ts rijnvogels,,De eerste helft en met name het eerste half uur vond ik dat wij goed speelden en de beteren waren. De voorsprong had nog wat ruimer kunnen zijn. In de tweede helft kwamen we niet meer op het niveau van voor de rust”, blikte trainer Hein van Heek terug op de overigens regelmatig met 2-0 van BVCB gewonnen wedstrijd. ,,De punten zijn binnen en dat is momenteel erg belangrijk”, weet ook Van Heek die inmiddels had vernomen dat koploper Deltasport SHO met 5-0 over de knie had gelegd.

 

Zoals de trainer gezegd en gezien had, kwamen de Rijnvogels – nadat BVCB eerst even aan het doel van Peter Messemaker mocht ruiken – vrij snel los. Het resulteerde in een schot van Yuri van Es tegen de paal nadat hij door Bas Mourits goed werd aangespeeld. Het bleek een waarschuwing voor de witblauwen die enkele tellen daarna toch al tegen een vroege achterstand aan liepen.

 

Een fraaie pass van captain Stefan Schaafsma bracht Bas Mourits in de vrije ruimte en Bas liet vanuit een identieke situatie als kort daarvoor doelman Mark Graethe voor de eerste keer vissen. Luttele minuten later. De schutter van zojuist vond in de volgende aanval de mee op gekomen Yuri van Es die exact deed, wat Bas kort daarvoor had gedaan en liet doelman Graethe ook nu weer kansloos. Er stond nauwelijks een kwartier op de klokken.

 

Aftocht Wesley van Wijk resultaatDe 3-0 leek een kwestie van tijd. Zou deze gevallen zijn, leek het voor de mannen van trainer Edwin Vurens weer op een forse nederlaag zoals in de heenwedstrijd (0-6) uit te lopen. Maar de volgende vrije doorloop van Yuri van Es werd door de goed timende doelman onschadelijk gemaakt. De thuisclub was in die fase de gretige en de boven liggende partij. Toch liep het schade op toen Wesley van Wijk (zie foto) zich al vroeg in het duel blesseerde en noodgedwongen de arena moest verlaten. Eef Schoneveld completeerde de elf en Joey Zandbergen verhuisde naar de linksbackpositie.

 

Bij een uitval van de gasten – al dan niet buitenspel – botsten doelman Messemaker en de doorgebroken spits zodanig tegen elkaar op, dat er schade aan beide zijden leek te ontstaan. De Rijnvogeldoelman kon echter zijn plekje onder de lat weer innemen, maar BVCB moest noodgedwongen een verse kracht inbrengen. Over kracht gesproken. Het team uit Bergschenhoek toonde wel wilskracht maar beschikte niet over de kracht om het de Katwijkse defensie die als een huis stond, het leven zuur te maken.

 

Waar bleef die 3-0 in dat half uur dat de gastheren zich van de beste kant lieten zien? De mogelijkheden via enkele goed opgezette aanvallen over de vleugels leidden in een aantal nét-niet situaties niet tot een verruiming van de marge. Het kanon van Mitchel Beijersbergen werd nauwelijks in stelling gebracht en als dat vandaag sporadisch gebeurde, vloog het gelanceerde projectiel over. De ruststand brak derhalve met een terecht verworven 2-0 voorsprong aan.

 

BV 34 PAAL HELPT resultaat resultaatDe enigszins dalende lijn die voor de pauze al merkbaar was, kon na de thee niet meer worden omgebogen. Sterker nog, BVCB had het eerste woord. Een attent uitlopende Peter Messemaker voorkwam een snelle ‘anschlustreffer’ en zag vervolgens tot zijn grote opluchting dat Ethan Scheimann de bal langs een vrijwel leeg doel schoot. Het had de wedstrijd zomaar kunnen doen kantelen. Achteraf bleken het voorlopig de twee enige wapenfeiten te zijn waarmee BVCB de Katwijkse defensie deed schrikken. Ondanks dat de thuisclub in het verdere verloop van het wat mindere tweede bedrijf de meeste aanspraak op het uitbouwen van de score mocht maken, lukte het vandaag (weer) niet. Doelman Graethe vond in de rechterpaal naast hem een dankbare stand-by toen Dirk Varkevisser na de fraaiste aanval in die mindere periode de binnenkant van het metaal trof en Bas Mourits met een half-volley zijn inzet via de buitenkant weg zag spatten.

 

Kort voordien het derde gevaarlijke moment voor de vogelkooi van Messemaker na een gevaarlijke corner. De zucht van verlichting na de narrow escsape, was hoorbaar. Misschien zou een goaltje aan Rijnvogelzijde een injectie zijn geweest om de motor weer op volle toeren te laten draaien, maar het kwam er niet meer van. Controlerend speelde het de tijd vol, geen risico’s nemend want de punten zijn in deze fase heilig en het doel heiligt de middelen. Blijven winnen is namelijk het enige middel om het doel – samen met Deltasport in de race te blijven – daar waar Spijkenisse het liet afweten op bezoek bij Voorschoten’97.