Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseLFCFC Boshuizen schenkt Leiden na 9 seizoenen weer een hoofdklasser

FC Boshuizen schenkt Leiden na 9 seizoenen weer een hoofdklasser

-

TS-FCBOSHUIZENNa het echec van vorig seizoen wist trainer Mario Koswal het zeker.  ,,Ik word trainer van een hoofdklasser bij Boshuizen.” Vaak is de vader de wens van de gedachte, maar de bevlogen oefenmeester heeft zijn profetie dit seizoen alsnog waargemaakt.  De geschiedenis herhaalt zich maar nooit precies op dezelfde manier.

Waar de deur vorig seizoen naar de hoofdklasse wagenwijd openstond, gooiden de kadebewoners wedstrijd na wedstrijd de deur stukje voor stukje dicht en kwam uiteindelijk voor een gesloten deur te staan. Dit seizoen bewandelde de formatie van Koswal een andere weg die uiteindelijk tot succes leidde. Ondanks de grillige eerste seizoenhelft met een ijzersterk tweede bedrijf bleef Koswal geloven in de goede afloop. De ontlading was dan ook groot nadat het laatste fluitsignaal had geklonken. Koswal op de schouders en dolgelukkige spelers vielen elkaar in de armen.

IMG 1319 1

Nadat de eerste van de dubbele ontmoeting donderdagavond in Rotterdam tegen Sc Feyenoord in een 2-2 gelijkspel was geëindigd, bood de return zondagmiddag op Southpark uitstekende perspectieven om promotie af te dwingen.

De thuisclub opende sterk en schroefde de Rotterdammers de duimschroeven aan. De brigade van Koswal was op zoek naar de snelle openingstreffer. Faysal Bouckachakhe had de vurige wens van zijn trainer voor een snelle goal al in de achtste minuut kunnen realiseren.  Alleen voor de uitstekende doelman, Patrick Bertem, besloot de technicus voor een ‘stift’ in plaats van koelbloedig binnen te schieten. Bertem koos geen hoek en kon de bal simpel omarmen.

Enkele tellen eerder schoot Firat Koc snoeihard via een verdediger net over. De gasten waren niet naar de sleutelstad gekomen om cadeautjes weg te geven, ondanks dat er voor de amateurtak van de grote broer niets op het spel stond. De amateurs van de stadionclub spelen volgend seizoen immers in de vierde klasse zaterdag en verdwijnen dus op de zondag.

IMG 0961 1

Het eerste gevaar voor de blauwgelen kwam in de twaalfde minuut. De vrije trap op 20 meter van het doel werd via de muur naast geschoten. De gastheren domineerden echter en bleven zoeken naar de belangrijke openingstreffer.

Bouchkachakhe draaide na een steekpass van Nizar Lachkar, na uitstekend voorbereidend werk van Shibi Rojer,  in de dertigste minuut knap weg van zijn tegenstander en schoot alleen voor Bertem nu wel beheerst binnen tot opluchting van zijn ploeggenoten en de meeste van de circa 450 toeschouwers.

De voorsprong werkte in een fase waarin het spel rommelig was eerder belastend dan bevrijdend. Lachkar en Rojer hadden in de slotfase van de eerste helft de wedstrijd op slot moeten gooien. Eerst redde de doelman met zijn voeten een snel ingeschoten bal van Lachkar om even later een terugspeelbal te onderscheppen. Zijn inzet werd ternauwernood gered door Bertem die in dezelfde minuut nogmaals reddend optrad op een inzet van Rojer.

De rust ging zodoende in met een benauwde 1-0 voorsprong. In de tweede rondgang bleef de thuisclub de baas over de Rotterdammers die aanvallend geen vuist konden maken. De formatie van Koswal kreeg kansen genoeg om de voorsprong te vergroten,  maar door slordige passes, verkeerde keuzes en voor eigen succes te gaan, bleef de benauwde 1-0 op het scorebord staan. Inmiddels was Angelino Vyent in de plaats gekomen van Lachkar en later werd Randy Swedo gewisseld voor Mehmet Güngör.

De Rotterdammers speelden in het laatste kwartier alles of niets. De thuisploeg kon via de counter de wedstrijd beslissen, maar zelfs in een overtal situatie van 4 tegen 1, wisten de Leidenaren geen raad en bleef het billenknijpen. Koswal bracht ook nog Rafik El Ousrouti voor Aimen Said.

De laatste tien minuten waarin de gasten met lange ballen het doel bestookten, bleef de solide verdediging met de uitblinkende Bart-Jan Neuteboom overeind. In die fase hadden de Rotterdammers overigens al met tien man moeten staan. Eerst ging er tot drie keer een middelste vinger richting de scheidsrechter en later kreeg de leidsman de kreet ‘blinde’ naar zijn hoofd geslingerd. Vanzelfsprekend werd daar niet meer over gesproken. De hoofdklasse is terug in Leiden en daar hadden de geelblauwen toch maar mooi voor gezorgd.

Bart-Jan Neuteboom 26 mei resultaatNeuteboom die vooral in de lucht heerste en de bal zelden of nooit naar de verkeerde kleur passte, glunderde na afloop en keek vol trots hoe Koswal op de schouders ging van zijn ploeggenoten. ,,Eindelijk, wat een heerlijk gevoel is dit. Het ging weer moeizaam, maar met de rust had het al 4-0 moeten staan. Ik ben blij dat ik Koswal terugbetaald heb voor het vertrouwen wat ik na het vertrek bij UVS gekregen heb. Wat is dit een fantastische sluitstuk.”

Voor Koswal was het billenknijpen in de slotminuten: ,,We hadden de wedstrijd al lang op slot kunnen gooien, maar ik had niet het gevoel dat het  nog mis kon gaan. Feyenoord heeft er alles aan gedaan om hun sportieve plicht te vervullen. Daarom smaakt de overwinning en promotie des te beter”.

Opstelling FC Boshuizen: Loozen, Van As, Dogan, Neuteboom, Rojer, Koc, Bouchkachakhe, Marengo, Said, Lachkar, Swedo.

Fotomateriaal: met dank aan Jack Wolters Sportfotografie