ts rijnvogels(Zaterdag, 1B)- Voor Andreas Stam en FC Rijnvogels breken spannende tijden aan. De verdediger doet met de Katwijkers nog altijd mee om het kampioenschap. In de eindfase van de competitie hoopt Stam zijn basisplaats te behouden. Zaterdag in de 4-1 zege op Geinoord begon hij voor de tweede keer op rij vanaf het vertrek. Grote vraag is wat trainer Hein van Heek beslist nu Wesley van Wijk weer fit is.

 

Van Wijk is een doorgaans vaste waarde, maar moest zaterdag op de bank plaatsnemen. Ten faveure van Stam. ,,Hij komt terug van een blessure, is wel weer fit, maar had pas één keer getraind. Ik had de vorige wedstrijd tegen Voorschoten’97 ook gespeeld en dat redelijk goed gedaan, waardoor de trainer besloot mij te laten staan. Voor mij natuurlijk wel prettig.”

 

Geheel vlekkeloos was Stams optreden niet. ,,Over de eerste helft was ik niet helemaal tevreden. Verdedigend stond ik goed, wat in principe mijn hoofdtaak als verdediger is, maar in de opbouw ging het een aantal keer fout. De tweede helft ging dat vele malen beter, waardoor ik uiteindelijk toch nog wel een voldoende heb gescoord.”

 

Van tegenstander Geinoord had Rijnvogels vrijwel niets te duchten, hoewel de bezoekers nog wel tegen de verhouding in én tamelijk gelukkig een voorsprong namen. ,,Geinoord was niet bij machte ons pijn te doen. We kwamen ongelukkig op achterstand, maar lieten ons daardoor niet gek maken. Het eerste halfuur hebben we prima gespeeld, alleen het laatste kwartier van de eerste helft was slordig. In de rust is onze trainer Hein van Heek rustig gebleven en vervolgens hebben we het goed opgepakt. Zij hadden echt niets in te brengen. Voor mij is het onbegrijpelijk dat zij Deltasport op 0-0 hebben gehouden.”

 

Datzelfde Deltasport is Rijnvogels’ concurrent in de strijd om de titel. De Valkenburgers wonnen weliswaar drie weken terug de onderlinge confrontatie, maar gingen daarna tweemaal onderuit. Het onderlinge verschil bedraagt met nog vier speelronden te gaan drie punten in het voordeel van Deltasport. Stam: ,,Het wordt heel spannend. Wij moeten eerst naar onszelf kijken en proberen alle vier de resterende wedstrijden te winnen. Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken. De sfeer is goed en we hebben een nagenoeg fitte groep. Dat zou wel eens het verschil kunnen gaan maken.”

 

Andreas stamStam vindt dat het moment is aangebroken dat Rijnvogels daadwerkelijk de stap naar de hoofdklasse gaat maken. ,,Die ambitie spreekt de club al een paar jaar uit, maar elke keer strandden we in de nacompetitie. Het moet nu absoluut gaan gebeuren: met een kampioenschap of anders via de nacompetitie. We hebben een selectie waarmee we nog jaren vooruit kunnen en ook in de hoofdklasse voor de dag kunnen komen.”

 

,,Er is nu een goed beleid uitgestippeld”, vervolgt Stam. ,,Er worden geen complete vreemdelingenlegioenen meer gehaald, maar talentvolle jonge spelers uit de regio. Jongens die het bij clubs als Katwijk, Quick Boys en Rijnsburgse Boys net niet redden, omdat ze te weinig tijd krijgen om door te groeien. Rijnvogels is daarom een ideale satellietclub. De komst van Yuri Guyt van Quick Boys en Kevin Wijmer van Noordwijk en nog twee jongens van Katwijk past ideaal in dat plaatje.”

 

Dat is voor de toekomst. Voorlopig telt alleen nog dit seizoen. Stam hoopt zaterdag wederom te mogen starten. ,,Het wordt afwachten”, zegt de linksback, die niet vol overtuiging kan zeggen of hij voldoende indruk achter heeft gelaten. ,,Op de trainingen gaat het supergoed. Op basis van trainingsarbeid zou ik dus ja zeggen. Maar er valt weinig over te zeggen. In principe heeft Wesley alles gespeeld. De verwachting was dat hij veel kaarten zou pakken. Dat is niet gebeurd. Hij heeft er pas eentje gehad. Maar ik ben altijd geduldig gebleven en met Wesleys blessure heb ik alsnog de kans gekregen. Als hij echter zaterdag speelt, zal ik dat zonder morren accepteren. Bij veel clubs zijn ontevreden wisselspelers een heet hangijzer, maar bij Rijnvogels is dat momenteel niet aan de orde. De sfeer is enorm goed.”