zaterdag, april 20, 2024
HomeVan amateur naar profVan amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 4)

Van amateur naar prof: Leidse regiohelden over de ‘grenzen’ (deel 4)

-

Het zijn de talenten, met veel doorzettingsvermogen en geluk, die uiteindelijk doorbreken op het hoogste niveau en in het echte profleven belanden. Direct via BVO’s, via een amateurvereniging of via een andere weg. Twee bekende voorbeelden, om er wat te noemen, uit de Leidse regio zijn Santy Hulst en Randy Wolters. Zij werden plotseling een professional en konden van voetbal hun werk maken, maar hoe zouden ze het momenteel doen in het profvoetbal? In de rubriek ‘Van amateur naar prof’ volgt de redactie wekelijks de profs uit de Leidse regio. Dit maal een terugblik op afgelopen twee weken.

 

Jens Toornstra was de afgelopen weken weinig succesvol met FC Utrecht. Aan de laatste twee competitiewedstrijden hield de Alphenaar slecht een punt over. Zo verloren de Domstedelingen afgelopen zondag kansloos met 3-0 bij Ajax. Toornstra zelf was overigens wel succesvol. Eind september bezorgde hij FC Utrecht een punt tegen Roda JC door in de 86e de 3-3 binnen te schieten. Bovendien was de middenvelder twee keer trefzeker in het met 4-1 gewonnen bekerduel tegen FC Den Bosch. Ploegmaat Aleksander Bjelica mocht dan eindelijk zijn langverwachte debuut maken voor het eerste van FC Utrecht. Tegen Den Bosch (beker) kwam de negentienjarige verdediger als invaller binnen te lijnen. In competitieverband mocht Bjelica nog geen minuten maken, maar dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren totdat hij zich ook daar debutant mag noemen.

 

Ook keeper Martijn de Zwart kwam voor het eerst dit seizoen in actie namens ADO Den Haag. In de Kuip tegen Feyenoord (4-2 verlies) verving hij na 57e minuut zijn geblesseerde collega Gino Coutinho.

 

Erik Falkenburg en Ricardo van Rhijn kwamen elkaar twee weken geleden op het veld tegen in de Arena namens respectievelijk Go Ahead Eagles en Ajax. Voor de één liep dat verhaal beter af dan voor de andere. Van Rhijn verpletterde Falkenburg namelijk met 6-0.

 

Op de buitenlandse velden is Dirk Kuijt naast koploper met Fenerbahçe ook de lijstaanvoerder op de topscorerslijst. De voormalig speler van Quick Boys moet deze positie overigens delen met twee andere aanvallers, Hugo Almeida (Besiktas) en Omar Niasse (Belediyespor). Kuijt had twee weken geleden nog een belangrijk aandeel in de gewonnen uitwedstrijd bij Gençlerbirligi door de enige treffer te produceren.

 

De malaise van John Heitinga bij Everton blijft maar voortduren. De centrumverdediger kwam nog geen minuut in actie in de Premier League. Wel speelde hij in het League Cup duel met Fullham (2-1 verlies). Met Garry Mendes Rodrigues in de gelederen doet Levski Sofia het de afgelopen weken weer goed in de eigen Bulgaarse competitie. De oud-speler van FC Boshuizen kwam helaas niet tot scoren in laatste drie wedstrijden, maar desondanks wist hij met zijn ploeg 7 uit 9 te halen.

.

In de Jupiler League speelden Santy Hulst (De Graafschap) en Sven Verlaan (FC Twente) nog niet dit seizoen, in tegenstelling tot de andere vier regiogenoten op dit niveau. Doelmannen Wesley de Ruiter (FC Den Bosch) en Cor Varkevisser (Telstar) stonden weliswaar de afgelopen tijd onder de lat, maar zij konden niet voorkomen dat er alleen maar werd verloren. Zowel De Ruiter en Varkevisser werden uitgeschakeld in de KNVB beker en moesten de laatste twee competitiewedstrijden genoegen nemen met verlies.

 

Ook met Stanley Elbers (Helmond Sport) gaat het momenteel wat minder. De aanvaller lijkt het alleen nog maar van invalbeurten te moeten hebben. En ook daarin kon hij het verschil niet maken, want Helmond Sport verloor in de beker van de amateurs van IJsselmeervogels (3-2,n.v.) en ook in de competitie konden de Helmonders twee keer niet winnen (enkel een punt tegen Jong FC Twente, 0-0).

 

Ten slotte, Randy Wolters , uitkomend voor VVV-Venlo, ging als enige van de Jupiler League regiogenoten door in de beker. Bij FC Oss werd een nipte zege geboekt (1-2). Daarna deelden Wolters en VVV twee keer de punten (Fortuna Sittard, 1-1, en FC Almere City, 2-2).

 

Indien u nog meer regiogenoten weet die actief zijn als prof, stuur een mail naar redactie@leidenamateurvoetbal.nl.

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read