interview167x60Ook dit seizoen komen de Oude Clubhelden weer voorbij. Vooral in de winterperiode gaan we er de nodige aandacht aan besteden. Onze redactie trapt nu al af met Mat Keereweer. Hij heeft er even de tijd voor genomen om oude herinneringen van vroeger op te halen. Keereweer, doelman van Roodenburg in vervlogen tijden. Eén van de beste – zoniet de beste – keepers die in de jaren ’60 en ’70 in de Leidse regio. Hij werd niet voor niets in het toenmalige Leidsch Elftal gekozen. ,,Een hele eer in die jaren.”

Das war einmal

Mat haalt een aantal foto’s uit z’n binnenzak en toont er de keiharde bewijzen van. Zwart-wit nostalgie ten top. Reddingen van allure bevestigen dat hij inderdaad als een getalenteerde sluitpost aan het werk was. En dat onder toeziend oog van dikke rijen toeschouwers langs de lijn. Das war einmal, tijden die bij het amateurvoetbal op lager niveau van nu nauwelijks denkbaar zijn. ,,Vroeger hadden de mensen niets anders op zondag en leefden ze naar de wedstrijden toe. Tegenwoordig hebben ze zoveel andere dingen te doen en wordt het voetballen overvloedig via de TV in de huiskamer gebracht” , ziet hij als vele anderen de oorzaak van de enorme terugloop in de aantallen toeschouwers die heden ten dage nog hun cluppie trouw zijn gebleven.

Herinneringen

De mooie en succesvolle jaren waar Keereweer met genoegen aan terug denkt waren met name te danken aan het succes van de blauw-zwarten die decennia geleden vanuit de Leidsche Hout naar Sportpark Noord verhuisden. Mannen als Sam den Os, Piet Polanen en Cor Pennenburg waren zijn teamgenoten. Aan ‘De Hout’ bewaart Mat mooie herinneringen.,,Wedstrijden tegen het Nederlands Militair Elftal op Koninginnedag, volle bak langs de lijn. Oefenwedstrijden tegen Xerxes/DHC met Eddy Treytel en Willem van Hanegem en als sparringpartner tegen Ajax spelen. Met Johan Cruyff en Sjakie Swart. Dat waren nog eens tijden man”, glimlacht hij zichtbaar met het ophalen van deze bijzondere herinneringen. Maar dat was pas een aantal jaren nadat hij op zijn 16e zijn debuut in de hoofdmacht had gemaakt. Nadat hij de jeugd van Roodenburg succesvol had doorlopen kwam voor hem het grote moment. Keereweer werd ontdekt tijdens een schoolvoetbaltoernooi. Een oom van hem, bestuurslid van Leidsche Boys, richtte toen een elftal op waarin de jonge Mat zich direct al onderscheidde. De basis van zijn succes.

Applaus

Mat Keereweer resultaatZoals gezegd debuteerde Keereweer al op z’n zestiende in het eerste. Het was uit bij Laakkwartier in Den Haag en bij winst zouden zij kunnen promoveren. Maar het werd 0-0. ,,Ik had een paar geweldige reddingen in huis. Ondanks de teleurstelling oogstte ik ‘als dat broekie onder de lat’ applaus van de toeschouwers. Dat was nog een genieten joh.” Mat glimt wederom. Genietend van de koffie met wat lekkers er bij. Het was in de goede jaren van Roodenburg ook smullen voor de stevig gebouwde doelman. Promoties van de vierde naar de eerste klasse staan hem nog op het netvlies. Speelde hij zich dan nooit in de kijker van andere clubs?

 

Spijt van

Ooit was er contact met de toen nog ‘grote broer’ UVS dat betaald voetbal speelde. Een overstap is er nooit van gekomen. ,,Voor die paar centen liet ik mijn club en mijn vrienden toen niet in de steek”, licht de gewezen keeper toe. ,,Maar ik had er achteraf wel spijt van want het was misschien wel een opstapje geweest om meer te bereiken”, bekent hij openhartig. ,,Later speelden we in de poule met onder andere Elinkwijk en RBC om het landskampioenschap. Tegen RBC waren er scouts uit Oostende maar ik bleek toen achteraf te oud.” Hij slikt even en werkt tevens het laatste hapje weg. “Kijk” en hij toont weer een paar zwart-wit prenten. ,,In de lucht had ik alles. Hier zelfs met één hand. Als ik omhoog ging bleef de rest staan, ze waren toch kansloos”, en een lichte grinnik kan hem niet worden ontzegd.

Afgeschreven

Op een geven moment –het jaartal schiet hem even niet te binnen- maakte Roodenburg kans om vanwege een herindeling van de klassen de kans op promotie naar het betaalde voetbal te maken. Dan moest het team echter wel bij de eerste acht eindigen. Keereweer met enige rancune: ,,Maar ze moesten zo nodig verjongen en jongens als Cor Pennenburg en ik werden afgeschreven. Het betekende tevens het einde van de succesvolle carrière bij zijn club. Laat ze  nou niet bij de eerste acht eindigen”! Mat schudt het hoofd. ,,Een verkeerde beslissing.”

In de loop der jaren zonk het blauw-zwarte vlaggenschip naar lagere regionen en heeft nimmer meer het niveau gehaald van de jaren toen er ene beer als Keereweer in de kooi stond. In de kooi van de volksclub uit Leiden met veel spelers uit de wijk De Kooi.

Trainen en comeback

Voetbaldier Mat Keereweer hing de voetbalkistjes aan de wilgen en paste die van een trainer aan. Zij pasten. Zelf heeft hij nooit speciale keeperstraining gehad. ,,Ik was een schietschijf op de trainingen. Ze schopten de ballen vaak zo hard als ze konden tegen m’n donder”, weet hij nog. Wellicht was Mat dan toch een natuurtalent dat het ‘keepersvak’ in zich had. Zelf toen dus het trainersvak in. VWS (bestaat al lang niet meer), Sleutels, Stompwijkse Boys en MMO heeft hij onder z’n hoede gehad. Bij min of meer toeval ging hij even bij Leidsche Boys (toen nog aan de Boshuizerkade) langs om mee te trainen. De toenmalige trainer verliet vanwege werkzaamheden de club en Keereweer nam het roer over. Bij gebrek aan een keeper heb ik op m’n vierenveertigste zelfs nog m’n comeback in het eerste van Leidsche Boys gemaakt.” Wederom die glimlach, heerlijk om te zien!

Voetbal in Leiden

Keereweer komt nog wel regelmatig op sportpark Noord. Het gevoel van vroeger is niet meer zo als toen. De club speelt met de zaterdagtak en de zondagtak geen vooraanstaande rol in de Sleutelstad. Leiden, de stad die voetbal op hoog niveau ontbeert. FC Boshuizen maakte wel de stap naar de hoofdklasse en UVS en GHC spelen in de 1e klasse. Dan houdt het wel zo’n beetje op. Toch liepen er in Leiden ooit talenten rond. Heeft Roodenburg zelf immers niet de profs Wout Holverda, Bert Jansen en Wim Rijsbergen –zelfs goed voor Oranje- niet uit haar stal afgeleverd?  ,,Maar ook met toen bekende namen als de gebroeders Heijmans en Neuteboom hadden we in Leiden een goed team op de been kunnen brengen. Verwijtend: ,,De gemeente heeft er nooit achter gestaan. In de dorpen is dat allemaal veel beter geregeld. Daar wordt voetbal gesteund” en hij noemt de voorbeelden en spreekt over de Duin- en Bollenstreek waar amateurclubs in de top meedraaien. Druk kan hij er zich nu niet meer om maken. Het is passé voor de man die ‘in de lucht de baas was’.