derby days streek(Zaterdag, 1B)- Twee weken geleden gloorde er nog iets moois aan de horizon toen concurrent Deltasport met 2-1 werd terug gewezen. De nederlaag van vorige week tegen Spijkenisse was onnodig maar er leek toen nog geen man overboord. Maar de nederlaag bij Voorschoten ’97 deed de bemanning van het vlaggenschip van de Vogels volledige averij oplopen. Op sportpark Adegeest gingen de Vogels kopje onder.

 

Voor Hein van Heek en een viertal van zijn manschappen was het bepaald geen prettig weerzien tegen hun vorige club. De 2-0 nederlaag kwam hard aan en doet de titelkansen plotseling geheel verbleken. Op basis van de tweede helft was hier ook geen kampioenskandidaat aan het werk.

 

De 0-0 ruststand bood voldoende perspectief omdat het na de sterke openingsfase van de thuisclub goed was weg gekomen en vervolgens de regie in handen nam. Een vroege spetter op de lat van Jim van der Krogt behoedde de rood-witten voor een vroege achterstand. Doelman Peter Messemaker kwam met de schrik vrij en zag vervolgens zijn team het spel naar de overzijde verplaatsen. Het middenveld was overwegend in handen van de gasten en de druk op het doel van Mathijs Keemink was er wel, maar ondanks de vele corners waarbij de goalie overwegend als winnaar uit te voorschijn kwam, werd het Voorschotense net niet gevonden.

 

V97FCR resultaatHet ontbeerde de Vogels -waar de geschorste topscorer Mitchel Beijerbergen in de frontlinie toch wel werd gemist – aan stootkracht. Tot in de zestien ging het goed maar op het moment suprême ontbrak het vernuft om het overwicht gestalte te geven. Carl Krayenoord was er een keer dichtbij, maar de attent uitlopend Keemink plukte de bal van diens voet. Bas Mourits wachtte een tel te lang om direct van dichtbij uit te halen. Het waren, behoudens de vrije trap van Stefan Schaafsma (net over), de meest reële mogelijkheden voor de Katwijkers.

 

Een doorbraak van Carl Krayenoord werd onreglementair in de kiem gesmoord maar verbazing alom toen arbiter Gijzen de spits geel voor hield. Aanvoerder Schaafsma vroeg zich af waarom en werd ook een prent voor gehouden. Een onbeantwoorde huiskamervraag voor het talrijke publiek dat overigens een sportief duel tusen twee voetballende teams kreeg voorgeschoteld. De Rijnvogels ontsnapten overigens nog aan een treffer toen Jim van der Krogt na een felle uithaal ditmaal de staander trof.

 

De eerste minuten na de hervatting leken de Rijnvogels door te gaan waar zij waren gebleven, maar toen Roberto Escudero een prachtig schot in de kruising zag belanden, keerde het tij. De gastheren kregen vleugels daar waar die van de Vogels even leken lam te zijn geslagen. De grip op het middenveld kon nimmer meer worden opgeëist en de mannen van trainer Marcel van der Hoogt voelden dat er een zege in zat. Peter Messemaker moest met de voet een doorbraak van Rodney Sno pareren en had later nogmaals de voet nodig om zijn team in de (mogelijke) race te houden.

 

De Rijnvogels herstelden bij tijd en wijlen het evenwicht, maar kwamen niet tot geoliede combinaties en dito kansen. Bij de cornerregen hield Keemink het steeds droog. Een slotoffensiefje op jacht naar de eventuele gelijkmaker leverde voor Sander van der Horst nog een vrije schietkans op doch de immer ijverige middenvelder schoot voorlangs hiermee de beste mogelijkheid voor de Vogels verloren te zien gaan.

 

Het dreigende noodlot werd kort voor tijd bezegeld. Andreas Stam (voor de geschorste Wesley van Wijk en verdienstelijk spelend) haalde Phinney Disseldorp op ongelukkige wijze onderuit. De toegekende strafschop werd door Joshua Steenvoorden onberispelijk binnen geschoten (2-0) en daarmee werd de strijd definitief beslist. De Rijnvogels kunnen hun wonden gaan likken. Zullen deze nog bijtijds genezen in de aanloop naar de finale van dit seizoen?

 

FC Rijnvogels: P. Messemaker, D.Varkevisser, J. Zandbergen, S.Schaafsma (73.Y.v.Es), A. Stam, P.v.d.Breggen, S.v.d.Horst, R. Baten (82. E.Schoneveld, B. Mourits, C.Krayenoord (68. A. Harfaoui), T.Dijk.

 

Op de foto: duel tussen Andreas Stam en Rodney Sno.