Het is nu al zeker dat niet alle zeven regionale eersteklassers zullen spelen komend weekeinde. Het duel van FC Boshuizen bij Kocatepe is namelijk uitgesteld (zie ook een bericht daaromtrent van gisteravond op de site). De andere clubs blijven afhankelijk van de gesteldheid van de velden. Een korte blik op de mogelijk te verspelen wedstrijden.

 

Zaterdag:

 

ts-ghcGHC neemt het op tegen Geinoord en is steevast van plan om de ongeslagen status te behouden die nu vanaf 22 september 2012 staat als een huis. Door de reeks van uitstekende resultaten klom GHC ondertussen naar de derde plaats en leidt de ploeg van Dennis Olman en Kees van Tongeren de dans in de strijd om de tweede periodetitel. Op eigen veld werd debutant Geinoord vrij eenvoudig verslagen met 3-1. De formatie uit Nieuwegein is voorlaatste en heeft een derde van het puntenaantal van de Leidenaren op zak (27 om 9). Ruud van der Geest zag zijn ploeg tweemaal winnen, maar die zeges dateren al van een poosje terug. Benschop werd in september verslagen en in oktober ging SHO puntloos naar huis na een bezoek aan sportpark Parkhout.

 

Geinoord ging net als GHC niet naar het buitenland gedurende de winter. De roodwitten brachten een weekend door in Bergeijk als voorbereiding op de tweede seizoenshelft. GHC heeft na dertien speelronden slechts een achterstand van vier punten op leider Delta Sport. Gisteravond werd er geoefend en verloren bij Quick Boys (2-1), maar dit wel na een verdienstelijk optreden.

 

ts rijnvogelsFC Rijnvogels werd in het weekend van 11 en 12 januari verdrongen van de eerste plaats. De op dit ogenblik voornaamste concurrent om de titel, Delta Sport, won van Nootdorp en de Katwijkers kwamen zelf niet verder dan een puntendeling met RCL (1-1). Sinds tijden is de formatie van Hein van Heek nu zelf de opjager van de nummer 1, maar reden voor paniek is er allerminst. De weg is immers nog lang en er is ook al een periodetitel op zak. Eerder dit seizoen won FC Rijnvogels met 2-3 bij Steeds Hooger Oud-Beijerland. Eenvoudig was de klus zeker niet voor de Vogels, want SHO leidde zelfs nog met 2-0. Mitchel Beijersbergen deed voor rust nog wat terug, maar na de onderbreking kreeg de thuisploeg een ultieme kans op de 3-1. Die treffer bleef uit, waarna de gasten de wedstrijd alsnog naar zich toe trokken via weer Beijersbergen en een ‘krul’ van Yuri van Es.

 

SHO is niet bezig aan een topseizoen en is niet meer dan een grijze middenmoter, ondanks de aspiraties om een rol van betekenis te spelen in 1B. In 2009/2010 speelden de formaties ook al tegen elkaar. De kooltuinbewoners wonnen thuis gedecideerd met 4-0, maar op De Kikkershoek ging het met 3-2 fout. SHO oefende dinsdag tegen Heerjansdam (1C) en dat duel eindigde onbeslist (2-2). De Katwijkers reden een scheve schaats tegen Meerburg (1-2), voor wat het allemaal waard is.

 

ts-voorschotenOp Adegeest zal Voorschoten’97 er alles aan doen om de punten in de pocket te steken tegen het laag geklasseerde DSVP, dat zoals te verwachten viel tegen degradatie zal moeten knokken. De ploeg van Marcel de Hoogt hoeft niet naar beneden te kijken, maar wil nog wel wat plaatsen winnen in de rangschikking, want de zevende plaats stemt nog niet tevreden. Eerder gingen de punten wel verrassend naar de Pijnackers. Dat was volgens De Hoogt een ‘onbegrijpelijke nederlaag’. ,,DSVP kwam 1 keer serieus voor het doel en dat was vijf minuten na de reguliere speeltijd en prompt verlies je de wedstrijd. Maar ja, als je ze zelf niet maakt dan vraag je er onbewust om.”

 

Voorschoten’97 had in dat duel overigens wel vergeten Vrouwe Fortuna uit te nodigen, want na rust raakten Roberto Escudero, Kasper Michel en Charley Windhorst het aluminium. De mineurstemming was groot, want Voorschoten’97 had simpelweg verzuimd om drie zekere punten mee te nemen. Die stemming was op dinsdagavond anders, want een oefenpot bij zondaghoofdklasser RKAVV eindigde in een dappere 1-1 score. Joshua Stenvoorden scoorde namens groengeel, terwijl ex- Voorschoten speler Matthijs Seilberger, die overigens gaat stoppen, de goal van de Leidschendammers voor zijn rekening nam. Op eigen veld doet de nummer zeven het prima met 13 uit 6. Dat smaakt naar meer en dus wil Voorschoten een vervolg geven aan het sterke optreden in de laatste wedstrijd bij ’s-Gravenzande (1-1).

 

ts-rclIn en tegen Nootdorp kreeg RCL een fikse nederlaag te verwerken (5-2). De Leiderdorpers hebben dus overduidelijk een appeltje te schillen met de komende opponent, die vorig seizoen nog tweemaal (1-2, 3-1) werd verslagen. Frank Bloemheuvel vond dat zijn ploeg vijf keer was weggecounterd in een duel waarin RCL de zaakjes niet echt op orde kreeg. Halverwege was het al 3-1 en dus moesten de roodwitten risico’s gaan nemen. De 3-2 leek in de maak, maar Nootdorp demarreerde juist weg naar een grote score. Bloemheuvel was destijds zelfs bevreesd dat zijn ploeg een nog zwaardere nederlaag moest slikken en dat frustraties zouden leiden tot onnodige kaarten. Die ellende bleef uit, maar de verliespartij zat het Leiderdorpse kamp niet lekker.

 

Uit de winterstop gekomen zette RCL een puike uitslag neer bij FC Rijnvogels en de 1-1 van drie weken terug heeft de Racing Club een aanzwellend vertrouwen gegeven om zich weg te spelen uit de hoek waar de klappen vallen. Nootdorp en RCL hebben op dit moment een gemiddelde van 1 punt per wedstrijd en daarmee worden respectievelijk de negende en tiende plaats bezet. De honger naar de aansluiting bij de middenmoot is aan beide kanten niet gering groot.

 

Zondag:

 

ts-uvsBij UVS wordt er uitgekeken naar de confrontatie met RKDEO. Niet alleen omdat dit varkentje gezien de stand op de ranglijst gewassen moet kunnen worden, maar vooral omdat trainer Paul van der Zwaan en zijn mannen ervan overtuigd zijn dat er meer in zit dan de huidige zevende plaats. Dat idee is mede geboren uit het feit dat er recent op overtuigende wijze werd gewonnen bij het toch niet malse Magreb’90 (1-4).

 

In Nootdorp werd RKDEO verslagen door de blauwwitten (1-2) en dat was bitter nodig ook gezien de twee eerste nederlagen in het seizoen tegen Neptunus/Schiebroek en VOC. Freewheelen zat er echter niet in, want RKDEO kwam brutaal op voorsprong en Niels van den Burg moest daarna zijn keeperskunsten showen. Gaandeweg werd UVS wel sterker en de overwinning kwam de ploeg uiteindelijk ook toe, hoewel er in de slotfase gezwijnd werd door de bezoekers. Ondertussen is ook duidelijk dat RKDEO niet opgewassen is tegen de andere clubs in 1B. Tweemaal werd een gelijkspel in de wacht gesleept, maar voor het overige werd de ploeg telkens eenvoudig verslagen. Excelsior’20 kwam zelfs uit op twee kwartetten aan doelpunten tegen de nummer laatst. In uitduels werd nog geen punt gepakt en dikwijls hoeft de tegenstander ook niet af te trappen na een tegendoelpunt van RK Door Eendracht Omhoog. Toch moet UVS waken voor gemakzucht want voor die houding, gekoppeld aan bijster pover spel, werd al een paar keer een dure rekening betaald.

Zoals gezegd speelt FC Boshuizen wederom niet, terwijl het Noordwijkse SJC afreist naar koploper VOC om daar te trachten de 1-3 thuisnederlaag recht te zetten en zo wellicht niet enkel zichzelf, maar ook de beide Leidse clubs van dienst te zijn.