ts-docosDe zondagtak van DoCoS kwam pas tien keer in actie en de laatste ontmoeting werd twee maanden (!) geleden afgewerkt. Uit bij Bernardus werd na een ‘korfbaluitslag’ gewonnen met 4-6. Dat was een schaars hoogtepunt van een tot nu toe moeizaam verlopen seizoen. Trainer Ton van der Bijl had het zich dit jaar dit seizoen ook anders voorgesteld, maar wanhoopt nog niet met het oog op de resterende twaalf wedstrijden. Misschien nog wel belangrijker dan de positie op de ranglijst, tiende van de twaalf, is de vraag of DoCoS-zondag nog levensvatbaar is. Onze redactie sprak met de trainer en hij hulde zich niet in duisterheid.

 

De sportieve prestatie valt dus tegen, want de drie geboekte overwinningen laten de withemden in de onderste regionen bivakkeren. ,,Ik had er zeker meer van voorgesteld en ik vind absoluut niet dat we met onze kwaliteiten zo laag hadden moeten staan. Het heeft ons wel ontbroken aan het nodige geluk, maar daarnaast hebben sommige spelers moeite met de overstap vanuit de A-jeugd naar de senioren. De ploeg heeft ook niet een echte leider en die factoren bij elkaar opgeteld maken dat we kwetsbaar zijn geweest.”

 

De overwinning tegen Bernardus was meer dan welkom, maar daarna trad voor DoCoS de winterstop al in en dus moet er afgewacht worden of de wedstrijd in Hazerswoude een vervolg kan krijgen. ,,Daar hebben we laten zien dat we weldegelijk kunnen ballen. Er zaten fraaie treffers tussen en je kon meteen zien dat het vertrouwen zelfs in de wedstrijd toe nam. Dat vertrouwen is er lang niet altijd geweest en dat is toch de basis voor succes. Wanneer je resultaten behaalt, komt dat nu eenmaal altijd ten goede van de sfeer en beleving. Bernardus uit was onze beste wedstrijd, mede ook omdat de samenstelling van het team iets veranderd was. Onze ploeg is te wisselvallig. We hebben ook hele slechte wedstrijden gespeeld. Kickers uit bijvoorbeeld was bijzonder matig. De pieken en dalen liepen in de eerste seizoenshelft als een rode draad door ons verhaal.”

 

Na de laatste overwinning zat DoCoS weliswaar niet stil, maar geplande wedstrijden tegen Gol Sport, ASC en FC Rijnland gingen niet door. Afgelopen weekeinde was er een teambuildingsweekend en dat was volgens Van der Bijl gezellig en waardevol. De oefenmeester heeft nog 17 man ter beschikking en ondertussen zijn er wat spelers gestopt. ,,Uit teleurstelling dat ze minder speelden. Dat komt voort uit het feit dat er geen tweede elftal is en dus blijft er een vrij grote groep over. Die kunnen niet allemaal spelen. Daar kan ik ook niets aan doen. Er was te weinig materiaal voor 2 en dus eigenlijk teveel voor 1. In dergelijke gevallen moeten spelers zich volwassen opstellen en dat lukte niet altijd. Iedereen wil spelen, dat begrijp ik uiteraard. Maar ik kan niet toveren.”

 

Wanneer de in Zoetermeer woonachtige trainer alle wedstrijden de revue laat passeren, kan hij niet anders dan tot de conclusie komen dat er zomaar acht tot tien punten meer vergaard hadden kunnen worden. ,,Dan overdrijf ik niet. Er zijn in mijn ogen geen teams in deze klasse die er bovenuit steken. Wij zijn nergens weggespeeld en in deze klasse is het vaak de vorm van de dag. Helaas verloren we te regelmatig de controle over de wedstrijd. En kijk, het is niet zo dat onze positie uitzichtloos is. Op de nummer vijf staan we bijvoorbeeld zes punten achter, maar met een inhaalduel nog voor de wielen kunnen we op drie komen. Dan ziet het er al weer anders uit.”

 

Vooralsnog is er een hosannastemming bij de zaterdagtak, ruimschoots leider in de equivalent op de eerste dag van het weekend. Waar DoCoS voorheen altijd het vizier richtte op de zondagtak, is een ommekeer in de opvatting niet meer ondenkbaar. ,,Het is niet zo dat de club zich nu volledig richt op de zaterdag. De bal ligt eigenlijk bij de spelers. De club wil gewoon door op zondag en ik ook. Maar daar heb je spelers voor nodig en daar is veel onduidelijkheid over. Wie willen er door en wie stoppen er of vertrekken? De intentie om door te gaan is er, maar het kan niet zo zijn dat er nog maanden over heen gaan alvorens er zekerheid is. Daar kan en ga ik niet op wachten, want ik wil dolgraag als trainer aan de slag blijven. Die drive is er onverminderd. Mijn ultieme wens is dat de spelersgroep blijft en dat we aanwas krijgen. Dan hoeven we echt geen figurantenrol te spelen in de vierde klasse. Het mag dus duidelijk zijn dat ik vrij snel wil weten waar ik aan toe ben. Maar dat weet de TC ook en de club is er druk mee bezig. Wat ik anders zoek? Niet direct iets concreets, maar een halfuurtje vanaf Zoetermeer naar links, rechts of boven vind ik wel het maximale. Ik ben in het bezit van TC2 en dat betekent dus in elk geval tot en met een tweedeklasser. Maar zoals gezegd; ik zet in op een langer verblijf hier.”