vrijdag, april 19, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 3)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 3)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. Twee bekende voorbeelden, om er wat te noemen, uit de Leidse regio zijn Dirk Kuijt en John Heitinga. Zij werden plotseling een professional en konden van voetbal hun werk maken, maar hoe zouden ze het momenteel doen in het profvoetbal? In de rubriek ‘Van amateur naar prof’ volgt de redactie wekelijks de profs afkomstig uit de Leidse regio. Dit maal een terugblik op afgelopen weekend.

 

Jens Toornstra verloor afgelopen zondag met FC Utrecht nipt in De Kuip van Feyenoord (1-0). Daardoor werden de Domstedelingen op de ranglijst voorbij gestreefd door de Rotterdammers. Een matige veertiende plaats is momenteel veel te min voor Toornstra en zijn team. Aleksander Bjelica, ploeggenoot van de Alphenaar, moest de hele wedstrijd toekijken vanaf de bank.

 

Met Martijn de Zwart op de reservebank hield ADO Den Haag slechts een punt over aan het thuisduel tegen hekkensluiter NEC (1-1). Een zeer teleurstellend resultaat voor de Hofstedelingen. Dat vond ook een deel van de thuissupporters, die na afloop van de wedstrijd zelfs met witte zakdoekjes zwaaiden.

 

Erik Falkenburg en Ricardo van Rhijn waren verleden weekend beiden wel basisspelers voor hun ploeg. Falkenburg pakte een punt met Go Ahead Eagles in de ‘clash der nieuwkomers’ tegen Cambuur Leeuwarden (0-0), terwijl Van Rhijn (Ajax) werd afgedroogd op bezoek bij PSV (4-0). Beide spelers komen overigens komende zaterdag tegen elkaar uit in competitieverband als Ajax in de Arena Go Ahead Eagles ontvangt.

 

Op de buitenlandse velden was Dirk Kuijt – na drie weken van ‘droogte’ – weer eens trefzeker voor zijn club Fenerbahçe. In het met 4-0 gewonnen duel tegen Elaziğspor haalde de Katwijker in de 22e minuut de trekker over, waar zijn Senegalese collega-aanvaller Moussa Sow drie keer trefzeker was. Evenals Kuijt liet ook Garry Mendes Rodrigues  van zich horen over de grenzen. De voormalig speler van FC Boshuizen en momenteel actief voor Levski Sofia scoorde in de 60e minuut de 1-3 bij Chernomorets Bourgas en besliste daarmee het duel.  

 

Een regiogenoot waar we nog niets van hebben gezien is John Heitinga. De oud-speler van ARC zat wederom de hele wedstrijd op de bank bij Everton in de wedstrijd tegen West Ham United. Desondanks won zijn team wel met 2-3 op Boleyn Ground in Londen.

 

In de Jupiler League was Stanley Elbers, inmiddels weer terug van een blessure, invaller bij zijn ploeg Helmond Sport dat met 0-3 won van FC Volendam. Elbers verving in de 85e minuut Serhat Koç en kon zo zijn rentree maken in het team van Eric Meijers. Randy Wolters verloor met VVV-Venlo al voor de derde keer op rij. Dit keer was FC Emmen met 2-0 te sterk en werd Wolters na ongeveer twee derde wedstrijd eraf gehaald voor de Japanner Yuki Otsu.

 

Santy Hulst (oud-RCL) en Sven Verlaan (oud-UVS) konden elkaar afgelopen vrijdag ontmoeten in het duel tussen De Graafschap en Jong FC Twente, maar dat zat er niet van. Hulst maakt nog altijd deel uit van de ziekenboeg van de Superboeren, terwijl Verlaan nog geen enkele keer bij de selectie van Jong FC Twente zat.

 

Doelmannen Wesley de Ruiter en Cor Varkevisser deden het beiden prima afgelopen weekend. De Ruiter hielp zijn team (FC Den Bosch) naar een 2-1 zege op Jong PSV, terwijl Varkevisser (Telstar) een punt overhield aan de confrontatie op Woudestein tegen Excelsior (1-1).  

 

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl. Tot de volgende berichtgeving over Leidse en Leidse regiohelden.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read