Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseLFCFC Boshuizen stap dichterbij de tweede ronde (eerste duel)

FC Boshuizen stap dichterbij de tweede ronde (eerste duel)

-

TS-FCBOSHUIZENFC Boshuizen trof zaterdag als nummer twee van 1B de nummer twee van 1A, het Amsterdamse Zeeburgia. Na de 4-0 thuiszege kon de brigade van Mario Koswal in de uitbeurt tegen de ‘dependance’ van Ajax, op tweede Pinksterdag, het ticket voor de volgende ronde verzilveren.

,,Dit geven we nooit meer weg”, was na afloop van het boeiende duel de eerste reactie van de breed glunderende oefenmeester van de Leidenaren. Bij de technische staf van de Amsterdammers waren de druiven wel erg zuur. De uitstekend fluitende leidsman was de gebeten hond. De aan- en opmerkingen aan het adres van de referee moet maar in het rijtje ‘frustraties` geplaatst worden.

Met nog driekwart wedstrijd voor de boeg, bij een 2-0 voorsprong, mocht Angelino Vyent ten koste van Randy Swedo zijn opwachting maken in de elf van Koswal.  Het bleek een gouden greep van de oefenmeester. Vyent stelde Koswal wederom niet teleur. Gelijk aan de uitbeurt tegen kampioen VOC, beloonde hij zaterdagmiddag zijn trainer met een uitstekend optreden. Koud drie minuten binnen de lijnen dolde de frêle snelle buitenspeler zijn tegenstander en schoot beheerst de 3-0 binnen. Luttele minuten later stond Vyent aan de basis van de royale zege op de Amsterdammers.Na een splijtende demarrage liet hij de verdediger wederom het lichaamsdeel (rug) zien wat een verdediger liever niet ziet en stelde Aimen Said, ingevallen voor  Nizar Lachkar, in staat om simpel de 4-0 binnen te schieten. Zo had pinchhitter Vyent een groot aandeel in de 4-0 overwinning en konden de manschappen van Koswal maandag met een gerust hart afreizen naar de hoofdstad voor de return.

De twee ploegen schotelden met name in de eerste rondgang voor het tegenvallend aantal toeschouwers (de thuisblijvers hadden ongelijk) een wedstrijd voor die de kwaliteitsnorm uitstekend volledig verdiende. Beide ploegen die grote gelijkenissen in de spelopvatting vertoonden, zochten bij balbezit zo snel mogelijk het vijandelijk doel wat de wedstrijd zeer aantrekkelijk maakte. De 22 acteurs met veel techniek in hun bagage schuwden de duels niet, hetgeen zo nu en dan gepaard ging met pittige overtredingen zonder dat de wedstrijd ontaardde in een schoppartij.

De sterke spits van Zeeburgia, Dino Cornet, maakte het wel erg bont door in de 52e minuut met een gestrekt been doelman Jeffrey Loozen te torpederen en dit moest de aanvaller met uitsluiting bekopen na tweemaal geel. Daarop toonde hij zijn ongenoegen, resulterende in nu een rechtstreekse rode kaart. Loozen had even daarvoor voor de geel-blauwen reddend opgetreden na een ziedend schot.

De ploeg van Koswal speelde zeer geconcentreerd en de middenvelders met de sterk acterende en poortende Faysal Bouchkachakhe voorzagen de spitsen regelmatig van bruikbare ballen. Dat door nonchalance nog wel eens balverlies geleden werd op het middenveld werd door het uitmuntend verdedigingsblok verholpen bij de Leidse ploeg.

Terug naar de eerste helft waarin er een voorsprong op het bord kwam voor de ploeg van South Park. In de 15e minuut gingen de armen in de lucht van de aanhang van de blauwgelen. Het doelpunt vond echter geen genade in de ogen van de leidsman en werd wegens buitenspel geannuleerd. Halverwege de eerste helft was het wel raak. Marciano Gangadin kon op rechts doorgaan en zijn afgemeten voorzet werd door Randy Swedo verzilverd (1-0).

De gelijkmaker leek er in dezelfde minuut aan te komen, nadat Edwin Milton na een voortreffelijke aanval alleen voor doelman Loozen verscheen. Tot opluchting van de thuisclub schoot Milton van dichtbij over.

Door het hoge tempo was en bleef het boeien aan de kade. Spits Cornet had inmiddels zijn eerste gele prent te pakken. Bart-Jan Neuteboom was betrokken bij een snelle aanval .  De voorzet vanaf de vleugel werd door de hoog boven de verdedigers torende Neuteboom snoeihard naast gekopt. De wedstrijd werd grimmiger. De verzorger van de gastheren moest voor de tweede maal  Adem Dogan behandelen.

Vlak voor rust liet Bouchkachakhe zijn klasse zien. De pass na een tegenstander gedold te hebben kwam net niet aan, maar even later anticipeerde hij prima op een steekpass van  Levi Marengo. Zijn inzet verdween centimeters naast het aluminium. De belangrijke 2-0 viel alsnog op slag van rust. Neuteboom zette persoonlijk de aanval in. Zijn afgemeten voorzet werd door Nizar Lachkar binnengeschoten.

Het moordende tempo in de eerste 45 minuten moest zijn weerslag wel hebben voor het tweede bedrijf. De pijp liep langzaam leeg bij de gasten, zeker nadat de in het maagdelijk wit gestoken Amsterdammers met tien man verder moesten. Doelman Loozen had na de thee bij zijn coach net zo goed een snippermiddag kunnen aanvragen. De brigade van Koswal was oppermachtig en ging op jacht naar een veilige marge voor de return. Die kwam nadat de show van pinchitter Vyent was begonnen.

Vyent FC Boshuizen resultaatDe 21-jarige ex-Feijenoorder (amateurs) was na afloop apetrots. Hij bedankte bijna iedereen, vooral Lachkar en mentor Frans Stouten waren belangrijk voor zijn terugkeer naar de hoofdmacht. ,,Het plezier is een tijdje weggeweest bij mij, maar ik heb me met behulp van Koswal teruggeknokt. Mijn rol als pinchitter accepteer ik, al hoop ik op een basisplaats. Daar ga ik voor.”

Koswal: ,,Dit resultaat is genoeg voor de return. Na rust hebben we rustig ons werk gedaan. Ik heb de jongens in de voorbespreking voorgehouden dat we 20 % meer kwaliteit in huis hebben dan de tegenstander. Dat hebben ze vanmiddag bewezen.  We hebben in de tweede helft ons bewust laten inzakken om de overgang naar de snelle omschakeling mogelijk te maken waarin Vyent een belangrijke rol speelde met zijn snelheid.” Een niet alledaagse pluim van Koswal was weggelegd voor de scheidsrechter en de neutrale grensrechters.

Opstelling FC Boshuizen: Loozen, Nankoemarsing, Neuteboom, Dogan, Van As, Koc, Bouhkachakhe, Marengo, Lachkar,Swedo, Gangadin.