ts rijnvogels(Zaterdag,1B)- De Vogels kunnen zich gaan opmaken voor de nacompetitie omdat Deltasport zoals verwacht thuis tegen DSVP geen fout maakte. Sterker nog, het verpulverde de degradatiekandidaat DSVP met een klinkende 8-0 overwinning.

 

Voor de aanvang van de wedstrijd tegen degradant Benschop werd er een minuut stilte in acht genomen. Een hommage aan Jan van Nieuwkoop die deze week op 59-jarige leeftijd overleed. De man die het G-voetbal bij ons introduceerde en groot heeft gemaakt, is veel te vroeg van deze aarde weg genomen. De wereld waar hij voor sporters met een beperking een nieuwe horizon opende. Helaas is Jan vrij onverwacht achter deze horizon verdwenen. Hij laat – gelijk de ondergaande zon – een warme gloed van waardering achter.

 

De horizon waaraan mogelijk nog een theoretische kans op een kampioenschap verscholen lag, bleek voor de Rijnvogels mijlen ver weg. Geen moment heeft het team tegen degradant Benschop de indruk kunnen wekken dat hier een (voorheen mogelijke) titelkandidaat aan het werk was. De vorm die het team eerder dit seizoen etaleerde en hoog op de ranglijst deed verblijven, was ver te zoeken. Aan wilskracht ontbrak het zeker niet maar de equipe van Hein van Heek zonder de geblesseerden Wesley van Wijk, Dirk Varkevisser en Thomas Dijk mocht de handen nog dichtknijpen dat het kort voor tijd door een treffer van Emiel Buntsma een beschamend gelijkspel wist te ontlopen. Werden met name Dirk Varkevisser en Thomas Dijk node gemist? Dirk kan als opkomende back nog wel eens gevaar over de vleugels stichten en Thomas- de laatste tijd in zeer goede vorm – weet vanaf links de vijandelijke defensie nogal eens voor problemen te stellen.

 

De meest gepasseerde verdediging van dit seizoen moest derhalve slechts twee treffers toe staan. Vooral de laatste, kort voor het scheiden van de schamele markt, deed hen balen. Een eervolle 1-1 op de Kooltuin was niet ingecalculeerd maar leek toch aanstaande. Totdat de ingevallen Emiel Buntsma in de dying seconds deze illusie van dichtbij aan flarden schoot.

 

De thuisclub kreeg wel de mogelijkheden om de leiding te nemen. Eef Schoneveld was er na een scrimmage dichtbij. Carl Krayenoord die zich knap vrij draaide peerde daarna over. Mitchel Beijersbergen zag een strakke pegel voorlangs suizen en Niels Hogewoning – voor het eerst in de basis – zocht het doel net iets te hoog. Het was duidelijk dat het ondanks dat de gastheren wel iets dominanter waren, het geen kat- en muisspelletje zou worden. Sterker nog, de muis was als eerste de slimste. Een vrije trap daalde hoog voor de Katwijkse pot neer en leek een prooi van doelman Peter Messemaker te worden. Doch hoog in de lucht met de grijpgrage handen reeds aan de bal kon hij deze niet omarmen en het was Martijn de With die van dichtbij de bezoekers verrassend aan de leiding bracht. Messemaker: “Ik kreeg een schop en ging daardoor iets naar voren toe waardoor ik de bal niet kon klemmen”, licht de doelman dit moment toe. Maar goed, de 0-1 was daar. Het was kort voor de thee uiteindelijk een vrije trap van Stefan Schaafsma die, van richting veranderd, de gelijkmaker betekende.

 

Kort na de rust leek de thuisclub iets agressiever aan de bak te gaan maar het leverde slechts enkele gevaarlijke momenten na corners en vrije trappen op. Subtiele en snelle combinaties waren vandaag een spaarzaam gegeven. De verdedigingslinie van Benschop met de uitstekende doelman Kevin van Beuningen aan het hoofd, wist, zij het het soms met kunst- en vliegwerk, een Rijnvogelinslag te voorkomen. Een knappe kopbal van Bas Mourits werd al even knap verwerkt. Tot dat drie minuten voor tijd invaller Emiel Buntsma stond waar een spits met een neusje voor een doelpunt hoort te staan. Van dichtbij roste hij een doorgekopte bal tegen de touwen en daarmee de volle winst alsnog voor de Vogels binnen sleepte. Letterlijk en figuurlijk sleepte. Het was moeizaam. De enigszins vleugellamme Vogels ontkwamen op de valreep aan een lichte blamage na een wedstrijd waarin zij het publiek niet op een leuk afscheidscadeautje van dit seizoen trakteerden. Hopelijk hebben zij dit voor het moment-supreme in de nacompetitie bewaard.

 

FC Rijnvogels: P. Messemaker, J.Zandberegen, E.Schoneveld, S.Schaafsma, A.Stam, P.v.d.Breggen, (63. R.Baten), S.v.d.Horst, N.Hogewoning, M.Beijersbergen, C.Krayenoord (63. E.Buntsma), B.Mourits.