derby days streekAlle regionale clubs begonnen vorige week aan de training en oefenden alweer om het juiste ritme te hervinden. Qua resultaat was dat met wisselend succes. Komende zaterdag en zondag hopen GHC, FC Rijnvogels, RCL, Voorschoten’97, FC Boshuizen en UVS op de volle winst, maar dat gaat op zeker niet lukken. De streekderby FC Rijnvogels contra RCL gooit wat dat betreft namelijk sowieso roet in het eten.

 

Zaterdag

ts rijnvogelsFC Rijnvogels is de torenhoge favoriet in de thuiswedstrijd tegen RCL. De Katwijkers gingen als Herbstmeister bij de kerstboom zitten en RCL bivakkeert maar net boven de vermaledijde gevarenstreep. Vorig seizoen eindigde de fusieclub boven RCL, waarbij het verschil vier punten was. Desalniettemin was het opvallend genoeg RCL dat alle punten voor zich opeiste in de onderlinge potjes. In Leiderdorp werd het 3-0 en op de Kooltuin ging de Racing Club er alweer met de punten vandoor (1-3). Een zege van RCL lijkt nu minder reëel, hoewel er sprake kan zijn van een angstgegner. Frank Bloemheuvel: ,,Geen idee of zij ons zo zien. Resultaten uit het verleden spelen geen rol meer. Ik weet wel dat het en boeiend duel kan worden. We hebben er veel zin in, zoveel is zeker.”

 

ts-rclRijnvogels oefende in de rustperiode tegen topklassers. Rijnsburgse Boys ging met 1-0 onderuit, maar Noordwijk was deze week te sterk voor de ploeg van Hein van Heek (3-1). RCL verweerde zich uitstekend tegen topklasser VVSB, dat op zoek moet naar een nieuw trainer. Dat geldt vervolgens dan ook weer voor de club uit Leiderdorp. In de strijd om de tweede periodetitel is FCR gedeeld tweede en RCL pakte in vier wedstrijden tot nu toe pas twee punten in periode nr. 2. De wedstrijd tussen roodwit en roodwit moet zaterdag duidelijkheid geven over hoe de winterstop al met al is verteerd.

 

GHC is de verrassende leider in de tweede periode, maar moet de komende weken blijk geven van een aanhoudende vorm. Dat zal lastig worden, want na SHO zaterdag wachten BVCB en Delta Sport. ts-ghcToch gaf het trainersduo Dennis Olman en Kees van Tongeren al aan onbevangen de strijd aan te gaan. De Leidse ploeg scoorde uiteindelijk niet voor niets twee punten gemiddeld per wedstrijd. Weer terug op het veld na de verplichte rust werden twee oefenwedstrijden afgewerkt, waarbij GHC de nodige tegengoals te verwerken kreeg. Hercules won met 5-0 en topklasser FC Lisse was met 6-1 een brug te ver. Uiteraard hoeft dit niet veelzeggend te zijn, maar feit blijft dat GHC in SHO een geduchte tegenstander zal moeten bekampen. In Oud-Beijerland startte Steeds Hooger moeizaam en gingen inzetten Steeds Hoog Over, maar uit de laatste drie thuiswedstrijden werden zeven punten verzameld. SHO staat vooralsnog te laag, afgemeten tegen het verwachtingspatroon. Met 14 uit 12 staan de zwartwitten achtste met dus tien punten minder dan de Vliet-ploeg.

 

Voorschoten’97, min of meer de buurman van GHC, moet eveneens direct flink aan de bak. De formatie van Marcel de Hoogt gaat op de thee bij ’s-Gravenzande, dat vlak voor de winterstop wat ts-voorschotenwegzakte uit de kopgroep. De vijfde plaats wordt nu ingenomen en daarmee hebben de gastheren van komende zaterdag zes punten voorsprong op de geelgroenen. Het mag dus duidelijk zijn dat Voorschoten’97 na zaterdag beduidend beter weet waar het staat. Is de subtop in zicht of kan er vroegtijdig een streep door een top vijf klassering? Op eigen veld kwam ’s-Gravenzande tot nu toe uit op twaalf punten en dat is een gemiddelde van twee. Voorschoten’97 was nog niet opvallend succesvol bij uitwedstrijden. Enkel van Benschop werd kinderlijk eenvoudig gewonnen, maar in de andere vijf ontmoetingen werd slechts een schamel punt opgehaald. ’s-Gravenzande is overigens net terug van een trainingskamp in Doorwerth, waar de selectie onder meer een fietstocht ondernam, waarbij een speler een bushokje over het hoofd zag en er op knalde. Zonder lichamelijke gevolgen overigens. Zeker is dat Voorschoten’97 er ook op zal knallen, want het gevoel bestaat nog steeds bij trainer De Hoogt dat er stappen te maken zijn in het klassement.

 

Zondag

 

TS-FCBOSHUIZENPFC is de eerste tegenstander in 2013 die FC Boshuizen in het vizier krijgt zondag. De ploeg uit het bescheiden Geervliet speelt dit seizoen voor het eerst in de bestaansgeschiedenis in de eerste klasse en zal waarschijnlijk alle zeilen moeten bijzetten om zich te kunnen handhaven. Bijna halverwege heeft de Puttense Football Club waar PFC voor staat, bijna een gemiddelde van een punt per wedstrijd. Op eigen bodem is er volledig evenwicht met twee keer winst, verlies en gelijke spelen. FC Boshuizen kwam vijf keer in actie op het veld van een andere ploeg en daarin werden tien punten bij elkaar gevoetbald. De Leidenaren lijken een lastige fase in de competitie overwonnen te hebben en doen om die reden nu goed mee in de strijd om de tweede periodetitel. Dat is ook het minimale wat trainer Mario Koswal eist, want zijn koers is en blijft afgestemd op de hoofdklasse. De achterstand op VOC bedraagt zes punten, maar de Leidse ploeg kwam wel een keer meer uit op de voetbalvelden. PFC oefende overigens deze week tegen OVV en won met 1-2.

 

Op deze website was er al een interview te lezen met trainer Paul van der Zwaan, die daarin sprak van een goed gevoel voor wat betreft zijn ploeg en de tweede seizoenshelft. Het is voor UVS te hopen dat zijn positivisme wordt vertaald naar het veld, want de blauwwitten raakten in de slotfase van de ts-uvsherfst dusdanig van de rails met een aantal bedenkelijke uitvoeringen. Toch bewees de ploeg uit de kikkerpolder af en toe ook weldegelijk dat de aanwezige kwaliteiten kunnen bovendrijven. De meeste blessures zijn verleden tijd en het wordt nu tijd om omhoog te kijken, zo is het idee bij UVS. De Leidenaren krijgen de komende weken een loodzwaar programma voor de kiezen, maar Van der Zwaan loopt daar niet voor weg. ,,We zijn door geen enkele ploeg weggespeeld en dat ondanks het feit dat we in een groot deel van de wedstrijden niet ons beste niveau hebben gehaald. Mede om die reden zie ik mogelijkheden voor het vervolg van de competitie. UVS speelt zondag bij Magreb’90, tot nu toe de belangrijkste opponent om de titel van VOC. In Minoun el Kadi heeft de Utrechtse formatie veruit de gevaarlijkste aanvaller, tevens met de meeste treffers op zijn naam. SJC, de derde regionale club in 1B speelt voorts nog thuis tegen Nieuwerkerk.