ts rijnvogelsWerd drie weken geleden tegen topklasser Rijnsburgse Boys het klassenverschil volledig genivelleerd, in en tegen Noordwijk bleek er toch wel een duidelijk verschil aanwezig. De 3-1 zege aan de Duinwetering was voor de thuisclub volkomen terecht. Zeker op basis van baltempo en positiespel. Dat er aan één van de Noordwijkse treffers een luchtje hing, mag een en ander niet verdoezelen. Een tweede stunt zat er op deze dinsdagavond niet in.

 

In de eerste helft konden de Vogels de thuisclub behoorlijk bijbenen. Weliswaar startte de thuisclub met een licht overwicht, maar het waren de bezoekers die al vroeg in het sportieve duel brutaal de leiding namen. Mitchel Beijersbergen brak op rechts door en diens gave voorzet werd door Yuri van Es fraai en snoeihard langs de kansloze Moustafa Amerzine geknikt. Een fraaie treffer. Het was slechts een lichte schrik voor de dit seizoen in vorm zijnde wit-roden. Zij schroefden het tempo op en zochten via de vleugels de ruimte. Vooralsnog gaf de Katwijkse afweer geen krimp al moesten alle zeilen wel worden bijgezet.

 

Robert vd PostDat halverwege de eerste helft de gelijkmaker viel, was conform het spelbeeld. Voordat Jan Joost Cornelissen van dichtbij na knap afleggen van de gevaarlijke Kees (Pier) Tol Robbert van der Post kansloos had gelaten, had de Katwijkse goalie een eerste inslag knap weten te verwerken. Nu was hij kansloos. De Vogels groeven zich niet in eigen nest in en creeërden enkele halve kansen. Eén daarvan werd na een rommelige situatie door Pieter van den Breggen uit een moeilijke hoek naast geschoven. De Van Heek equipe mocht daarna de handen dichtknijpen dat de lat de Noordwijkse 2-1 in de weg hing. De 1-1 ruststand was voor de Rijnvogels verdienstelijk te noemen.

 

Na de thee mochten Andreas Stam, Orlando Ouwehand, Eef Schoneveld, Carl Krayenoord, Emiel Buntsma en Niels Hogewoning hun opwachting maken. Het had binnen de minuut zomaar 1-2 kunnen en misschien wel moeten worden toen Carl Krayenoord aan Niels Hogewoning een bijna niet te missen kans bood maar van dichtbij kwam Niels net een teenlengte tekort om het net te laten bollen. Mogelijk had het een andere wending aan het sportieve duel gegeven.

 

Kort daarna een cruciaal moment. Eef Schoneveld raakte uit balans na een vermeende overtreding van een Noordwijkse spits. Deze mocht echter doorgaan een vond de vrije ruimte voor zich. Het was voor de meegelopen Noordwijkse topschutter Kees (Pier) Tol toen niet moeilijk meer om de hem gegunde kans in een leeg hok te schuiven. Die daarmee de wedstrijd (nog) niet besliste, maar feit is wel dat de gastheren nog makkelijker gingen voetballen en het verschil klassen nu wel zichtbaar werd. Halverwege de tweede helft besliste Kees (Pier) Tol – wie anders?- de wedstrijd definitief.

 

Op aangeven van een goed doorzettende Carl Krayenoord kreeg Niels Hogewoning (nu iets moeilijker) de gelegenheid om alsnog het net te vinden, maar hij raakte de knikker verkeerd en kon zijn team niet terug in de wedstrijd brengen. Robbert van der Post voorkwam nog een vierde treffer en de thuisclub zelf was er mede debet aan dat deze er niet kwam, door enkele mogelijkheden onbenut te laten. Het bleef bij 3-1, een terechte zege voor de mannen uit die andere kustplaats.

 

Piet van Kampen, FC Rijnvogels