ts-docosVorig seizoen startte de Morschclub op bescheiden schaal een zaterdagafdeling. Met overgekomen A-junioren en een aantal ex-spelers die aanvankelijk hun heil elders op zaterdag hadden gezocht en weer terug keerden op het oude nest, werd een eerste team geformeerd. Het speelde in de 4e klasse toen  nog geen rol van betekenis. ,,Het was een moeilijke start”, weet bestuurslid Arjan van Empel. Maar nu, op tweederde van het tweede seizoen staat het stijf bovenaan. Verrassend?

 

,,Van de ene kant wel ja”, verbaast de bestuurder zich over deze ontwikkeling, anderzijds heeft hij er wel een verklaring voor. ,,Er kwamen aan het begin van dit seizoen nog meer jongens terug die elders op zaterdag waren gaan voetballen, een paar bij UVS en ook bij RCL vandaan. Ex- Docos jongens die niet meer op zondag wilden voetballen. Het is een leuke, enthousiaste groep met Joop Lankhaar als prima trainer”, verklaart Arjan het tot op heden succesvol verlopen seizoen waarin de titel lonkt.

 

Van Empel begon ooit zelf als voorstopper bij SEV in Leidschendam. In de jaren negentig verkaste hij naar Leiden en werd ‘Docosman’ (schoonfamilie waren wit-roden, zoontje ging bij de Ukken  voetballen, red.). Hij was één de initiatiefnemers om een zaterdagafdeling op te richten. De ontwikkeling in de voetbalwereld waarin steeds meer zondagclubs ook al een zaterdagtak hebben is niet meer te stoppen. Sommige zondagverenigingen maken zelfs de hele omslag naar de zaterdag. Het is Van Empel uiteraard niet ontgaan. Als voorbeeld noemt hij de zondag topamateurclub FC Lienden. Maar bij Docos is dit nog niet aan de orde.

 

,,Natuurlijk wordt er wel over gesproken, maar daar zijn wij bij lange na nog niet uit. Het is natuurlijk wel bekend dat het bij ons ook een ontwikkeling is, maar wij blijven voorlopig ook nog de oude zondagclub.” Maar bij die ‘zondagclub’ dreigden twee jaar geleden ook jongens voor een andere vereniging te kiezen om op zaterdag te gaan voetballen. Aanleiding dus voor Van Empel om bijtijds een zaterdagtak op te richten en zodoende de ‘spelersverhuizing’ grotendeels een halt toe te roepen.

 

Wat zijn de perspectieven als de derde klasse wordt gehaald. Nieuwe spelers er bij? Wat verwacht Arjan? ,,We zullen voortborduren op hetgeen we dan hebben bereikt. Misschien dat er enkele nieuwe spelers zich spontaan zullen melden, maar we gaan zeker geen spelers halen. Je ziet het om je heen, vaak zijn het voorbijgangers. Ook verwacht ik niet dat er jongens van de zondag naar de zaterdag over zullen stappen. Tot op heden is dat nog niet erg aan de orde geweest”, is de ervaring van Van Empel. De echte amateurclub heeft overigens onderling tussen de beide afdelingen respect voor elkaar.

 

,,Alles is goed geregeld. Er heerst rust in de tent. Als spelers van de zondag afdeling op zaterdag willen gaan voetballen, is dat hun eigen keuze”, licht hij de onderlinge bestuurlijke verhouding binnen de club toe. De club die dankzij het initiatief van Van Empel bijtijds een keuze heeft gemaakt om mee te gaan ‘in de vaart der volkeren’ oftewel een open oog te hebben voor de eigentijdse ontwikkelingen in de voetbalwereld. Hoe binnen Docos zich een en ander zich verder zal gaan ontwikkelen, is nog toekomstmuziek. ,,Natuurlijk wordt er wel over gesproken, maar we zijn er nog lang niet uit”, bevestigt Van Empel nogmaals.