Home Uit de oude doos Oude clubhelden Leendert de Goeij (61) volgt de bal nog op de voet

Leendert de Goeij (61) volgt de bal nog op de voet

header interview vd week

header interview vd weekZijn kleurrijke voetbalcarrière ligt al enkele decennia achter hem. Ook al is hij sinds vijfentwintig jaar intensief met een andere balsport bezig, hij is nog up-to-date wat betreft de voetbalsport en met name in de regio. De man die destijds het beroep van golfleraar koos, volgt ook de ‘echte’ bal nog op de voet. De Goeij heeft op een kille ‘voorjaarsmiddag’ zojuist een aantal senioren op de golfbaan van Ter Specke in Lisse weer het een en ander bij gebracht. Hij neemt rustig de tijd om even in zijn voetbalverleden te duiken.

 

ASC

 

Als hij aan de praat raakt komt de spraakwaterval los. De in zijn jeugd bij ASC begonnen ex-profvoetballer zegt er een boek over te kunnen schrijven. Zijn relatie met ASC (Ajax Sportman Combinatie) waar hij voortvarend de jeugdteams doorliep, eindigde niet elegant. ,,Wij waren toen één van de beste A-juniorenteams uit de regio en speelden tegen Quick Boys en andere topverenigingen”, weet hij als de dag van gisteren. ,,We behaalden diverse kampioenschappen.” De talentrijke middenvelder kwam in het eerste en vroeg al snel overschrijving aan naar UVS.  Ja, waarom zou je het niet hogerop zoeken als er een talent in je schuilt. Het was nog voordat ASC (die hij gekscherend ook wel als een klaverjasclub betitelt) nacompetitie zou spelen, hetgeen op het moment van de aanvraag voor de overgang nog niet bekend was. ,,Dat schoot blijkbaar in het verkeerde keelgat bij het toenmalige bestuur en ik werd gelijk niet meer opgesteld”, is De Goeij nog enigszins verontwaardigd. Het blauwwit gestreepte shirt zou hij echter niet om de schouders kunnen trekken. Er was toen een en ander mis bij de club. ,,Dus ging het feestje niet door”,  glimlacht de spraakzame Leendert. ,,Het werd Ter Leede. Daar heb ik een jaar gevoetbald voordat ik naar Telstar ging. Trainer Joop Castenmiller vroeg mij om op zondag voor de club te gaan scouten. Hij zag het wel zitten in mij en uiteindelijk kwam ik ook in het eerste van ‘de witten’ terecht. Kees Guyt en John Verschoor waren spelers die hij voordien als scout had ontdekt.

 

Jong Oranje

 

Leendert de Goeij resultaatDe glans van de ster van De Goeij straalde bij Telstar zodanig, dat George Knobel ,de toenmalige bondscoach van Jong Oranje, hem selecteerde  voor zijn ‘jonkies’. Een hele eer voor de geboren Oegstgeester die samen met Jan (tje) Peters, Hugo Hovenkamp en Hans van Breukelen om maar een paar bekende namen te noemen, ‘een fantastische leerperiode’ heeft gehad. Hij heeft pretoogjes als hij ook en passant laat vallen dat hij in die tijd nog iets heeft geleerd: het goudgele gerstenat werd ontdekt. Over ontdekken gesproken. Meerdere ogen uit de voetbalwereld waren toen op hem gericht. FC Twente, Monaco en Sparta dongen naar zijn gunsten. Leendert bezweek voor de laatste club waarover hij nu nog vol passie kan praten. ,,De mooiste club die ik ken”, is hij gedecideerd.

 

 

 

Transfer

 

In die jaren ging het er blijkbaar allemaal wat simpeler aan toe dan tegenwoordig waar soms met ‘absurde bedragen’ wordt gesmeten. ,,Wist ik wat een transfersom was”, bekent De Goeij. ,,Ik moest voor een gesprek komen want zij wilden mij graag bij Sparta hebben. Er werd een salaris geboden en ik ben er gelijk mee akkoord gegaan, want ik kon bij Sparta het dubbele verdienen, dus ging ik er op in”, schetst hij de gang van zaken van weleer. ,,Dat salaris bedroeg zonder winstpremies toen veertig duizend nog Hollandse guldens op jaarbasis.” Een beetje prof komt er tegenwoordig waarschijnlijk z’n bed niet meer voor uit.

 

Louis van Gaal

 

Bij Sparta heeft Leendert zijn mooiste jaren gekend. Drie jaar was hij ‘kasteelheer’ en bekende spelers uit onze regio waren teamgenoten van hem. Wout Holverda, Anton Marijt, Arie van Staveren en Bert Jansen zijn namen die de oudere generatie nog bekend in de oren zullen klinken. Bij het noemen van Bert Jansen neemt De Goeij even de tijd. ,,De beste speler waar ik zelf ooit mee heb gevoetbald. Bert was bescheiden, trad nooit op de voorgrond maar stond er altijd. Een voorbeeld voor velen. Gedreven tot op het bot, zelfs in simpele oefenpotjes. Voor hem heb ik het meeste bewondering”, blikt Leendert terug naar de tijd waarin de ‘Leidse jongens’ altijd met elkaar mee naar Rotterdam reden. Luxe auto’s? Nooit van gehoord. Twee jaar later kwam Louis van Gaal over van het gedegradeerde Telstar. ,,Ik heb niet met hem gevoetbald, maar hij mocht bij mij komen voetballen” grijnst de sappig vertellende Leendert. ‘Hij stond eerst niet eens in de basis”. Weer die pretoogjes als De Goeij dit aanhaalt.

 

Bewondering

 

Zoals gezegd had Leendert bewondering voor Bert Jansen als speler en als mens en ook Piet Keizer (Ajax) en Andres Iniesta (Barcelona) zijn spelers waar hij respect voor had en heeft. Van de trainers die hij in z’n voetballoopbaan heeft mee gemaakt steekt Cor Brom er boven uit. ,,Hij was een soort Rinus Michels. Eerlijk en duidelijk, recht door zee”. Een type dus dat Leendert erg goed lag. Zelf straalt de prof van weleer uit dat er best wel een vleugje humor in het leven mag zitten, maar hij komt over als een man die niet van sjoemelen houdt. De Goeij vertelt verder. Eigenlijk bewondert hij elke speler die normaal doet.

 

Cultuur

 

Na drie jaar Rotterdam lonkte het avontuur over de Plas. Sheffield United lijfde hem in, de man die één zwak punt had en dat was koppen. Hij doet er nonchalant over. ,,Mijn vader zei altijd: koppen is niet goed voor je hersens.” De wijze waarop De Goeij dit zegt stelt de lachspieren onwillekeurig weer in werking. Maar over zijn twee seizoenen  bij de Engelse club is hij uiterst serieus. ,,Een heel andere cultuur, een geweldige ervaring”, klinkt het vol lof. De reis van de voetbalnomade was nog niet ten einde want weer terug op vaderlandse bodem streek hij neer in De Adelaarshorst, de thuishaven van Go Ahead Eagles. ,,Weer een andere cultuur maar een ontzettend gezellige club”, is de recensie over de Deventenaren. Leendert werd dertig en de Deventer koek raakte op. Hij keerde terug naar de vertrouwde omgeving en trok de outfit aan van de club waar hij na zijn ASC periode graag naar toe wilde maar dit – zoals eerder beschreven – niet door ging. Samen met mannen zoals Bert Jansen, Wijnand Sloos, Leon Meijs, Theo van Seggelen en Ton Kamphues heeft Leendert er anderhalf seizoen nog gebald, totdat trainer Gerard Désar het blauwwitte schip verliet. Matroos De Goeij ging mee van boord. De cultuur van de nieuwe trainer Melbi Raboen stond hem niet aan. ,,Ik kon niet tegen zijn asociale gedoe. Een trainer die zegt dat je iemand af moet schoppen omdat hij gevaarlijk kan zijn, ligt mij niet”, en bij de herinnering hier aan kijkt Leendert bedenkelijk. Het betekende ook dat De Goeij zijn kistjes aan de wilgen hing. Wel schreef hij zich veel later pas in voor De Club van Honderd bij UVS.

 

Hoogtepunt

 

Een carrière als die van De Goeij kent ongetwijfeld ook hoogtepunten. Naast het spelen in Jong Oranje steekt zijn debuut als profvoetballer in het eerste van Sparta er toch bovenuit. ,,Het was de eerste wedstrijd van het seizoen tegen AZ. Volle tribunes, dat gebeurt bijna nooit. En weet je waarom? Omdat Willem van Hanegem bij AZ was gaan spelen en daar kwamen al die Feyenoorders nog voor.” De Goeij grijnst. ,,Vast en zeker niet voor mij. Wel leuk om tegen Willem te spelen. Een schouderklopje en een babbeltje vooraf. ,,Leendert, laten we elkaar de ruimte geven”, was de deal. Achteraf werd deze met een ‘lekker biertje’ beklonken. Echte dieptepunten heeft de huidige golfleraar niet gekend of het moet zijn dat hij weer even terug denkt aan de korte kennismaking met de ‘voetbalvisie’ van Melbi Raboen.

 

Eerste liefde

 

Niet lang geleden was er een reünie van oud-ASC-ers. Herinneringen werden opgehaald en het was ‘een ontzettend leuk’ weerzien. De band met de Ouwe Jongens is er nog steeds. Jammer dat er zo weinig aanwas is”, betreurt Leendert de huidige situatie bij zijn eerste liefde ASC, de  vereniging die ooit aanzien had in Leiden en omstreken.

 

Ontwikkelingen

 

Ondanks dat hij meer op de golfbaan is te vinden dan langs de lijn op de velden, volgt hij het voetbal in de regio op de voet. Van week tot week. Hij ruikt nog regelmatig het gras van De Roodemoolen (Ter Leede) en van Ter Specke (FC Lisse). Hij vertelt je exact de uitslagen, zelfs van de reserveteams. Over de ontwikkelingen van het zondag- versus het zaterdag voetbal: ,,De maatschappij is veranderd. Ook de mentaliteit. Op zaterdag lekker voetballen en een biertje drinken. De zondag is er voor de vrouwen en het gezin. Ook kijken er steeds meer mensen op zondagmiddag naar Eredivisie Live”, somt Leendert een aantal redenen op waarom in zijn visie deze ontwikkeling niet meer te stoppen is.

 

De Goeij is dan al lang geleden gestopt als voetballer, zijn passie voor het golfen is echter nog niet voorbij. Hij geniet nog volop van ‘het buiten’ zijn en gezellig met senioren de club (niet te verwarren met vereniging) te koesteren. Leendert de Goeij: een man die nog volop van het leven geniet.