ts rijnvogels(Zaterdag, 1B)- Vorige week in de 88e minuut een verlossende treffer die de Vogels in hallelujastemming bracht, deze week een fatale 88e minuut in Spijkenisse. Het kan verkeren in de onvoorspelbare voetballerij. Vorige week hadden de rood-witten er het volste recht op. Ook nu zou dat gezien het wedstrijdbeeld verdiend zijn geweest. Maar een laatste counter van de gastheren werd hen fataal. Een gestolen overwinning? Op basis van de veerkracht van de thuisclub, op het laatst spelend met tien man, zou het objectief gezien verdiend zijn te noemen. Maar die ploeg – die met veel theater in de tweede helft het spel ontregelde – had er per saldo geen recht op. Maar het recht zegeviert niet altijd. Althans op sportpark Jaap Riedijk niet.

 

De vandaag in het donkerblauw gestoken Rijnvogels had goede zaken kunnen en eigenlijk ook moeten doen. Concurrent Deltasport speelde verrassend met 0-0 op eigen terrein gelijk tegen laagvlieger Geinoord. Maar zelf verzuimde de equipe van de teleurgestelde Hein van Heek al in de eerste helft afstand van de gastheren te nemen. Zijn team controleerde het duel en was de bovenliggende partij. Regelmatig werd er gevaar voor het doel van Dyron Bijl gesticht, vooral over de linkerflank, waar Thomas Dijk zijn opponent Fabian Koster een lastige middag bezorgde. Maar aan de overzijde leverde een snel genomen vrije trap vroeg in het duel de eerste kans voor de thuisclub op. Het is dat de goed keepende Peter Messemaker een passend antwoord had op de gevaarlijke inzet van Stefano Zevenbergen, anders was de score al vroeg geopend.

 

SP 21 BAS GESTUIT resultaatBij een van de gevaarlijke counters van de slim spelende thuisclub voorkwam Messemaker met een schitterende reflex vervolgens wederom een treffer. Dat de bekende brilstand tot aan de thee op het scorebord bleef staan, was het gevolg van een makke aan de Katwijkse kant. Veel dreiging, een overwicht en diverse scrimmages, maar geen treffer. Bas Mourits (op de foto in de mangel genomen) en Thomas Dijk leken er een paar keer dichtbij. Zeker toen Dijk binnen de zestien met twee handen na een doorbraak ten val werd gebracht. Arbiter De Graaf, die de handen vol had aan een – zeker na de rust – pittig duel, zag er echter niets in. In de eerste minuut na de pauze wel, toen Ruperto Dorothea bijna op de achterlijn door Joey Zandbergen werd aangetikt: penalty. De geleerden langs de lijn hadden gespreksvoer te over, maar de bal ging desondanks op de stip. Messemaker ging naar de goede hoek, toucheerde de bal nog wel maar de (onverdiende) 1-0 van Harvey Wijngaarde was een feit.

 

Dankzij dit onverwachte buitenkansje kwam de thuisclub zowaar in de wedstrijd. De strijd werd evenwichtiger en de Katwijse defensie kreeg aanmerkelijk meer arbeid te verrichten dan voordien. De grip en de controle op het middenveld waren tijdelijk even zoek. Maar het kwam langzamerhand weer terug. Dat Mourits na aangeven van Dijk de 1-1 mocht aantekenen, kwam niet zomaar uit de koude, grauwe (voorjaars- of winter-?)hemel vallen. De spits had kort daarna de 1-2 op de schoen, maar een scherpe pass van Wesley van Wijk die hem alleen voor Bijl bracht, had vol op de pantoffel door de touwen moeten worden gejaagd. Nu bleef het bij een balletje met de binnenkant die door een goed reagerende Spijkenisse-goalie van dichtbij werd gepareerd.

 

Mooiere kansen om de op dat moment in de lucht hangende voorsprong te nemen zouden zich nadien niet meer voor doen. Wel veel sturm und drang voor het wit-groene hok van Spijkenisse dat in de slotfase met tien man speelde. Wijngaarde, die eerder al irritant het spel (met een blessure?) onnodig lang had op gehouden, werd na de zoveelste keer door arbiter De Graaf vroegtijdig terecht naar de douches verwezen. Tien minuten op de klok tegen tien man. De gastheren leken rijp voor de slacht. Maar het opdringende Vogels liep zelf in het mes. Een lange haal uit de Spijkenisse-defensie: in de één tegen één van Dorothea versus Dirk Varkevisser kwam de bal voor de voeten van eerstgenoemde, die vervolgens een vrije doortocht naar Messemaker kreeg en deze met een uitgekiend balletje kansloos liet. De voetbalwereld weer eens op z’n kop. De resterende minuten (het hadden er gezien het vele oponthoud een aantal meer moeten zijn) bleken onvoldoende voor de Rijnvogels om er minimaal nog een punt uit te slepen. Dat de kater groot was, laat zich niet moeilijk raden.

 

FC Rijnvogels: P. Messemaker, D. Varkevisser, E. Schoneveld (88. E. Buntsma), W .v. Wijk. P.van den . Breggen, S. v.d. Horst (88. Y. van Es), R. Baten, M. Beijersbergen (79. A. Harfaoui), B. Mourits, T. Dijk.