header ADO Den HaagHij is er geboren en getogen. In Nieuwkoop, het dorp in het groene hart van Holland met haar mooie plassen en uitgestrekte grazige weiden. Nu woont Arjan-van november 1969- met zijn gezin in Noorden op een steenworp afstand van waar zijn wieg heeft gestaan. In zijn mooie woning met een fraaie tuin waar hij trots op is, neemt de jeugdtrainer van Sparta Rotterdam even de tijd om terug te blikken op zijn voetbalcarrière.

 

Een carrière die op zijn 6e al begon toen Arjan het oranje-wit van Nieuwkoop over de destijds nog smalle schouders hees. De club die hij nog steeds via de media volgt, ook al komt hij er sporadisch. Maar oude liefde roest ook op afstand niet. Ook de interesse voor ARC, waar hij twee jaar het vlaggenschip bemande, is er nog steeds. Vandaag de dag is er nog een derde club bijgekomen waar Arjan iets mee heeft. NSV uit Noorden, zijn woonplaats. Logisch want zijn beide zonen voetballen er in de jeugd. Dat allemaal gecombineerd met zijn job als jeugdtrainer bij Sparta waar hij ook de rechterhand van hoofdtrainer Adrie Bogers is, vult het voetballeven van Van der Laan. Een leventje dat hem boeit en waar hij vol enthousiasme over kan praten.

 

Carrière

Arjan van der Laan resultaatZoals eerder vermeld strikte Arjan op 6-jarige leeftijd de voetbalveters. Het talent doorliep alle selectie elftallen bij zijn plaatselijke club met vlag en wimpel maar op zijn twintigste had hij iets van “eigenlijk wil ik meer”. Arjan klopte op de poort bij ARC dat hem graag inlijfde. Maar talenten in het amateurvoetbal ontglippen niet aan het spiedende oog van scouts en Sparta had een oogje op de goed presterende middenvelder die ook nog wel eens de rechterspits positie bezette. ,,Op het middenveld kwam ik toch beter tot mijn recht”, blikt hij terug. In de periode bij ARC werd Arjan geselecteerd voor het Nederlands amateurteam en een trip naar Nieuw-Zeeland was in die tijd een hoogtepunt voor de geboren Nieuwkoper. Het rood-zwart gestreepte ARC tricot werd na 2 seizoenen verruild voor het rood-witte Sparta tenue en hij vertrok naar het Kasteel. Het begin van een profcarrière op 22-jarige leeftijd. ,,Het eerste seizoen onder trainer Rob Jacobs was er een van: dan weer in de basis, dan weer op de bank. Of soms in het tweede meedoen”, schetst Arjan zijn eerste kennismaking met het profvoetbal. De eerste competitiewedstrijd die hij in de basis startte was tegen RKC. Uitslag 0-0. Het zijn momenten die wellicht niet in een dagboek staan, maar toch in het geheugen bewaard zijn gebleven. Het tweede seizoen met trainer Han Berger aan het roer gaf meer voldoening. Van der Laan had een goede voorbereiding achter de rug en dwong een basisplaats af. Hij speelde in een team met bekende namen van toen zoals de gebroeders De Nooijer, Edwin Vurens, doelman Edward Metgod en Winston Bogarde.

 

Met Sparta – toen nog in de eredivisie – bereikte hij de bekerfinale in 1996. Tegenstander PSV. Helaas ging deze verloren (uitslag 2-5) terwijl Sparta in de competitie twee keer van de Eindhovenaren had gewonnen. Vijf jaar later stond hij weer in De Kuip in zijn tweede bekerfinale. Nu in het tenue van FC Twente waar hij na de verloren bekerfinale met Sparta zijn voetbalkwaliteiten mocht etaleren en zijn geluk mocht beproeven en drie seizoenen in de hoofdmacht uit kwam. Met jongens als Sander Boschker, Scott Booth, Eric ten Hag en Jan Vennegoor of Hesselink (‘lange Jan’) betrad hij in 2001 voor de tweede keer de mat van de Kuip om de strijd om de KNVB Cup. PSV was de opponent. ,,Man wat was dat prachtig. Zoveel publiek, waarvan er 32.000 Tukkers waren. Wij wonnen na strafschoppen. Geweldig! Wat een sfeer, wat een entourage. Bij FC Twente heb ik overigens een leuke tijd gehad.” De mooiste herinnering uit die tijd was het eerste Europacup avontuur. Vanaf vliegveld Twente met een klein vliegtuig naar Polen en naar Zwitserland. ,,Het was een hele leuke belevenis, absoluut.” Dat zij in de tweede ronde naar het Zwitserse Grasshoppers mochten, was mede te danken aan de winnende treffer die Arjan in Polen maakte. De uitwedstrijd tegen Grasshoppers werd een deceptie want er werd met 4-1 verloren. In de return leek Twente na een 3-0 voorsprong nog kansrijk maar kwam uiteindelijk niet verder dan 4-2, hetgeen uitschakeling betekende, de twee treffers van Arjan ten spijt.

 

ADO Den Haag

Daarna volgde de terugkeer naar het westen des lands waar –toen nog in de eerste divisie spelend – ADO Den Haag zijn nieuwe werkgever werd. Met ‘De Ooievaars’ werd hij in dat seizoen direct al kampioen en promoveerde Van der Laan terug naar het hoogste niveau. Peter Hofstede, Jeffrey van As en Roy Stroeve waren onder meer zijn medestrijders in de succesvolle formatie. ,,Na enige tijd boterde het intern niet zo bij de Haagse bestuurders. Er gingen zich mensen met zaken bemoeien en ik besloot om op mijn 34e toch nog een paar jaar door te gaan en bij FC Dordrecht af te bouwen.” In 2006 hield hij het voor gezien en is toen jeugdtrainer bij Sparta geworden, een functie die hij heden ten dage na acht jaar nog met veel plezier vervult. Van der Laan haalde het diploma coach Betaald Voetbal en liep een jaar stage bij Alex Pastoor, de toenmalige trainer van de Nijmegenaren van NEC. Van der Laan werd klaar gestoomd voor het grote werk want “ik hoop ooit nog eens hoofdtrainer bij een club in de topklasse of hoger te worden”, uit hij een vurige wens. Waarom ook niet? Hij is nog relatief jong. En heeft een goed voorbeeld gehad aan Henk Ten Cate die de kunst verstond ‘om door zijn manier van werken een beter elftal te maken’, prijst Van der Laan één van de trainers waaronder hij gespeeld heeft. ,,Ik zie me nog wel eens een keer bij ADO Den Haag aan de slag komen”, filosofeert hij hoopvol hardop.

 

Veranderingen

Arjan die bewondering had voor mannen zoals Gerald Vanenburg (“daar ging je voor naar het stadion”) en voor Johan Cruyff,  heeft in de loop der jaren het een en ander zien veranderen. ,,Steeds meer jonge jongens komen al snel in het eerste. De prestaties worden steeds grilliger”, en Van der Laan refereert aan de huidige eredivisie. ,,Het spel is misschien wat sneller geworden maar ik vind dat het niveau wel is gedaald”, is zijn visie. Wat zijn club Sparta betreft acht hij de kansen voor de Kasteelbewoners aanwezig om in de top van de Jupiler League mee te draaien. ,,Het team is goed genoeg maar er moet toch nog wel iets gebeuren.” Aan dat ‘iets’ zal hoofdtrainer Adrie Bogers samen met Arjan ‘iets’ moeten doen.

 

Over de ontwikkelingen met betrekking tot kunstgrasvelden heeft hij een duidelijke mening. ,,Het is toch mooi dat zowel de jeugd als de senioren vrijwel altijd kunnen trainen en spelen.” Dat is natuurlijk een groot voordeel. Maar van de andere kant stelt Arjan als echte ‘oude grasvreter’ wel dat de charme van de sliding aan het verdwijnen is. Per saldo weegt dat niet op tegen de voordelen. ,,De jeugd groeit er nu al mee op en weet straks niet beter.”

 

Over het ‘Leidse’ voetbal

Dat Leiden nog geen echte topper in haar stad heeft wijt Arjan aan de concurrentie uit de Duin- en Bollenstreek waar het voetballen veel meer leeft. ,,Zie de aantallen toeschouwers. Dat heb je bij de Leidse clubs niet meer. Het valt niet mee om dat in Leiden weer op peil te krijgen”, is hem de laatste jaren niet ontgaan. Net zoals de prestaties van zijn oude liefdes Nieuwkoop en ARC hem niet ontgaan. Ook niet van NSV waar hij gevraagd werd om af en toe wat coördinerend werk in de jeugdafdeling te doen. Arjan doet dit vrijwillig en met overgave omdat hij als geen ander weet hoeveel plezier het voetbalspelletje kan bieden. Een man met ervaring en wellicht nog met een mooie toekomst als hoofdtrainer voor de boeg.