Remco Dubbeling, voormalig speler van ADO en Voorschoten ’97 is geselecteerd voor het Nederlands militair elftal. Op woensdag 9 oktober oefende dit elftal in Katwijk tegen FC Rijnvogels. Na de wedstrijd had Remco Dubbeling heel even tijd om een aantal vragen te beantwoorden.

Het militaire voetbalelftal, met voetballers die in militaire dienst zitten, fungeerde in de jaren 70 als een kweekvijver voor het Nederlands elftal. Het Nederlands Militair elftal vertegenwoordigt Nederland bij:

  • Militaire Wereldspelen (elke 4 jaar)
  • Militaire Wereldkampioenschappen (MWK)
  • Militaire Europese Kampioenschappen (MEK),regionale kampioenschappen
  • Kentish Challenge Cup

Vanaf 1962 tot 1981 was Jan Zwartkruis hooftrainer van het Nederlands Militair elftal. In de jaren 70 speelden onder andere Jan van Beveren, Jan Mulder, Henk Houwaart, Willy van der Kuijlen, Rob Rensenbrink en Barry Hulshoff voor het dit elftal.

In 1968 werd voor het eerst deelgenomen aan het WK voor militairen. Nederland eindigde in Irak op de 4e plaats. In 1975 behaald het elftal zilver, toen het in de finale verloor van Duitsland. Vanaf 1997, waarin de dienstplicht werd afgeschaft, spelen in dit team voornamelijk nog spelers uit de eerste- en hoofdklasse.

 

Een uitzondering daarin is Remco Dubbeling. De voormalig speler van Voorschoten ’97 en ADO had afscheid genomen van het selectievoetbal vanwege zijn drukke werkzaamheden als arts in het Maasstad ziekenhuis. Hij verkoos het lucratieve 4e elftal van Voorschoten’97 boven het selectievoetbal. ,,Ik maakte werkweken van 80 uur waardoor ik niet of nauwelijks kon trainen. Ik vond het een moeilijk besluit en nadat ik uitvoerig met Ramona (zijn huidige vriendin, red.) erover had gesproken,  besloot ik om te stoppen met selectievoetbal. Na mijn bekendmaking was het 4e elftal van Voorschoten’97 het meest slagvaardig. Meer dan een paar schoenenbonnen konden ze niet bieden maar als ik een broodvoetballer zou zijn geweest zou ik niet zo lang bij Voorschoten’97 hebben gespeeld.”

 

Na een paar maanden in het Maasstad ziekenhuis te hebben gewerkt kwam Remco erachter dat dit niet was wat hij wilde. ,,Ik miste Ramona en het avontuur dat ik de afgelopen jaren op verre reizen met Ramona had beleefd. Daarop besloot ik om bij defensie te solliciteren. Ik werd direct aangenomen en tekende een contract voor 5 jaar. Eerst moet ik een tweejarige opleiding tot officier op het KMA in Breda volgen.”

 

En daar is het begonnen met zijn uitverkiezing voor het Nederlands militair elftal. ,,We hebben ons met de landmacht ingeschreven voor het open NK voor militairen. Op dat toernooi was ook de bondscoach van het Nederlands militair elftal aanwezig. Waarschijnlijk viel ik op want op dezelfde dag werd ik door hem aangesproken. Hij vroeg mij of ik interesse had om Nederland op militair sportgebied te vertegenwoordigen in de wereld. Nou daar hoefde ik natuurlijk niet lang over na te denken.”

 

Afgelopen woensdag (9 oktober) was er een centrale trainingsdag met het nationale militaire elftal om voor te bereiden op de Kentish Challenge Cup. Dit is een drieluik tussen de nationale militaire teams van Engeland, Frankrijk en Nederland die dit jaar van 14 t/m 18 oktober wordt gehouden bij Blauwwit uit Amsterdam.

 

De trainingsdag werd afgesloten met een vriendschappelijke wedstrijd tegen gastheer FC Rijnvogels op het nieuwe en goed verlichte kunstgrasveld. Remco speelde de gehele wedstrijd als aanvallende middenvelder. ,,Dit was voor mij toch een speciale wedstrijd. Ik voel mij zeer vereerd dat ik het Nederlands shirt met de welbekende leeuw erop mocht dragen en ik speelde tegen een aantal spelers (Niels Hogewoning, Pieter vd Breggen, Kevin Wijmer en Joey Zandbergen) waarmee we met Voorschoten’97 de grootste prestaties uit de clubgeschiedenis behaalden. We werden in 1 jaar kampioen van de eerste klasse, promoveerde naar de hoofdklasse en wonnen de districtsbeker West 2. Helaas viel het team uit elkaar maar we hebben altijd contact gehouden. Leuk om vandaag tegen ze te spelen.”

Dubbeling resultaat

Foto: Remco Dubbeling samen met Niels Hogewoning ( FC Rijnvogels)

 

De wedstrijd tussen FC Rijnvogels en het Nederlands militair elftal eindigde in 2-1 in het voordeel van  de vogels. In een qua veldspel gelijkopgaande wedstrijd was het vooral FC Rijnvogels dat voor rust de grootse kansen creëerde. Echter waren deze kansen aan Thomas Dijk (2), Mitchel Beyersbergen, Berend Verdoes en Carl Krayenoord (2) niet besteed. Vlak voor rust was het dan toch raak. Een steekpass van Pieter van der Breggen zette Dijk vrij de voor de keeper die dit keer na een goede aanname en dito schot FC Rijnvogels op 1-0 zette.

 

Na de rust was het al snel 2-0 door een bekeken bal van Carl Krayenoord. Het Nederlands elftal rechtte de rug onder aanvoering van de onuitputbare Remco Dubbeling en scoorde de aansluitingstreffer. Toen iedereen goed ging zitten voor de laatste  vijftien minuten, viel vanwege overbelasting de verlichting uit.

 

De jonge international was tevreden over zijn eigen optreden maar vooral blij dat de wedstrijd vroegtijdig was afgelopen. ,,Door mijn gebrek aan trainingsuren voelde ik in de eerste helft al een aantal keren kramp opkomen. Als speler heb ik daar mee om leren gaan maar ik denk niet dat ik het einde van de wedstrijd had gehaald. Je kan met recht zeggen dat ik gered ben door het uitvallen van de verlichting.”

 

Volgende week (Kentish Challenge Cup.) zal Remco voor het eerst een internationale wedstrijd spelen. In die 5 jaar, waarvoor hij heeft getekend bij defensie, hoopt hij er ook in 2015 op het WK voor militairen in Zuid Korea nog bij te zijn.