ts-docosMet twee vingers in de neus en achteroverleunend. Wellicht wat gechargeerd gesteld, maar DoCoS had bijna geen kind aan de tegenstanders in de vierde klasse A op zaterdag in het afgelopen seizoen. De opponenten werden wekelijks ter zijde geschoven en slechts een enkele keer haperde de machine. Twee keer werden de punten gedeeld en enkel LSVV’70 kreeg de formatie van Joop Lankhaar op de knieën. Na de fraaie reeks werd de titel als vanzelfsprekend in de wacht gesleept. DoCoS mag het gaan proberen in de derde klasse.

 

Mitchel van Abswoude zal het met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid drukker krijgen dan in het jaar van de titel. De doelman werd slechts zestien keer geklopt, verre van een gemiddelde van één doelpunt per wedstrijd. Bij diverse duels kon de goalie het douchen na afloop bijkans overslaan. Die tijd is geweest. Sterker nog, in de voorbereiding kreeg DoCoS een flink portie tegendoelpunten te verwerken. ,,Dat was even wennen, ja. Maar ook weer geen schande. We speelden tegen FC Boshuizen en dat is een hoofdklasser. VUC en SVC’08 zijn ook ploegen die in hogere regionen uitkomen. Fysiek moesten we het afleggen en het ging allemaal veel sneller. Toch zag je dat we ook daar aan konden wennen. Dat neemt niet weg dat het goed is dat we nu dus tegenstanders gaan treffen van ons eigen kaliber. LSVV was ook zo’n ploeg en daar wonnen we van.”

 

Evenals veel andere ploegen was niet iedereen present vanwege invulling van de vakantie. ,,We hadden geen tekorten aan spelers, maar wanneer er een paar terugkwamen, gingen anderen juist weer weg. Niet ideaal, maar zo langzamerhand zijn we compleet. Enkel Melvin Dieke is er niet bij, hij kampt met een hernia. Voor het overige hebben we nu de groep die er zaterdag moet staan.”

 

Voor DoCoS staat in de openingsronde een regelrechte stadsderby op het programma. Lugdunum is gastheer van Lankhaars manschappen. ,,Ik heb ze aan het werk gezien op hun eigen toernooi. Geen verkeerde ploeg. Veel dreiging voorin en ook diverse sterke fysieke spelers. Wij hebben een mix van veel jong spul, maar met de komst van Eric van der Pot (via RCL, eerder speler van DoCoS zondag, red.) en Danny Sjaardema (VV Leiden) hebben we er ook ervaring bij en dat is goed voor het team want eigenlijk hadden we enkel Marcel Onvlee en Wim de Bolster in de gelederen met ervaring. Al met al is de concurrentie zeker toegenomen en dat is broodnodig in de derde klasse. Ik blijf eerste keeper, maar met Alex Vergeer heb ik een prima concurrent en dus moet ik ook vol aan de bak.”

 

DoCoS is niet van plan er een retourtje van te maken dit seizoen. ,,Zeker niet. We hebben met elkaar afgesproken om voor een plek in de top zes te spelen. Hopelijk is dat reëel. Mocht dat niet zo zijn dan moeten we ook niet al teveel balen als we ons gewoon handhaven. Je kunt dan ook niet zeggen dat we het slecht hebben gedaan. Laten we stellen dat we niets moeten, maar vooral mogen. De voorbereiding was op zijn Hollands gezegd best wel kut qua resultaten, maar ik heb ook kunnen zien dat het voetbal steeds beter werd. Ik geloof wel in ons team. Hoewel ik ook weet dat het gros van de spelers vooral is uitgekomen in de A-jeugd of in de vierde klasse. Dit is toch andere koek.”

 

Over de sfeer is Van Abswoude erg te spreken. ,,We lachen heel veel, maar werken ook hard. We hebben zo onze uitjes. Toevallig net nog. Huis ter Duijn, een bootcamp met twee jongens van Noordwijk. Was heel nuttig. We gaan nu zien waar we staan. In elk geval begint het bij DoCoS meer te leven. De jeugd komt meer kijken. Ik denk dat de zaterdagtak nu het vlaggenschip is. Ik vind het allemaal wel geinig. We hopen steeds meer mensen aan ons te kunnen binden met goed voetbal.”