ts-docosTijd om nog even na te beschouwen. De komende weken komen alle clubs voorbij die onze redactie dit seizoen heeft gevolgd. In editie twee is het de beurt aan DoCoS, de zondagtak. Ton van der Bijl gooit het bijltje er bij neer. Niet letterlijk en negatief bedoeld, maar de trainer die van DoCos  iets meer had verwacht, is inmiddels in gesprek met een andere vereniging. Want Van der Bijl is nog niet uitgeblust. Aangezien de zaak nog niet beklonken is, wil hij niet kwijt met welke club dit is.

 

Oorzaken

Terugblikkend op het afgelopen seizoen waarin zijn team een grauwe middenmoter bleek en op de 7e plaats eindigde komt de oefenmeester tot enkele conclusies. ,,Er had meer ingezeten. Op cruciale momenten lieten we het liggen. Het team was niet stabiel en soms grillig. Het eigen belang niet boven het teambelang stellen. (Dat doet de naam van de club geen eer aan. Docos staat toch immers voor : Door Combinatie Sterk, red.) Een kleine greep uit de oorzaken die Van der Bijl aangeeft waarom het niet zo liep als hij had gehoopt. ,,We begonnen met een groep van 19 spelers voor één team, er was geen tweede elftal. Er waren een paar A-junioren bij. Het is voor hen een groeiproces geweest. Jongens die dan weinig speelminuten krijgen kunnen daar soms niet goed mee omgaan en als er veel schorsingen zijn, moeten zij ook worden ingezet. Het komt de stabiliteit van het team niet ten goede. Gevolg: veel omzettingen in het elftal. Bovendien waren deze omzettingen ook noodzakelijk omdat wij veel doelpunten tegen kregen”, kijkt Van der Bijl achterom. Eén van deze omzettingen had ook een positief effect. ,,Danny Boers heb ik in de verdediging geposteerd en dit was een goede zet. Hij heeft zich daar positief ontwikkeld.”

 

Betrokkenheid

Ton van der Bijl is een man van een vorige generatie. Een generatie die het voetbalspelletje met hart en ziel beleefde. Die beleving heeft hij afgelopen seizoen niet altijd terug kunnen vinden in zijn groep. Het er met z’n allen er voor gaan, de collectiviteit, de mentale weerbaarheid, zaken waarmee de trainer werd geconfronteerd en niet altijd herkenbaar waren, waren een les die hij dit seizoen (alweer) leerde. ,,Maar je bent nooit te oud om te leren”, grapt hij met een ondertoon die toch wel enige teleurstelling in zich herbergt. Betrokkenheid bij het team, een credo dat heilig is bij Van der Bijl, dat miste hij soms. Overigens kijkt hij met voldoening terug op enkele wedstrijden die in zijn ogen de hoogtepunten in het seizoen vormden. Neem de uitwedstrijd bij ASC die met 1-8 werd gewonnen. ,,Ja dat was bijzonder vooral omdat Cenny Scheffer alle acht doelpunten maakte. Uniek.” Ook de eerste uitwedstrijd na de winterstop haalt hij naar boven. ,,Na een slechte periode wonnen wij met 4-6 uit bij Bernardus en dat was een kentering.”Haaks daarop staat echter een miserabel optreden in de uitwedstrijd bij Kickers ’69 die met 2-0 werd verloren. Geen debacle maar gewoon puur slecht.”

 

Ton gaat, zondag blijft

Van der Bijl verlaat de club, die overwoog om alle pijlen op de zaterdag te richten. ,,Maar, zo weet de scheidende trainer inmiddels, de zondagafdeling gaat in ieder geval nog met één team verder.”Wel is Ton van oordeel dat daar beter mee moet worden omgegaan, hoe hij dat dan ook moge bedoelen. ,,Toen het ter sprake kwam om door te gaan met de zondagafdeling heerste er twijfel bij het bestuur. Het wachten was op een signaal vanuit de selectie of zij op zondag verder wilden gaan. Cenny Scheffer en Jelmer van Teutem hebben in ieder geval voor de zaterdag gekozen, maar het grote deel van de groep blijft. Aangevuld met enkele nieuwe spelers (,,Ik verwacht niet vanuit de eigen jeugd”) zal DoCos in ieder geval nog  in de 4e Klasse zondag vertegenwoordigd blijven. Zonder Ton van der Bijl die zijn diensten bij een andere club zal gaan leveren. Welke? Zoals eerder vermeld, wordt dit momenteel nog even niet wereldkundig gemaakt.

 

Statistieken:

Totaal: 22-26-44-49 (7e)

Thuis: 11-17-22-21 (5e)

Uit: 11-9-22-28 (9e)

Periode 1: 8-6-10-19 (12e)

Periode 2: 7-10-21-16 (3e)

Periode 3: 7-10-13-14 (6e)

De nul gehouden:  Thuis 2x, uit 1x

Niet gescoord: Thuis 1x, uit 4x

Grootste zege: 1-8, uit bij ASC

Grootste nederlaag: Thuis: 1-5 tegen Van Nispen, Uit: 4-0 tegen SEP

Seizoen 2011/2012: 24-37-57-58 (5e)