen. De debutant in de tweede klasse C die vorig jaar na een miserabele start in één lange sprint naar de titel raasde, was de betere ploeg. In de Voorschotense afweerlinie klopte het niet altijd en voorin werd er niet veel klaar gestoofd. Tijd dus om zondag het bezoekende GONA te laten zien wat de ploeg wel in huis heeft. Dat zal ongetwijfeld ook nodig zijn want de Hagenezen behoorden vorig seizoen tot de subtoppers en verspeelde op een haar na de tweede periode. Dus op Adegeest kan men flink aan de bak en zal winst prettig zijn om wellicht een rol van betekenis te gaan spelen. GONA werd vorig jaar met 1-0 verslagen door het elftal van Bougrine.